Esitän seuraavassa esimerkkiratkaisun jätevesiasetuksen noudattamiseksi. Menetelmää kehitettäessä pääpaino oli ehdottomalla lakien ja asetusten noudattamisella, helppoudella, luonnonmukaisuudella, kustannustehokkuudella ja avoimen vuorovaikutuksen lisäämisellä.
Ratkaisussa ja laskelmissa käytetään esimerkkinä vapaa-ajan asunnon jätevesien käsittelyä oletuksella, että mökki on käytössä 8 viikkoa vuodessa ja käyttäjiä on nelihenkinen perhe sekä koira (Canis lupus familiaris). Menetelmä on patentoitu ja sen soveltamisesta peritään lisensiointimaksua 2,50 euroa vuodessa. Menetelmää käytettäessä maksut tulee ohjata tililleni.
Tarvittavat hankinnat.
Ensimmäiseksi tarvitset tarra-arkkeja kymmenen kappaletta, joita on saatavissa esim. Tiimarissa. Toiseksi tulee hankkia kannellisia muoviämpäreitä siivoustukusta sata kappaletta. Kolmas tarvittava investointi on perunanuija.
Prosessin kulku.
Koko perhe koiraa lukuunottamatta tekee tarpeensa sankoon. Päälle asetetaan mökillä saatujen kalojen perkausjätteet, joista erityisen suositeltavia ovat särkikalojen (Rutilus rutilus) perkeet. Ämpärin täytyttyä lopputulos tasoitellaan perunanuijalla. Sankoon asetetaan kansi päälle ja kansi tiivistetään muutamalla kierroksella jeesusteippiä. Bakteerihajoamisen edistämiseksi sanko asetetaan pariksi päiväksi lämpimään paikkaan.
Seuraavaksi tulostetaan osoitetarrat. Tarvittavat yhteystiedot ovat:
-
Hallitusneuvos Ulla Kaarikivi-Laine, PL 35, 00023 VALTIONEUVOSTO.
-
Ministeri Paula Lehtomäki, PL 35, 00023 VALTIONEUVOSTO.
-
Ympäristötarkastaja Etunimi Sukunimi, Kuntatie 1 A, 30030 Esimerkkikunta.
Valittu tarra tulostetaan ja liimataan bioprosessin läpikäyneeseen sankoon ja viedään postiin. Sanko voidaan toimittaa myös suoraan kuntaan ympäristötarkastajalle.
Esitetyn järjestelmän kustannuksiksi tulee 196 euroa vuodessa, jos paketti lähetetään valtioneuvostolle postitse. Suoraan kunnantalolle toimitettuna kustannuksia kertyy 37 euroa vuodessa. Verrattuna normaaliin 10000 euron jätevesi-investointiin järjestelmä toimii samalla rahalla siis 51-268 vuotta.
Järjestelmä on myös täysin huoltovapaa eikä siitä aiheudu mitään esteettisiä haittoja, kuten jatkuvaa paskan lemua tai pihan auki kaivamista. Huomioitava on myös se, ettei järjestelmä tarvitse mitään erillisiä bioliuottimia tai -herättäjiä, vaan hajoamisprosessi käynnistyy täysin automaattisesti ja luonnonmukaisesti.
Järjestelmän suurin etu on hallinnon ja kansalaisten välinen joustava vuoropuhelu. Hallinto on painottanut avoimen kansalaispalautteen merkitystä. Olen aivan vakuuttunut, että tällainen avoin, rakentava ja vilpitön palautteen antaminen johtaa lopulta yhteiskunnan kokonaisedun kannalta ylivoimaisesti parhaaseen lopputulokseen.
hei, minne täältä katosi se jammusetäpostaus?
Kämmäsin, kun vastasin kommenttiin. Yritän palauttaa sen kyllä.
Olisikohan tuossa:
https://octavius1.wordpress.com/2009/09/08/pyha-instituutio/
Sitäpaitsi ämpärit voidaan kierrättää ja säästää melkoisesti kustannuksia. Jos ministereitä ja virkamiehiä kierrätetään myös, on huolehdittava osoitetarrojen tietpjen päivityksestä (ei lisänne merkittävästi kustannuksia).
Anna tilinumero niin pistän rahaa tulemaan.
Ämpäreiden kierrätys on kyllä hyvä idea. Miten en tullut ajatelleeksi?
Tarkemmin ajatellen sijoituspaikkana voisi olla biohajoava muovipussi. Tietysti Itellaa vastaan (ajatelkaa niitä pusseja lajitteluhihnalla) ei minulla mitään ole, joten toistaiseksi menetelmä koskee vain kannellisia muoviämpäreitä.
miten olisi muuten biohajoavat ja kierrätettävät ministerit sekä muut säälittävät virkamiehet….?
Pommppeius:
eiköhän ainakin yksi ministeri ole kevään vaaleissa mallia biohajoava. Jos tehdään kovasti duunia, saadaan parhaimmillaan kolme ministeriä ulos eduskunnasta.
Tämä on siis oma arvioni.