Muovipullotalot tulevat – oletko valmis?

Suomen yhteiskunta on vakavasti sairas. Sairauden nimi on viherhulluusyhdistettynämaailmanhalaamiseen.

Poimin yhtenä kuvaavana esimerkkinä asiasta tästä sairaudesta ensi vuonna voimaan tulevat uudet rakennusmääräykset. Niitä valmistelee virallisesti ympäristöministeriö ja niiden ohjaava periaate on ilmastonmuutoksen torjuminen. Siis asia, jolle kyseisten määräysten muoto on täysin merkityksetön – siis aivan täysin. Taustalla vaikuttaa myös vahvasti vinksahtaneen kanikoppiministeri Vapaavuoren visiot suomalaisten ahtamisesta betonikorsuihin vaikka pakolla.

Vuonna 2012 voimaan tulevissa määräyksissä rakennuksille asetetaan vaatimuksia rakennuksen kokonaisenergiatehokkuudelle eli E-lukuvaatimus. E-luvun laskennassa otetaan huomioon talossa käytettävät energialähteet.

Kyseisillä määräyksillä on käytännön elämässä seuraavat vaikutukset.

 • Ne lähes estävät sähkölämmityksen uusissa pientaloissa.
 • Ne nostavat pientalojen rakennuskustannuksia n. 10 % ja luultavasti kasvattavat pientalossa asumisen kuluja merkittävästi nykyistä korkeammaksi.
 • Ne tulevat aiheuttamaan kymmenen vuoden sisällä valtavat kustannukset lisääntyneinä sairauksina ja rakennusten korjauskustannuksina homeongelmien vuoksi.

Uusien määräysten mukaan pientaloista tulee nimittäin ns. matalaenergiataloja, eli muovipulloja, joissa on koneellinen ilmanvaihto. En ole rakennustekniikan tohtori enkä VTT:n professori, mutta väitän omaavani edes hiukan maalaisjärkeä, joka tuntuu täysin kadonneen tämän(kin) asian kanssa puuhastelevilta virkamiehiltä.

Suomen ilmasto-oloissa rakentamista on harjoiteltu noin parituhatta vuotta. Kumuloituneen osaamisen tuloksena on syntynyt muutamia perussääntöjä, joita noudattamalla rakennukset toimivat. Nämä perussäännöt ovat seuraavat.

 • Katto on jyrkkä, jotta vesi ja lumi valuvat sieltä pois.
 • Rakennuksen alle mahdollisesti valuva vesi johdetaan sieltä välittömästi pois.
 • Katossa on tarpeeksi pitkät räystäät etenkin etelänpuoleisella sivulla.
 • Rakennuksessa on hengittävä alapohja.
 • Rakennus ei ole umpio, vaan hengittävä, jotta kosteus ei pesiydy rakenteisiin.

Ai niin – melkein unohtui. Millä ne uudet muovipullotalot oikein lämmitetään?

Sähkölämmitys ei määräysten mukaan käy tai jos käy, niin se on sinivihreästi orjaverotettua, maalämpö kielletään, koska sitä on hankala verottaa, ympäristöministeriössä valmisteilla oleva takkadirektiivi taas tulee kieltämään tulisijat hiukkaspäästöjen vuoksi ja tulevaisuudessa huippukallis kaukolämpö ei kaikkialle ulotu.

Muovipullot lämmitetään tietysti aurinkopaneelilla ja jos aurinko ei paista, niin sitten ei auta kuin piereskellä.

Mainokset
Published in: on tammikuu 31, 2011 at 4:50 pm  Comments (10)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2011/01/31/muovipullotalot-tulevat-oletko-valmis/trackback/

RSS feed for comments on this post.

10 kommenttiaJätä kommentti

 1. Ei pelkkä rakennuksen tiiveys kerrytä kosteutta rakennuksen rakenteisiin kunhan ilmanvaihto on oikein säädetty (eli ilma vaihtuu ja talossa on pieni alipaine). Tämä toki vaatii myös sen että asukas vaihtaa IV-koneen suodattimet säännöllisesti, katsoo että kone pelaa, eikä sammuta ilmanvaihtoa piheyttään 🙂

  Muuten noilla määräyksillä näyttää olevan hieman kyseenalaiset tavoitteet..

 2. Hyvä kirjoitus jaan tuon visioosi.

  Rakentamien Suomessa on ollut porvarien riistokoneiston yksi tehokkaimmista menetelmistä riistää lähes kaikkea mitä riistää voidaan, ja tulee olemaan sitä myös jatkossa kunnes porvaristo laitetaan rautoihin!

  Itse olen suunnitellut merkittäviä talo mallistoja, mutta vasta sosialismin aikana rakennettaviksi, koska ne ovat liikaa tähän kapiseen aikaan, jossa asuminen ja kaikki elämä on keinottelun kohteena!

 3. Toivotaan, että tämä hallinto on lopullisesti nähty ja sille voi heittää hyvästit ensi huhtikuussa.

  Huolestuttaa hieman, että vihreät ovat saaneet Kokoomuksen ja Kepun mukaansa, mutta syynä on todennäköisesti niiden silkka tyhmyys ja vedetettävyys ja siitähän voi parantua, kun ideologisesti johtava puolue vaihtuu 😉

 4. Matti hei. Jos talo on tehty noilla O:n mainitsemilla perussäännöillä, mitään IV-koneita ei tarvita.
  On se vaan kummallista, kun talot pelasivat ihan hyvin ennen sähköä ja määräyksiä ja E-lukuja.

  Muuten, ilman hengittävää alapohjaa alipainen torppa imaisee iloisesti sisäänsä sen hirmuisen radonin.

 5. Hmm… Pitäisköhän ostaa milprosta puolijoukkue teltta ja kamina ja muuttaa metsään, pakoon kaikkea tätä paskaa mitä niskaamme vyörytetään.

 6. Ave Weekendsoldier,
  Olen ajatellut välillä aivan samaa, se telttaasumonen ainakin toimisi.

  Siitä heiman soveltaen voisi ajatella asumista jossakin korvessa kauniissa luonnossa, yksikertaisessa mökissä, kuten ennen vanhaan tehtiin. Lämmitetään mökki puilla ja hella kanssa, kyllä olisi hienoa. Ei olisi kaiken maailman vinkujia ja parantajia lähellä jokeltamassa jotain kusista puppua. Kuten jotain helvetin vallankumousta, viherpaskaa, neekerisontaa tai mutta perkeleen mokuttamista, ne voi kaikki painua keskenään ihan vaan vittuun.

  Ai saakeli kun olisi hienoa, kun tietäisi siellä luonnon keskellä, että lähellä ei olisi yhtään paskaturpa-somalia, se olisi elämänlaatua se! Sellainen elämä on tavoittelemisen arvoista, ei tämä monikulttuuripaska kaupunkeissa betonikasarmeissa, neekerit ympärillä ja eteisessä hiipimässä, saatana kun vituttaa jo pelkää ajatuskin.

  Uskotaan siihen, että jotain järkeä alkaa löytyä huhtikuun vaalien jälkeen, se on siis nyt se 11s hetki, oikeasti. Sen jälkeen on menoa, jos sama paska vaan jatkuu edelleen….

  Nyt näkee tuolta paska-afrikasta mallia, mitä alkaa tapahtumaan, kun keskiluokka kurjistuu tarpeeksi….
  Mikä todellakaan estäisi sen, että sama ei tapahtuisi täällä, kun kasvatetaan lisää työttömiä, leipäjonoja ja hakataan saatana lisää lainarahaa jonnekin kreikkaan ja muihin huijari-hanttapuli-maihin? Niin, sitä sanotaan perinteisesti kurjistumisiteoriaksi, ja silloin vallanvaihto tapahtuu väkisin, olkoon mikä -ismi sitten tahansa valtaapitävänä systeeminä, sehän on nyt nähty.

  Juuri siksi, Parabbelum.

 7. Tämä nyt ei asiaan juuri kuulu, mutta kertoo menosta tässä maassa.

  http://www.riemurasia.net/jylppy/media.php?id=78268&c=5

 8. * Katto on jyrkkä, jotta vesi ja lumi valuvat sieltä pois.

  Höpö, höpö, tuntemani viherhippiarkkitehti vakuuttaa tasakaton olevan taiteellisempi ja psyykkistä auraani laajentava ratkaisu. Sitäpaitsi ilmastonmuutos tarkoittaa että lunta ei edes Suomessa pian sada juurikaan.

  * Rakennuksen alle mahdollisesti valuva vesi johdetaan sieltä välittömästi pois.

  Vesi? Ai se aine joka tulee hanasta? Kerroinko että pesutiloihin olen valinnut homonvaaleanpunainen värisävyn laatoille. Kelpaa siinä säästää vettä jokaisella suihkun lorottelu hetkineen! Olen laskenut että jos jätän peräreikäni pesemättä säästään peräti 2,7 litraa vettä joka päivä!

  * Katossa on tarpeeksi pitkät räystäät etenkin etelänpuoleisella sivulla.

  Olen vähän huono näissä ilmansuunnissa. Oliko se nyt etelä vai pohjoinen mistä aurinko nousee?

  No mitä ihmeen väliä ilmansuunnilla edes on? Nykyaikana menen metroon ja pääsen kävelymatkan päähän minne olin menossa.

  ”* Rakennuksessa on hengittävä alapohja.”

  Henkitykseen olen hankkinut halpahallista ilmanpuhdistimen. Senkun laittaa töpseliin ja minä ja lapseni ovat turvassa pahoilta allergeeneiltä!

  Ostin myös tuulisähköä joten ilmanpuhdistimeni toimii puhtaalla tuulisähköllä, maksoin vähän enemmän, mutta iskä ja äippä sponsoroi ylimääräiset kustannukset, olenhan vasta 30 v.

  Olen kokeillut myös Feng-suita, jos laitan sohvaa ja lamppua vähän eri paikkaan niin saavutan täydellisen harmonian. Nämä kiinalaiset vai oliko ne nyt korealaiset vai mitkä ne nyt vinosilmät olivatkaan tietävät muinaista syvällistä viisautta mitä me pinnalliset länsimaalaiset emme millään voi tajua! Länsimaailmahan ei ole koskaan tuottanut mitään edistystä verrattuna kaikkiin muihin kulttuureihin, muistakaa: kiinalaiset keksivät ruudin ja kompassin. Tämä ylittää kirkkaasti kaiken mitä länsimaissa on koskaan keksitty.

  * Rakennus ei ole umpio, vaan hengittävä, jotta kosteus ei pesiydy rakenteisiin.
  riittämättömän ilmanvaihdon takia homepesiksi.

  Liikaa teknisiä termejä. Voisitko kääntää tämän hippi-viher-suomeksi?

  Me hipit emme oikein ymmärrä vaikeita teknisiä termejä, joita asiantuntijat suoltavat. Asiantuntijat selvästi puhuvat vaikeaselkoisilla termeillä vain ollakseen epäselviä tälläisen tavallisen pulliaisen korvissa pelkkää pahansuoputtaan, hehän ovat teknokraatteja, jotka asettavat täysin järjen ja logiikan tunteiden ja musta-tuntuu fiilisten edelle, mikä tietenkin on luonnon tasapainoa vastaan. Kyllähän ne puheet pitäisi pystyä kääntämään niin ettei niiden ymmärtäminen vaadittaisi vuosikausien opintoja!

 9. Tasakatto on helppo tehdä huonosti. Suomessa on kuitenkin satoja tuhansia taloja, joissa tasakatto ei aiheuta kerrassaan mitään ongelmia. Alapohjaratkaisutkin ovat suhteellisia, rossipohjankin teon voi ryssiä, muunlaisissa toteutuksissa olennaista on lähinnä se, ettei kosteus jää talon alle eikä nouse sisälle.

  En itse uskonut tätä tasakatto-juttua ennenkuin näin todisteet. Jos talo on ollut 40 vuotta pystyssä ilman pohjakosteus- katto- tai homeongelmia, niin on syytä olettaa että se on sitä jatkossakin. Peruslähtökohtina tietenkin noin.

  Olennaisempaa onkin lähinnä se, kuka on rakentanut talon. Jos sen on tehnyt joku tumpelo valmispaketista halvalla, se on todennäköisesti paska pohjan ja katon mallista riippumatta. Jos sen on tehnyt asiantunteva rakennusalan ammattilainen itselleen asuttavaksi, se on todennäköisesti kunnossa, vaikka katolla olisi uima-allas.

 10. Kiitos kommenteista.

  Suomihippi veti aika räppiä kyllä, erityiskiitos.

  Mutta tehdään ajatuskoe. Otetaan kaksi taloa, jossa toinen on tehty noilla minun säännöilläni. Ainoa ero on, että vaikka sekä tasakatto että jyrkkä lkatto on tehty saumattomasta pellistä, on toinen katoista sellainen, joka vie vedet aina pois. Molemmissa piipun läpivienti on tiivistetty hitsaamalla ja erikoiskatteella niin, ettei läpiviennistä voi valua mitään sisään.

  Jyrkkäkattoisessa talossa on normaalit räystäät ja tasakattoisessa vedet johdetaan kattokaivojen kautta pois. Tontilta raivataan puut pois ja myrkytetään niin, ettei yksikään juuri pääse liikuttamaan perustuksia.

  Odotetaan sata vuotta.

  Lopputulos: jyrkkäkattoisesta talosta on lumi tai myrsky repinyt räystäskourut pois ja kiinnikkeet repsottavat epäestettisesti. Tasakattoinen talo on luultavimmin jo romahtanut kattokaivojen täytyttyä roskasta, jäästä, tms ja kosteuden aiheuttaman homeen järsittyä kattorakenteet ja hapetettua kattotuolien metallituet.

  Sata vuotta on mielestäni vielä lyhyt aika talolle.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: