Kohti kollektiivista hulluutta

Suomalaisilla on yksi hellyttävä piirre, joka maailman muuttuessa on alkanut muuttua rasitteeksi niin yksilön kuin yhteiskunnankin tasolla. Tätä piirrettä voi kutsua naiiviksi uskoksi ihmisten rehellisyyteen tai sitä voi kutsua myös hyväuskoisuudeksi. Jokainen maailmaa kiertänyt ei voi kuin olla samaa mieltä, että missään muualla ei ole yhtä samaan aikaan hyväntahtoista ja hyväuskoista kansaa kuin täällä. Ilmiö lienee peruja pienistä kyläyhteisöistä, joissa kaikki tunsivat toisensa ja sosiaalinen kontrolli karsi kaiken huijaamisen ja rikollisuuden tai ainakin piti sen hyväksyttävissä rajoissa.

Ikävä kyllä piirteestä on tullut jo merkittävä kansantaloudellinen rasite. Suomi toteuttaa viimeistä piirtoa myöden kaikki EU:n direktiivit, kaikki mahdolliset kansainväliset sopimukset ja tulkitsee niitä vielä mitä suurimman itseinhon vallassa. Otetaan täydellisenä esimerkkinä hyväuskoisesta hölmöydestä vaikkapa EU:n Kreikka-lainat. Suomi maksaa osuutensa säntillisesti jokaista euroa myöden. Jo lainaneuvotteluissa on sovittu, että suurin ’maksaja’ Saksa kuittaa suurimman osan ’tuestaan’ sopimalla Kreikan kanssa asekaupoista. Päivää aiemmin Suomen valtiovarainministeri on vakuuttanut, ettei vaihtoehtoja ole, mitään vastakauppoja ei voida vaatia ja vakuuksia lainoille on turha pyytää.

Toinen vielä hassumpi esimerkki on paljon kohua aiheuttanut paskalaki, jonka soveltamista Suomen viranomaiset noudattavat viimeistä piirtoa myöten. Jokainen kikkare tulee maaseudulla saada talteen aivan käsittämättömillä kustannuksilla, vaikka tutkimusten mukaan paskalain toteuttaminen ei vaikuta vesistöjen ravinnekuormaan yhtään mitään. Lähde. Huijattavat suomalaiset rakentelevat juuri tälläkin hetkellä mitä ihmeellisimpiä täysin hyödyttömiä virityksiä ympäri Suomea, koska viranomainen on niin määrännyt. Asiantuntijoiden mukaan viritelmiin menevillä kustannuksilla saataisiin puhdistettua koko Itämeri. Miettikääpä jotain ympäristöministeriön virkamiestä vaikkapa Ranskan maaseudulla. Mikähän mahtaisi olla reaktio, kun tärkeä virkamiesherra komentaisi isännät kokoamaan kikkareet talteen 15000 euron investoinnilla? Ihan vihjeeksi vain, että Ranskassa on maaseudulla paljon haulikoita. Kaniini kun on siellä arkiruokaa.

Aivan loistava esimerkki yksilötason hyväuskoisuudesta oli parin päivän takainen juttu Iltalehdessä, jossa kaikin sosiaalipornon asein julistettiin vuokraisännän julmuutta tämän tyhjennettyä armeijassa olleen tyypin asunnon. Tavarat oli viety jutun mukaan suoraan kaatopaikalle. Asiasta syntyi omassa mittaluokassaan valtava kohu ja pienimuotoinen kansanliike mm. Facebookissa, jossa parhaimmillaan noin 100 000 suomalaista vaati nuorelle miehelle oikeutta. Kuitenkin jokainen lukutaitoinen pystyi päättelemään, ettei asia tai juttu voinut millään olla sellainen kuin lehdessä kuvailtiin. Pari päivää myöhemmin onkin mitä ilmeisintä, että vuokranantaja oli toiminut aivan normaalien häätämistä koskevien säännösten mukaan, koska vuokria ei oltu maksettu. Tavaratkin olivat tallessa.

Siis satatuhatta suomalaista saatiin huijattua kansanliikkeeseen yhdellä lehtijutulla, käsittääkseni osa oli jo lahjoittanut ko. tyypille rahaakin. Ei ole todellakaan mikään ihme, että Wincapitan tapaiset huijaukset menevät Suomessa läpi.

En lähde tässä siihen pohjattomaan suohon, mitä itsepetoksen tai kaksoisajattelun psykologia on asian tiimoilta tutkinut ja kirjoittanut. Ehkä jonkinlaisena yhteenvetona väittäisin, että Suomi yhteiskuntana on kollektiivisen itsepetoksen vallassa. Kun vallitseva ilmapiiri jatkuvasti tukee itsepetosta ja tätä kautta muodostaa vallitsevan normin, voi yksilö olla onnellinen siitä huolimatta, että tämä harrastaa ja pohjimmiltaan ymmärtää harrastavansa jatkuvaa itsensä huijaamista.

Kollektiivisen itsepetoksen suurin ehkäisevä tekijä on vapaa tiedonvälitys. Itsestään selvää on, että Natsi-Saksan tai Neuvostoliiton tiedonvälitys oli mitä suurimmassa määrin kontrolloitua, eihän kollektiivinen hulluus muuten olisi voinut säilyä. Suomessa vapaan tiedonvälityksen roolin on ottanut netti, koska koko valtamedia, pieniä valonpilkahduksia lukuunottamatta, suoltaa samaa totuutta, samoja fraaseja, samoja helposti valheiksi osoitettavia uskomuksia ja samaan poliittiseen vaikuttamiseen tähtäävää mielipiteen muokkausta. Ei ole ihme, että netti sensuroidaan vielä tämän hallituskauden aikana.

Tervetuloa lopullisen kollektiivisen hulluuden uuteen uljaaseen maailmaan.

Mainokset
Published in: on syyskuu 24, 2010 at 5:05 pm  Comments (10)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2010/09/24/kohti-kollektiivista-hulluutta/trackback/

RSS feed for comments on this post.

10 kommenttiaJätä kommentti

 1. Jaa-a, no eipä tuohonkaan ole mulla pahemmin lisättävää. Ikävää, mutta totta, ja totuushan sattuu eniten.

  Kreikkalaiset olisivat muuten voineet ostaa meiltä lainatuilla (lahjoitetuilla) rahoilla Paseja ja AMOS-kranaatinheitinjärjestelmiä. Oltais saatu edes jotain omiamme pois.

 2. Oletko koskaan Ykä nähnyt kuvia näistä lainaneuvotteluista? Katainen on hölmö idiootti, jota kukaan ei noteeraa. Rahat kyllä kelpaavat.

  On se teinipoika hieman liian isoissa ympyröissä nyt. Sitä viedään kuin pässiä teuraalle.

  Siinä on meille aika jämäkkä seuraava pääministeri pitämään Suomen eduista huolta.

 3. Octavius on Selkä! Kiitoksia kun tulit takaisin blogosfääriin. Toivottavasti latautuminen aiheuttaa myös jatkossakin näin nautittavia turinoita, joita voi jokainen nauttia haluamillaan mausteilla.

 4. Ja ikävintä lienee, että Katainen ON seuraava pääministeri.

 5. Tylyä luettavaa, tässä tämä oli jälleen kirjoitettu auki, että miten tätäkin maata johdetaan, säälittävää todella. Siniset sosialistit on nyt olevinaan valtansa huipulla, mutta nyt on alkanut kykypuolueenkin väki harveta.
  Näitte varmaan uusimman kallupin, että PS kannatus on nyt yli 12% ja yllätys, sekoomus on tippunut!
  Kansa on alkanut jotain tajuamaan, ei homoilu, rahojen lahjoittelu pitkin banaani-eu:ta ja vaalitukipaska voi olla vaikuttamatta.
  Mä voin muuten kuvitella sen, että jyrkiboi on todella ”vaikuttamassa” eussa, eli juuri näin, puhetta tulee, turpa jauhaa, järki ja kyrpä seisoo, ja kukaan ei kuuntele, mutta rahat otetaan.
  Vittu kun hienoa saatana. Oikea tuholainen.

 6. Katainen on seuraava PM, en usko että asia muuksi muuttuu. Onhan hänellä käsittääkseni peräti lukion lyhyestä matematiikasta kuutonen eli osaa hän ainakin kymmeneen laskea ilman varpaita.

  En millään usko, että Suomesta löytyisi lahjakkaampaa kaveria ohjaamaan tätä maata ulos tästä uppoavasta velkahelvetistä.

  Onhan meitä kyllä johtajilla siunattu.

 7. Katainen on onneton tyyppi, mutta niin ovat kaikki muutkin suomalaiseen poliittiseen eliittiin kuuluvat poliitikot.

  Suomalaiset ovat kansana omituista sakkia, kun luottamustehtäviin halutaan vain konsensushenkisiä vätyksiä, joilla ei ole minkäänlaista särmää tai karismaa. Ei ihme, että näitä sitten viedään kuin litran mittaa kansainvälisissä neuvottelupöydisssä.

  Sitä saa, mitä tilaa…

 8. Hienoa, että olet palannut takaisin blogisi ääreen!

 9. Lisäisin vielä, että koska suomalaiset ovat jollakin tasolla omasta hyväuskoisuudestaan, on epäilemisen ja toisinajattelun kiintiö täytettävä naivilla, perustelemattomalla ja sen tarkemmin kohdistamattomalla vihalla esimerkiksi tummaihoisia kohtaan. Suomalainen uho – kännissä tai selvinpäin – on merkki siitä, että vaikka nielenkin paljon paskaa, jotakin jää kuitenkin nielemättä!

 10. Antsa: ’…on epäilemisen ja toisinajattelun kiintiö täytettävä naivilla, perustelemattomalla ja sen tarkemmin kohdistamattomalla vihalla esimerkiksi tummaihoisia kohtaan.’

  Niin, ehkä olet ajatellut jotain väärin. Tämän blogin kirjoittajalla ja luullakseni yhdelläkään sen lukijalla tuskin on mitään vihaa ketään kohtaan. Uskoakseni sekä lukijoiden profiileistä ja suurimmasta osasta heidän kommenteistaan heijastuu vain toive siitä, että saisi tehdä töitä, yrittää, menestyä, auttaa lähimmäisiä ja nauttia elämästä.

  Jonkin verran maailmaa nähneenä väittäisin, että se on ainakin ollut Suomessa vielä mahdollista. Jos Suomi muuttuu Afrikaksi, niin sitten mennään afrikkalaisilla kulttuurisäännöillä, jotka ainakaan minulle tai lapsilleni eivät kovin hyvin istu.

  Ei se sen vaikeampaa ole. Jos haluaisin afrikkalaista meininkiä, niin muuttaisin Zimbabween.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: