Jyrki Kataisen kootut, osa II

Kirjoitin taannoin koosteen valtiovarainministeri Jyrki Kataisen historiaan jäävistä one-linereistä. On aika päivittää katsaus, koska materiaalia tulee jokainen kerta, kun Katainen suunsa avaa.

Arvonlisäveroa peritään suomalaisten palvelujen ja tuotteiden lisäksi myös tuontituotteista eli japanilaisista moottoriveneistä ja moottoripyöristä ja Niken lenkkitossuista. Jos pitää valita, että nostetaanko rahaa saadaksemme eläkkeensaajan ja palkansaajan tuloveroa vai sellaista veroa, joka peritään myös ulkomaalaisten työstä, niin kokoomus valitsee tämän jälkimmäisen eli korotetaan sellaista veroa, jolla saamme rahaa myös ulkomaalaisten taskuista.

Löytyykö vielä joku, joka uskoo Suomen seuraavan pääministerin olevan henkisesti korkeammalla tasolla kuin sähkövatkain? Jyrki siis yrittää sanoa, että Suomessa myydyn japanilaisen motskarin ALV:n maksavat japanilaiset. Voi Jeesus sentään.

Ymmärrän, että ihmisiä ”ketuttaa” ja meno tuntuu kohtuuttomalta.

Aivan, tämä on ensimmäinen lause Jyrkin suusta, josta olen samaa mieltä.

Kaikkia asioita ei voi keskustella julkisuudessa ja avoin keskustelu on hyvä asia, mutta pitää varoa, ettei Suomi paljasta kaikkia neuvottelutavoitteitaan muille maille etukäteen. Minulla pitää olla euroryhmässä riittävästi muskeleita vääntää. Jos kaikki kerrotaan julkisuuteen, niin sitten ei ole millä vääntää.

Uskoisin, että tämä liittyy jollakin tavoin niskalenkkiin. Kuka lyö vetoa siitä, että niin kauan kuin tämä kääpiö vastaa asioista, suomalaiset maksavat kaiken viimeisen päälle?

Kuka lyö vetoa siitä, että George Papandreou maksaa velkansa? Vaikka Jyrkin näkemyksille nauravat jo Sargassomeren lasiankeriaatkin, niin onhan tämä hyytävää.

Tämä tyyppi on siis Suomen seuraava pääministeri?

Published in: on 26 helmikuun, 2011 at 7:53 pm  Comments (10)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2011/02/26/jyrki-kataisen-kootut-osa-ii/trackback/

RSS feed for comments on this post.

10 kommenttiaJätä kommentti

 1. Nyt tuli Jykä pattiin!

 2. Kataisella nyt mitään muskeleita ole.

  Ydin vie ja muut vikisevät. HS 14.1. 2011

  Mitä nyt 500 miljoonaa jäisi maksamatta, tälläisen jutun olen lukenut.

 3. Tuossa tulovero vs. arvonlisävero asiassa Jyrki oli oikeassa. Honda osallistuu Jyrkin niskalenkin rahoitukseen siten, että veron noustua kansan ostovoima laskee (Hondan hinta kuluttajalle nousee), jolloin myyntimäärät laskevat.

  Jos taas nostettaisiin vain tuloverotusta, vero laskisi kansan tuloja, mutta Hondan hinta pysyisi samana. Ero on olematon, mutta silti voidaan puhua erosta, eli Jyrki ei puhunut pehmoisia.

  Tärkeämpi asia tässä on, että suomalaisittain äärioikeiston johtaja puhuu protektionismin puolesta ja työnjakoa vastaan. Se ei tosin ole enää yllätys markkinavoimien selätyspuheiden jälkeen.

 4. Tämä on hyvä ja hauska kirjoitus!

 5. Minullekin jäi vähän epäselväksi, että millä mekanismilla alv osuu vain ulkomaalaisiin tuotteisiin ja palveluihin, ja miten Jyrki on yhtä äkkiä näin isänmaalliseksi alkanut.

  Tarkoittiko hän kenties sitä, että kotimaassa voi tehdä ostoja myös ”ilman kuittia”?

 6. ”Kaikkia asioita ei voi keskustella julkisuudessa ja avoin keskustelu on hyvä asia, mutta pitää varoa, ettei Suomi paljasta kaikkia neuvottelutavoitteitaan muille maille etukäteen. Minulla pitää olla euroryhmässä riittävästi muskeleita vääntää. Jos kaikki kerrotaan julkisuuteen, niin sitten ei ole millä vääntää.”

  Yrittääkö Jykä Käteinen epäsuorasti vihjata, että ”paska juttu kun nämä vaalit tulivat tähän väliin sotkemaan kuviot”?

 7. asko,
  jos siis tuloveroja kiristetään, ostovoima vähenee, niin kyllä myynnit vähenee Hondalla kanssa. joten ehkä pakko laskea hondan hintaa ja alvia samalla…. joten mikä on todellinen hyöty? kyllä on vittu näpräämistä, kun ne suuret todelliset asiat on edelleen hoimatta.

  kuten se että neekerien hinaaminen tänne on lopetettava, siitä tulee heti vitusti säästöjä, eikö tämä mene jakeluun?

  Spade: kyllä se taitaa vittuilla ihan suoraan sitä asiaa…. muskeleita vääntää…. voi vittu, tämä kusikeppi ei tiedä muskeleista mitään.

  niin, ja veikkaan Octaviuksen kanssa, että reikkalaiset ei maksa latiakaan takaisin!

  menkää saatana reikkaan lomillenne, rahanne on jo siellä… hah

 8. Asko:”Tuossa tulovero vs. arvonlisävero asiassa Jyrki oli oikeassa. Honda osallistuu Jyrkin niskalenkin rahoitukseen siten, että veron noustua kansan ostovoima laskee (Hondan hinta kuluttajalle nousee), jolloin myyntimäärät laskevat.

  Jos taas nostettaisiin vain tuloverotusta, vero laskisi kansan tuloja, mutta Hondan hinta pysyisi samana. Ero on olematon, mutta silti voidaan puhua erosta, eli Jyrki ei puhunut pehmoisia.”

  Asko, ihan oikeasti – uskotko todella Jyrkin tarkoittaneen tuota mekanismia? Itse uskoisin siihen, että Jyrki tuskin ymmärtää edes mikä koko ALV on. Hän vain papukaijana toistaa joitain juttuja, joita hänen ilmeisen kädettömät avustajansa ovat hänelle yrittäneet selittää. Puhuva pää.

  Perusongelma on se, että nyt täytyisi polttaa savuke, istua alas ja kysyä tuumauksen jälkeen vaikkapa sitä, miksi Australiassa on ALV 10 %, siellä on parempi sosiaaliturva, paremmat julkiset palvelut ja alempi tulovero kuin Suomessa. Sama karu ja harvaan asuttu maa, öpaut sama tuotantorakenne ja parempi ostovoima.

  Olisiko julkisen sektorin järkeistämisessä mitään ajatusta?

 9. En ole varma, että Jyrki mitään höpöjä puhui. Järkevä ajatus.

  Ostanko siis elbonialaisen vai kotimaisen tuotteen, niin arvonlisävero on sama. Mutta elbonialaisen tuotteen tuottamisesta on maksettu elbonialaista tuloveroja. Suomalaisesta suomalaisia. Jos suomalainen tuloverotus on kovempaa, niin elbonialaisella tuottajalla on veroetu. Alv:n verottaminen kohtelee kaikissa maissa tuotettuja tuotteita samalla tavalla.

  Tavallaan Nike ei siis maksa veroa Suomelle, koska verot ja kaiken muunkin aina maksaa kuluttaja, mutta samalla logiikalla voidaan sanoa, ettei palkansaaja maksa tuloveroa, koska senkin aina maksaa lopulta asiakas.

 10. Tätäkään arvostelua Kokoomuksen veroehdotus ei kata: Saksassa alv on 19 %, Luxemburgissa 15… Silkasta isänmaallisuudestako minun tulisi ostaa kestokulutustavarani Suomesta? Se on lappu luukulle Mustassa Pörssissä ja Intersportissa. Ei niissä käydä enää muuta kuin tarkistamassa vaatekoko tai 43 cm:n laiteleveys. Tulojen ja omaisuuden välitön verottaminen on AINOA keino.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: