Katainen on saatava kahleisiin

Valtion lainoille eli bondeille tarjottava vakuutus korvaa menetykset, jos kyseinen maa joutuu maksukyvyttömäksi. Muutaman viime päivän aikana markkinoilla on ollut liikettä. Katseet ovat kääntyneet Irlantiin, jonka lainavakuutusten hinnat ovat nousseet samalle tasolle kuin Kreikan lainojen viime keväänä.

Syynä on tammikuussa odottava Irlannin lainojen päivitysohjelma ja se fakta, etteivät Irlannin bondit käy kaupaksi. Kreikka on yhä Suomen miljardilahjoituksista huolimatta täydellisessä kriisissä ja Portugali on suunnilleen samassa riskiryhmässä Irlannin kanssa. Asiaa mutkistaa vielä koko talousaluetta väijyvä suuren ruumiin uhka. Espanjan valtionlainoista viidennes tulee päivitettäviksi vuonna 2011 ja maan bondien korot ovat jälleen nopeassa nousussa. Irlannin bondien vakuutuksen hinta nousi 20-kertaiseksi vuodessa. Vastaavasti muiden luuserivaltoiden luvut ovat seuraavat: Kreikka 43-kertainen, Portugali 27-kertainen ja Espanja 46-kertainen.

Viikko sitten Suomen pääministeri Kiviniemi ja valtionvarainministeri Katainen ällistelivät, kummastelivat ja ihmettelivät suureen ääneen Saksan ja Ranskan kahdenvälisiä neuvotteluita ja ehdotusta EU:n perussopimuksen muuttamiseksi.

Henkilökohtaisesti pidän tätä asiaa todella koomisena. Eihän EU:n perussopimuksella ole edes käytetyn vessapaperin arvoa. Tämän osoitti hyytävällä tavalla jo viime keväinen Kreikan rahoitussopimus, joka oli em. sopimuksen vastainen. Asian ovat Suomessa huomanneet ja tuoneet julki vain Sauli Niinistö ja Timo Soini. Ikävä kyllä heitä ei kuunnella.

Hyvin todennäköistä on, että Irlanti ajautuu IMF:n valvontaan ja sen veloista osa siirretään EU:n eli myös Suomen vastuulle. Dominoefektin alkaessa seuraavaksi kaatuu Portugali. Jos Espanja seuraa naapurimaansa mukana, on euroalueen loppu täysin varmaa.

Puoli vuotta sitten Suomen talousnero Jyrki Katainen jäi ikuisesti taloushistoriaan kahdella lausunnollaan.

Kansanvalta (ja minä) selätti markkinavoimat.

Toimin Kreikan rahoitusneuvotteluissa kuin kukko haukkatarhassa.

On täysin selvää, että Merkel ja Sarkozy sopivat omissa neuvotteluissaan toimintatavan euron mahdollisesti kaatuessa. Jos näin yksinkertaista faktaa ei Suomen pääministeri kykene ymmärtämään, väitän hänen olevan väärässä paikassa väärään aikaan. Kiviniemen linjaukset ovat toistaiseksi olleet lähinnä jotain ihmeellistä kitinää rasismista.

Sitä kyllä toivoisi, että tällaisina aikoina Suomessa olisi johtajia, jotka ymmärtäisivät talouspolitiikasta enemmän kuin maahan pudonnut lahonnut telkönpönttö. Nyt nimittäin on vaarana kaikkien aikojen worst case scenario. Eli se, että Suomea kustaan silmään vielä pahemmin kuin Kreikan ja Latvian lainoituksessa kävi.

En lainkaan hämmästy, vaikka Katainen olisi ensimmäisenä tarjoamassa rahaa Irlannille. Tätä todennäköisyyttä lisää vielä huomattavasti yksi asia. EU:n talouskomissaarina toimii Olli Rehn, yksi Suomen etuja kaikkein eniten viime vuosina vahingoittanut politiikko.

EU:n luuserimaiden kaatuessa yksi kerrallaan samalla käsikirjoituksella lopputulos olisi väistämätön: Suomen taloudellinen tuho.

Kaikkein paras poliittinen liike mitä Suomessa juuri nyt voitaisiin tehdä olisi sulkea Katainen eristyksiin ainakin puoleksi vuodeksi. Sellissä olisi sänky, wc-pytty ilman kantta, lavuaari vesihanoineen, värityskirja kynineen ja yksi jakkara. Mitään yhteyksiä ulkomaailmaan ei olisi. Ruokakin annettaisiin metallitarjottimella oviluukusta. Ulkoilua olisi perjantaisin 20 minuuttia kerrallaan piikkilanka-aidalla varmistetulla muuripihalla ilman seuraa.

Jospa kokeiltaisiin tämä kierros ilman sitä kukkoa haukkatarhassa. Olisi nimittäin Suomelle parempi tällä kertaa, että höyhenet eivät pöllyäisi.

Advertisement
Published in: on 6 marraskuun, 2010 at 5:25 pm  Comments (15)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2010/11/06/katainen-on-saatava-kahleisiin/trackback/

RSS feed for comments on this post.

15 kommenttiaJätä kommentti

 1. Koska kommenttini Olli Rehnistä voi nostattaa kulmakarvoja, viittaan jo valmiiksi tähän: http://formin.finland.fi/Public/Print.aspx?contentid=168421&nodeid=15641&culture=fi-FI&contentlan=1.

  Tämä hulluus maksaa Suomelle miljardeja EU-rahanjaon kautta. Kaupan päälle Suomi alkaa olla täynnä uusia EU-kansalaisia kerjäämässä, varastamassa ja ryöstämässä vanhuksia.

  Tämä täyskahjo ajaa lisäksi voimakkaasti yhdessä Alex Stubbin kanssa Turkin EU-jäsenyyttä.

 2. Totta jälleen kirjoitat, ja näistä asioista pitää vaan puhua ja tuoda ne esiin, ei virallinen totuus näistä puhu koskaan.
  herra käteinen on todellinen kusipää-tuholainen, ja hänen esikuntansa on samanlaista paska-sakkia, jokainen. Vapaahuora vielä tuomioineen aukoo sitä läskiä turpaansa, jota on todella vastenmielistä edes katsoa, saati kuunnella.

  Jep, homo-hyysäri stubbido ja rehn, siinä todelliset maanpetturit, myyvät kaiken arvokkaan perinnön paskaksi. islam ja turkki eu-jäseneksi, ja siihen tuhoutuu eurostoliitto, jos tätä ei puusilmät tajua, ei voi mitään. Epäilen, että tajuamisen taso on melko matala noissa hyysäripiireissä yleensä.

  Kuten hyvin asiaa avaat Octu, niin ensi vuonna tulee naamalle ensiksi irlanti ja sitten mahdollisesti etelän huijarimaita lisää, upeeta. Fantastista, kuten herra hammastahna lausuu joka vitun paikassa. Näen asian niin, että jo irlannin jälkeen alkaa eurostoliiton hajoamisprosessi konkreettisesti liikkeelle.

  Olen itseasissa vähän huolissani, että mitä tästä tapahtuvasta mahtavan eurostoliiton hajoamisesta seuraa?

  Tästä voisit kanssa kirjoittaa ja avata tätä talousnäkymien suunnalta kenties joskus tässä?
  Pahaa pelkän, että tässä tulee jotain kapinaa, ja jälleen se alkaa balkanilla…. tai sen läheltä…. ja voi laajeta.

  Mutta ajoitushan on täydellinen, täällä viher-kommarit-maanpetturit ajaa meidän PVtä alas sen kun kerkeävät, että suuri mahtava neuvostoliitto pääsee etenemään vaivatta, hah…. siltä tämä paska näyttää.

  Eli siis, kyllä se helvetin moottoriturpa käteinen pitää laittaa lukkojen taa, tehdyistä kusipäisistä päätöksistä ja varsinkin, että hän ei pääse tuhoamaan lisää maatamme, saatanan munari.

  Pääkanisterimme on säälittävä sätkyakka, joka piipittää aina jostakin rasismista, mitähän se oikein funtsii yleensä, aika pihallaolevan näköinen se tuntuu olevan aina?… onneksi siitäkin päästään kohta eroon, ja ehkä koko puolueesta, hah! Saahan sitä toivoa.

  Toivotan kaikille hyvää Pyhäinpäivää, muistakaa vainajianne, muistkaa mitä he ovat saaneet aikaan! Ja muistakaa myös, mitä tämä tuhohallitus on tehnyt.

  Parabellum.

 3. Lopulta on kyse kapitalismista myös EU:n kohdalla ja tästä seuraa, että viimeisinkin keino tulee käyttää talousjärjestelmän pelastamiseksi. Tälle tosialle ei ole olemassa esteitä, jos vallankumous ei niitä aseta!

  Tuohon Neuvostoliitto väittämään vielä, että NL:llä ja kommunismilla ei ole mitään tekemistä keskenään! Tämän voi tarkistaa kommunistesta kirjallisuudesta eikä uskotella itselleen valheita totuudeksi.

  Kommunismin perustava edellytys on valtion kuoleentumenen jo ennen kommunsimin perustamista, eikä tätä vaatimusta ole täytetty vielä koskaan edes sosialismissa!

  Kapitalismia ei siis voi pestä puhtaaksi väittämällä sitä tai sen hallintoja kommunistisiksi!

 4. Kuvaamaasi tilannetta on kauhulla odotettu jo jokunen vuosi, Kataisen kaikki toimet ovat viemässä vääjämättömästi tuhoon. Itse asiassa jo silloin, kun etelän luikurit pääsivät euroalueeksi, tiedettiin pään tulevan vetäjän käteen ennemmin tai myöhemmin, tällä kertaa ennemmin.

  Suomen pitäisi päästä tästä hullunmyllystä äkkiä pois. Ja Kataisen sellinavaimen voisi lähettää vaikka Uranukseen. Kiviniemi nyt aika harmiton puupää, jonka kengännauhat poliitiset avustajat aamuisin sitovat.

 5. Hannu: ihan ei ajatuksenkulkusi aukea. Ongelmahan on siinä, ettei markkinatalouden anneta toimia silloin kun sen tulisi antaa toimia.

  Harri: en ymmärränyt miten pihalla tämä Kiviniemi loppujen lopuksi onkaan. Jossain määrin maailmankuvani järkkyi, koska olen luottanut siihen, että Pohjanmaalta tulee kauniita ja viisaita Naisia.

  Marihan on täysi blondi, Urpilaisen klooni etten sanoisi.

 6. Tämä hulluus maksaa Suomelle kymmeniä miljardeja EU-rahanjaon kautta.

  Kataisella on ainakin nuo numerot paremmin varmaan hallussa kuin sulla. Jos Suomen EU-maksut pistetään pottiin, niin ”kymmeniä miljardeja” alkaa muodostumaan reilun neljänkymmenen vuoden päästä, jolloin koossa on 20 miljardia. Jaksaisin silti epäillä, että EU tulevaisuudessakin jakaa rahaa myös muualle kuin Rehnin (Suomen kansainvälisesti ehkä tunnetuimman poliitikon) hankkeisiin.

 7. Kiitos Otto-Matias korjauksesta, oli lipsahtanut kiireessä. Perusasia ei kuitenkaan muutu miksikään. Suomi esim. maksaa suhteessa 10 kertaa enemmän EU-maksuja kuin Ruotsi. Hyvin neuvoteltu, vai mitä?

  Aika kalliiksi käy tuo Rehnin tunnettuus. Kerropa konkreettisesti mitä hyötyä siitä on esim. minulle?

 8. Vaikka inhoan ns. tositeeveetä, niin hallitus Kakolassa olisi erinomainen aihe.

  Onko Sinulla veli Octavius ennustetta, koska kalakukkokupla puhkeaa? Minulla on.

 9. 7. Joulukuuta Irlannin hallitus iskee kehiin budjettiesityksensä.
  Siitä se sitten lähtee, ja nähdään defaultaako Irlanti.
  Irlannissa on kyllä julkiselle sektorille annettu turpaa ihan huolella, ja se on vastuullisimmin suhtautunut tilanteeseen muihin luuserivaltuihin verrattuna.
  Musta tilanne on vähän 50\50, ja useimmat Irlannin selviämisestä huolta herättävät talousmediat tuntuvat olevan amerikkalaisia.
  Heillä voi olla kyseenalaisia motivaatioita tiettyjen uutisten esittämiseen.

  Sanoppa Octavius nyt oma mielipiteesi, kumpi on Irlannille todennäköisempää, defaultti vai ei?

 10. Kataisen kupla pihisee jo. Tiedän tasan tarkkaan, että Kokoomuksessa pinnan alla kytee. Puolueessa on näkymätön VHM-oppositio, jolla on voimaa.

  Puolueen nuoriso on palaamassa puolueen juurille ja karistanut pahimmat eurooppaidiootit jo joukostaan.

  Ennustus: jos Irlanti nyykähtää ja äänenmurroksessa oleva teini menee jakamaan rahaa, niin se on loppu. Jos PIIG-maat jotenkin pysyvät savijaloillaan, niin loppu tulee ensimmäiseen reippaaseen vaalitappioon, joka tulee kolmien seuraavien vaalien aikana.

  Odotan suurella mielenkiinnolla Kataisen ja Stubinäänimääriä keväällä.

 11. Tohkeerotta: defaulttaa se tai joku muu. Ei minun laskuopillani useilla EU:n mailla ole oikein muita vaihtoehtoja.

  Tilanne on nimittäin paljon pahempi kuin on yleisesti uutisoitu. Kaikista velkasummista on jätetty eläkevajeet pois, jotka ovat hurjia.

  Kyse on mielestäni ensimmäiseksi siitä, miten defaultti määritellään ja mitä se tarkoittaa.

 12. Olemme kaikki maatilalla, jonka farmareita ovat hallitus ja virkamiehet. Taitavat johtajamme saavat järjestelmällään meidät aina puolelleen. Lienee turhaa moittia hallintoa, sillä hallinto ei piittaa kommeteista, mutta olemme itse riippuvaisia hallinnosta.

 13. Niinpä niin Asko, niinhän se hallinto sanoo. Uurnilla tavataan ja kaikki lait ovat muutettavissa, myös virkamiesten erottamattomuus.

 14. Hei,

  mainostan tässä ajankohtaista tapahtumaa, sikäli kuin tämän blogin kirjoittajaa tai lukijoita kiinnostaa tulla keskustelemaan aiheesta:

  http://ahvenryhma.wordpress.com/2010/10/07/seminaari-13-11/

 15. […] ja puoli vuotta sitten kirjoitin näin. Tuohon ei ole tänä päivänäkään mitään lisättävää muuta kuin se, että kahdessa ja […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: