Asuntojen hintojen määräytyminen Helsingissä

Maalaispoikaa on ihmetyttänyt vuosien varrella tavattomasti asuntojen hintojen määräytyminen Suomessa ja etenkin Helsingissä. Hinnat tuntuvat nimittäin kaiken kuviteltavissa olevien syiden perusteella mielipuolisen korkeilta.

Olen tutkinut asiaa ja käsittääkseni ratkaissut viimein tämän kiehtovan mysteerin. Työ oli rankkaa ja se vaati lukuisia tilastollisia ajoja, alueiden demografian huolellista tutkimista, asunnoista tehtyjen kuntokartoitusten analyysejä, sähkön- ja vedenkulutusten vertailuita sekä lukuisia pulloja olutta (Krusovice).

Lopputuloksena sain seuraavan kaavan, jonka mukaan asuntojen hinnat Helsingissä määräytyvät ja jonka avulla hinnan voi laskea +/-5 %:n tarkkuudella.

X = (A+B+C) * Id1 * Id2 * Id3, jossa: 

X = Sen savipellolle rakennetun ankean neukkukuution hinta.

A = Asunnon ostajan 30 vuoden saamat nettotulot miinus nälkärajalla kitkuttelevaan muuhun kulutukseen menevä rahamäärä. Lidlin makaronia voi kyllä syödä sen 30 vuotta.  

B = Kaikki muu mahdollinen likvidiksi muutettava varallisuus. Lasten lelutkin voi myydä kirpputorilla.

C = Pankista saatava 30 vuoden laina-ajalla saatu maksimilaina kaikilla mahdollisilla saatavissa olevilla vakuuksilla.

Id1 = Ensimmäinen idioottikerroin eli sokea usko siihen, että nykyinen maailman taloushistorian alhaisin korkotaso jatkuu seuraavat 30 vuotta (maksimiarvo 1,0).

Id2 = Toinen idioottikerroin eli lapsellisen hyväuskoinen harhakäsitys siitä, että alue, josta asunto ostetaan ei muuttuisi muutamassa vuodessa Paskastanian kuppaiseksi lähiöksi äläwäbälä-kouluineen ja romahtavine palveluineen (maksimiarvo 1,5).

Id3 = Kolmas idioottikerroin, eli koominen usko siihen ettei elämäntilanteessa tule 30 vuoteen mitään olennaisia muutoksia (maksimiarvo 1,0).  Perheestä kukaan ei sairastu, kumpikaan vanhemmista ei jää työttömäksi ja avioeroa ei tule. Kaikki sujuu kuin Elonkerjuun soittama polkka ruusunlehtien kattamalla tanssilattialla.

Kaava on lisensoitu ja sen käyttämisestä ammatinharjoittamisen yhteydessä tulee solmia lisensointisopimus. Yksityishenkilöiden käytössä kaava on vapaasti.

Published in: on 5 maaliskuun, 2010 at 1:24 am  Comments (11)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2010/03/05/asuntojen-hintojen-maaraytyminen-helsingissa/trackback/

RSS feed for comments on this post.

11 kommenttiaJätä kommentti

 1. Käsittämättömintä hinnassa on se, että summa on moninkertainen samanlaisesta asunnosta siellä Suomi-neidon peräaukossa kuin täällä Huitsinnevadassa. Ensin maksaa älyttömästi ja sitten joutuu asumaan ankeassa ympäristössä, pitämään lapsia äläbäläkoulussa sekä hankkimaan turvafirmalta vartioinnin. Koko ajan varmaan nakuttaa päässä, että jos kaksion möisi, saisi Huitsinnevadasta ison omakotitalon rauhalliselta paikalta, lapsille turvallisen ympäristön ja suomea puhuvat naapurit.

 2. Nerokasta. Yksinkertaisesti nerokasta. Pari kysymystä kuitenkin:
  Sisältyykö tekijään A myös yksityisomaisuuden lopulliseen sosialisointiin tähtäävä ”omistusasumisvero”, vai tuleeko kaavaan jatkossa päivitys?
  Oliko kyseessä tumma vai vaalea Krusovice?

 3. Kiitos kommenteista.

  Jaska: noinhan se menee ja luulen kyllä, että tulemme näkemään vielä ns. haja-asutusalueiden suuren renesanssin.

  Lottovoittaja:

  – Tietysti A sisältää kaiken bruttotuloja vähentävät erät eli myös kaikki tulevat kolmin-viisinkertaistuvat kiinteistöverot.
  – Näistä tsekeistä pidän vaaleista. Baijerilaisia oluita kun ei Suomesta oikein saa, siellä tehdään maailman parhaat lagerit.
  – Tänään poksahtaa sitten Keltainen leski Halla-ahon ehdokkuuden kunniaksi…

 4. Eikös Keltaisen lesken pohjalta tehty Vares-elokuva? Luen tällä hetkellä Marko Tikan kirjaa Kenttäoikeudet – välittömät rankaisutoimet Suomen sisällissodassa 1918. Mittaa urakalla on, mutta ihan mielenkiintoinen opus. Antaa vähän erilaisen kuvan kuin ns. virallinen suomi Tavja Halosen johdolla. Tässä lyhyt lainaus: ”Vastakohtaisuudet yleensä pysyivät aisoissa ja toimijat passiivisina, kunnes sota muutti tilanteen. Rintaman läheisyydessä punakaarti yleensä otti paikkakunnat hallintaansa kovin ottein. Jos punaiset lisäksi tulivat vierailta paikkakunnilta, väkivalta nousi järjettömiin mittasuhteisiin. Jos punakaarti muodostui paikallisista henkilöistä, heidän tekonsa ja toimijansa tiedettiin tarkasti. Huomattava osa sodan jälkeen ammutuista punaisista selittyy valkoisen armeijan harjoittamilla välittömillä rauhoittamistoimilla taistelujen päättämiseksi kullakin paikkakunnalla. Osa tapauksista on lisäksi selitettävissä ammuttujen omilla ”ansioilla”. Mies ja hänen tekonsa olivat suojeluskunnalle niin tuttuja, että kuulusteluja ei tarvittu.”

 5. Vakavasti ottaen, Helsingin järjettömät neliöhinnat ovat seurausta muuttoliikkeestä. Grynderit ovat Vapaavuoren ja Pajusen parhaita kavereita.

  Asunnot kun ovat hyödykkeitä, joissa pienikin kysynnän kasvu johtaa suureen hinnannousuun. Pori on hyvä esimerkki ilmiön toisesta puolesta.
  Kun kaupungista lähinnä muutetaan pois, asuntojen hinnat laskevat.

  Yleisellä tasolla neliöhintaa nostaa järjettömän alhainen korkotaso yhdessä korkojen verovähennysoikeuden kanssa tämä potkaisee asuntojen hinnat pilviin.

  Virossa valtio harkitsee paraikaa tuon vastaavanlaisen verovähennysoikeuden poistamista.

 6. Tonttu: minulla on listoilla tuo sama kirja. Minulla on vain lukemisen kannalta suuri ongelma – liian ’vähän’ aikaa´ ja liikaa hyviä kirjoja. No – Pääsiäisenä pitää ottaa tuo maalle mukaan.

  Sattuma: olen kyllä kaavani kanssa aivan vakavissani. Pk-seudulla asuntojen hinnat määräytyvät sen mukaan, mitä ihmisillä on suinkin koko elämänsä riskeeraten varaa maksaa. Karu esimerkki siitä miten asuntopolitiikka voidaan hoitaa täysin päin persettä.

 7. Haja-asutusalueiden renesanssia suosii monta trendiä. Monikulttuurisuuden haitat lisännevät muuttohalua etnisesti homogeenisille alueille, mikä suomalaisesta näkökulmasta tarkoittaa haja-asutusalueita. Toinen trendi on halu palata luontoon ja kolmas on kehittyvän teknologian mahdollistama paikkariippumattomuus. Tämä viimeinen kyllä saattaa viedä ihmisiä maan rajojen ulkopuolelle.

 8. Sinänsä pidän Octaviuksen kaava oikeana.

  Muttas laajennan sekä yksinkertaistan sitä.
  1. Kaava kertoo, etteivät ihmiset ymmärrä raha-asioitaan eli ovat numerotaidottomia.
  2. Kaava sisältö on universaalinen, se sopii yleistasolla ihmisten jokapäiväiseen rahankäyttöön, miinus se 5%:a väestöstä joka ehkä jotain ymmärtää.

  P.S: Vuosaaressa lienee myös vapaarahoitteisia asuntoja, jotka menettävät arvoaan, tosin kuin esimerkiksi Vironniemen asunnot. Itse alan pikkuhiljaa realisoimaan muualla kuin kantakaupungissa olevaa asuntovarallisuutta.

 9. suuri mysteeri on, että millä vitun rahalla ne hotten-totit ja muut hatti-watit pääsevät muuttamaan vaivihkaa oikeiden ihmisten lähistölle, ja näin mädättävät kaiken paskaksi, siis äläwäbälä-helvetiksi? miten vitussa se on mahdollista noilla kämppä-hinnoilla?
  niinpä…
  Parbellum.

  PS: yees, JHA tuli järkiinsä, ja jätti sen paskaa-jauhavan propellipääjengin jauhamaan sinne juttuunsa…! Pohjanmaan kautta sille!

 10. HELSINGIN KAUPUNKI ON SUOMEN SUURIN VUOKRANANTAJA

  Helsingin kaupungilla on noin 43 000 vuokra-asuntoa. Näissä kodeissa asuu noin 90 000 helsinkiläistä. Suomen suurimpana vuokranantajana kaupunki on markkinoilla voimakas tekijä – joka kuudes helsinkiläinen asuu kaupungin vuokra-asunnossa.

  43.000*200.000€/asunto = 8.600.000.000€
  Siis kaupungin asuntokantaan on sitoutunut järkyttävä määrä rahaa 8.6 miljardia euroa Viiden prosentin tuottovaatimuksella tämä tekisi 430.000.000€

 11. Sattuma: juuri noin. Oikein laskettu.

  Arvaa kannattaako omistaa kiinteistöihin sitoutunutta omaisuutta Hgissä? Tai Turussa? Entä Vantaalla? Miten olisi Espoo, se monikulttuurin edelläkävijä?

  Jokainen tekee omat johtopäätöksensä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: