Suomen talouden seppuku

Martti Hetemäen johtaman verotyöryhmän loppuraportti julkaistiin ennen joulua. Seuranneen ällistyttävän vähäisen julkisen keskustelun lopputuloksena on syntynyt hiljainen konsensus, jonka mukaan pääomaveroa nostetaan kaksi prosenttia ja viina-, tupakka- ja makeisveroa nostetaan reilusti. Kyseisillä veronkorotuksilla voidaan vajetta paikata kulutusmuutokset huomioiden maksimissaan ehkä miljardilla eurolla. Julkisen talouden menoja taas ei konsensuksen mukaan voi leikata.

Samaan aikaan VM julkaisi oman kestävyysvajeraporttinsa, jossa päävastuu Suomen kansantalouden 20 miljardin euron vuosittaisen vajeen korjaamiselle asetettiin kotimaisen kysynnän varaan.

Ok. Kerrataan nyt vielä varmuuden vuoksi muutama fakta.

Kotitalouksien ostovoima tulee laskemaan ensi vuonna. Syynä tähän ovat Helsingin kaduilla näkyvän ilmaston lämpenemisen torjumisen vuoksi korotetut energiaverot, nollatason palkkaratkaisut sekä kunnallisveroasteen nousu. Suurta toivoa kulutuksen kasvusta ei siis tässä suhteessa ole.

Asuntokupla pihisee viimeisillään ja sen puhkeaminen tulee aiheuttamaan vielä paljon inhimillistä kärsimystä. Jos kukaan ei vielä usko kiinteistöjen hintojen nousseen jo täysin yli kaiken verbaalisen kuvailukyvyn ulkopuolelle, voi katsoa tekstin alla olevaa kuvaa tai oheista ilmoitusta, jossa Porkkalassa olevaa pukukoppia myydään 1,4 miljoonan euron hintaan. Ette varmaan uskoisi, että kyseiseen 41 neliön palatsiin on saatu mahdutettua 5 huonetta, keittiö, sauna ja takkahuone. Kannattaa ostaa nopeasti, koska Porkkalat on Suomesta loppu.

Kolmas ja kenties kaikkein traagisin fakta sen epäilyn perusteeksi, ettei kulutuskysynnän kasvu ratkaise Suomen kansantalouden vajetta, on kuluttajien ennätyksellinen velkaantuminen. Velkaantumista on julkisuudessa vähätelty usein suomalaisten varallisuuden kasvulla. Ikävä kyllä varallisuus sattuu olemaan suurelta osin alla olevan kuvan kaltaisia 1,4 miljoonan euron arvoisia lahonneita rötisköjä, jotka nurkkiin potkimalla romahtavat kasaan. Asiaa kuvaa hyvin myös tänään julkaistu uutinen, jonka mukaan

”Suurten kaupunkien velkaneuvojat pitävät suomalaisten velkaantumistilannetta lohduttomana. Velkasummat paisuvat ja jonot velkaneuvontaan venyvät, kertoo Turun Sanomat. Turun alueen johtava velkaneuvojan Kaarina Sillanpään mukaan esimerkiksi Turun alueen velkaneuvontaan on kahden kuukauden jonotusaika, ja velkaneuvojalle jonottaa yli 400 asiakasta. Suomen kuluttajaliiton pääsihteeri Sinikka Turusen mukaan tilanne on yhtä paha kaikissa suurissa kaupungeissa.”

Vuoden toisella neljänneksellä myönnettyjä pikavippejä oli 310 000 kappaletta. Koko keskustelun lohduttomuutta ja sekä toimittajien ja poliitikkojen täydellistä todellisuudesta irtautumista kuvaa myös vaikkapa Taloussanomissa julkaistu juttu, jonka mukaan pikavippien määrä on pienessä kasvussa.  Taloussanomien (Pravda) Taru Taipaleen mielestä 52 %:n vuosikasvu on siis ’pientä’. Ok, sanattomaksi vetää.

Alan olla täysin varma siitä, että kortit on nyt pelattu ja 1990-luvulla Suomessa koettu seppuku on edessä. Totuus ei paljastu Suomen eliitille, toimittajille ja pullossa eläneille kuin kovimman kautta.

Se on Kreikan, Irlannin, Portugalin, Englannin ja Espanjan viitoittama tie. Ikävä kyllä sen tien varrella ei tule enää näkymään hölmöjä teinipoikia rahaa jakamassa kaikille halukkaille.


Mainokset
Published in: on joulukuu 28, 2010 at 11:15 pm  Comments (5)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2010/12/28/suomen-talouden-seppuku/trackback/

RSS feed for comments on this post.

5 kommenttiaJätä kommentti

 1. Ave,
  Vuosi on jälleen pulkassa, ja tuho on sen mukaista tässä ihanssa eu-provinssissa. Juuri näitä ikäviä tunnusmerkkejä on paljon ilmassa, mitä veli Octavius kirjoitit.
  Kaikki osoittavat yhteen suuntaan, menoa kohti pikku kriisiä…. eli suoraan sanottuna päin vittua.

  Kohta on joulut vietty, ja uusi vuosi vastaan otettu toivossa, että siitä tulee parempi.
  Ei tule, siitä tulee vielä paskempi, valitettavasti.

  Pelolla odotan sitä uutista, että epsanja on kohta polvillaan ja rukoilee eu-rahaa, voi olla että sellaisia summia ei löydy, mitäs sitten tapahtuu? Voi voi sentään. Joka toinen saksalainen haluaa Reichs Markin takaisin, mitähän kohta tapahtuu?

  Jees, mutta eihän tämä suolea koske, kiirehtii maan päänilviäinen kohta lausumaan. Vittu se toope on varmaan syönyt liikaa maksaleikkeleitä opiskeluajoillaan. Kuinka voi joku olla noin saatanan ylimeilinen paskaläjä.

  Kestävyysvajetta ja muuta roskaa selitellään nyt, että kansa ei vaan huomaisi, mistä onkaan kyse! Tämä kusipää-hallitus on törkeä kaikkiaan, ensin nussitaan asiat todella päin vittua, ja paska jätetään seuraavalle hallitukselle hoidettavaksi.

  Näiltä vitun kusipäiltä pitää ottaa ne annetut mitalit pois, ja laittaa koko rosvosakki oikeuteen tämän maan tuhoamisesta!

  Parahin Octavius, milloin luulet tämän maan nousevan (putoavan) seuraavalle askelmalle paskastania-asteikolla?

  Parabellum.

 2. Hyvin osuva kirjoitus, kiitoksia!

 3. Kyllä täällä Porkkalassa noita virityksiä riittää, näkisitpä tuonkin paikan luonnossa ja kesällä, hah haa.

  Seuraava askel on kai jo saavutettu (alaspäin), sitä ei vaan ole uutisoitu. Kun kerta Shell ja Esso ovat lähteneet niin kai se nyt voitaisiin julkistaakin. Vaneritehtaat puretaan ja konepajojen kalustus myydään venäjälle. Hah haa.

 4. Suomessa on määritelty huoneeksi määriteltävän tilan minimikooksi 7m2. Eli 41 neliöön mahtuu vielä hyvin 5 huonetta, mutta ne keittiö, sauna ja takkahuone ovat huijjausta.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: