Opetellaan monikulttuurista kieltä

Suomen nopean monikulttuuristumisen ansiosta suomen kieli kehittyy nopeasti. Kielen kehittymiseen on luonnollisesti reagoitava yhteiskunnan kaikilla tasoilla.

Olemme saaneet käsiimme luonnoksen uudesta vuoden 2010 painoksesta lukion historian oppikirjoista Muutoksen maailma I-II. Julkaisemme siitä pari valittua kohtaa, jotka kuvaavat hyvin myös suomen kielen kehittymistä tässä muuttuvassa maailmassa.

Ruandan käsirysy on vuonna 1994 Ruandassa tapahtunut neuvottelutilanne, jossa joukko huturyhmiä tappoi sadan päivän aikana noin 800 000 – 1 000 000 tutsia. Käsirysyn seurauksia on selvitelty oikeudessa mm. Suomessa, jossa on syytettynä eräs leppoisa ruandalainen pastori.

Jugoslavian nahistelut oli entisessä Jugoslaviassa Balkanin niemimaalla vuodesta 1991 alkaen käyty pitkä hajoamisnahisteluiden sarja. Nahistelua esiintyi Sloveniassa, Kroatiassa, Bosniassa ja Kosovossa sekä Etelä-Serbiassa. Erityisesti serbit kohdistivat muihin kansoihin etnisiä nahisteluja, joissa ihmisiä ryöstettiin, surmattiin, kidutettiin ja karkotettiin kotoaan. Niiden tarkoituksena oli luoda yhtenäisiä serbialueita. Etnistä nahistelua harjoittivat myös mukavanoloiset kroaatit ja muslimit. Erityisen mukavanoloisia olivat etenkin muslimit. Myös järjestelmälliset joukkoraiskaukset olivat arkipäivää. Jugoslavian nahisteluissa kuoli arviolta 300 000 – 350 000 ihmistä. EU toimi nahistelun aikana luonteensa mukaisesti, eli istui sormi pyllyssä ja voivotteli nahistelua munattomana ja kyvyttömänä toimimaan millään tavalla. Pahimmat nahistelut lopetti lentopommituksillaan USA, jonka toimia on EU myöhemmin arvostellut erittäin kärkevästi – mennä nyt perkele toisten nahisteluihin sekaantumaan.

Vakavasti sanottuna minulla on suuria vaikeuksia enää pysyä perässä tässä monikulttuurisessa kielikoodistossa.

Kahakka, kärhämä, käsikärhämä, mellakka, tappelu, metakka, mylläkkä, nujakka, rettelö, temmellys, yhteenotto, epäsopu, eripuraisuus, kiista, joukkotappelu, riita, ristiriita, tora, väittely,  käsirysy, nahistelu ja erimielisyys – mikä on niiden pohjimmainen ero?

Selvyyden vuoksi esittäisin seuraavia määritelmiä monikulttuurisessa kielessä. Mielestäni käsitteiden selventäminen palvelisi kaikkia ja helpottaisi tavattomasti myös toimittajien työtä, joka on tämän asian tiimoilta saavuttanut jo useita Pahkasian parodian ylittäneitä mestariteoksia.

Käsirysy tarkoittaa kansanmurhaa, maailmansotaa tms, jossa tapetaan, murhataan ja raiskataan miljoonatolkulla ihmisiä.

Nahistelu tarkoittaa joukkotappelua, jossa käytetään jokamiehellä aina mukana olevia rautaputkia, pesäpallomailoja, puukkoja ja muita ihmisten tohjoksi hakkaamiseen hyvin soveltuvia välineitä.

Epäsopu tarkoittaa tappelua, jossa aseina ovat nyrkit, potkut ja satunnaisesti esiin saatavat ihmisten vahingoittamiseen soveltuvat välineet kuten jalkapallokentän kulmaliput tms.

Tervetuloa monikulttuuriseen Suomeen – ja opetelkaa kieli.

Advertisement
Published in: on 6 maaliskuun, 2010 at 4:25 pm  Comments (12)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2010/03/06/opetellaan-monikulttuurista-kielta/trackback/

RSS feed for comments on this post.

12 kommenttiaJätä kommentti

 1. Voi helvetti, mitä lässytystä.
  Jos Ruandan kansanmurhaa kuvataan käsirysyksi, mitäköhän Jokelan ja Kauhajoen kaltaiset tapahtumat sitten ovat? Mukavanoloisia kuurupiilotapahtumia, vai mitä?
  Pelottaa nyt jo, minkälaisia kirjat ovat 4-5 vuoden kuluttua, kun vanhin lapsi on lukioiässä….

 2. Laitetaan tähän linkki A.P Pietilän kolumniin.

  http://www.tamperelainen.fi/Paikallisuutiset/Kolumnit/A.-P.-Pietila-Seksilelut-ja-sanomisen-oikeus

 3. AP Pietilä – Pravda-konsernin toiseksi paras toimittaja sai muuten fudut juuri siksi, kun osasi ajatella.

  On tämä outoa aikaa. Pohjois-Korea alkaa muistuttaa paratiisia tämän rinnalla.

  No – ajat muuttuvat. Luulen, että aika moni voi katua sanomisiaan. Laitetaan tähän esimerkkinä vaikka Pravdan päätoimittajan kommentti asiasta.

  Simopekka Nortamo:

  Tämä kansa kaikessa kehuttavassakin suomalaisuudessaan on kulttuuriyhteisönä sittenkin sisäänlämpiävä ja biologisena populaationa sisäsiittoinen ja itseriittoinen. Erilaiset lisägeenit, kuvaannollisesti ja kirjaimellisesti, ovat meille vain hyväksi. 25.4.1992 HS.

  Itse toivon Simopekalle mahdollisimman kivoja eläkepäiviä. Toivottavasti elät senkin ajan kun ilmapiiri muuttuu.

 4. Ruandasta sellainen huomio, että uuskielen termistön mukaan siellä ei tapettu vaan tapahtui joukkokuolema.

 5. Keltainen narri: loistava huomio. Vihreiden afrikkalainen mukavanoloinen jäsen katkoo päitä viidakkoveitsellä tuhatmäärin on sama kuin joukkokuolema.

  Upeaa retoriikkaa, aivan ilmiömäistä: joukkokuolema.

  Buaahhaaa-hhaaaaa. Mitähän Vihreässä langassa lukeekaan tästä mukavanoloisesta porvoolaisesta pastorista?

 6. ave,
  niin, ruandassa on tehty siis joukkotuhonta, paskauutisten mukaan, ja ilmeisesti hyysärien kielenkäytössä myös. vittu, ajatelkaa nyt, joukkotuhonta? onko joukkoraiskaus sitten joukkoraiskanta? saatana mitä touhua….

  homopekka saa imeä neekerigeenejään ihan vaan saatana keskenään, ja vaikka suun kautta… ole hyvä!

  jep, pieni tilannearvio voisi taas olla paikallaan. JHA ilmoitti kohtuu tylysti, mitä mieltä on tästä mokuttamis-paskasta ja antoi selkokieliset ohjeet, kuinka nyt pitää äänestää. muuten tämä kaikki menee täysillä vituiksi, se on niin saatanan tosi nyt. voiko sen paremmin sanoa. PS on mukana asialla, näin se menee.

  eli nyt on ystävät OIKEASTI se 11-hetki, kuten on vaalitkin enteellisesti juuri vuoden 2011-vaalit.

  nyt on aika todella vaikuttaa, laittaa itsensä likoon oikean asian puolesta, se alkoi nyt tästä JHAn vaalikampanjan alkamisesta. tämä on viimeinen henkinen taisto, todellinen sellainen. jos tämä hävitään, on edessä fyysinen vaihe, ja sanon vaan sen nyt tässä, että se on sitten rumaa aikaa se, valitan ja häpeän.
  Parabellum.

 7. Nuorukaiselle nujakoida kuuluu, kun hällä vielä
  taskussa kahisevat, muhkeat diskorahat on.

 8. Eikös 2011 vaaleja siirretty myöhäisemmäksi että kierrätyspolkupyörällä pääsy äänestyspaikalle kelien puolesta helpottuisi? Muutakin säätöä oli, että uusien pienryhmien mahdollisuudet kaventuisi yms. (vaaliliittokielto?)

 9. Kiitos kommenteista.

  Aamulla tuli Ylen uutisista taas oikea helmi.

  Muslimit teurastivat Nigeriassa 500 kristittyä mm. viidakkoveitsillä ja polttamalla heidät majoihin.

  Ylen monikulttuurisen kielen mukaan kyse oli kiistasta.

  Kiista, ok…

 10. Kiitos makeista nauruista.
  (Olihan tuo lainauksesi vain vitsi?)

 11. Muslimit teurastivat Nigeriassa 500 kristittyä mm. viidakkoveitsillä ja polttamalla heidät majoihin.

  Ylen monikulttuurisen kielen mukaan kyse oli kiistasta.

  Oikea sana olisi ollut murha. Mainittiinko sitä. Jos ei, niin YLE yrittää kaunistella tekoa.

 12. Tämä blogi tuplaplushyvä.
  uuskieli tuplaplusepähyvä.

  On muuten pelottavaa lukea 1984:ää tällä hetkellä. Sisältää enemmän tosiasioita, kuin Kataisen budjetti.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: