Toimittajien ammattitaidosta, osa I

Myönnän, että on epäreilua nauraa idiooteille.

En vain voi sille mitään, ei suomalaisille taloustoimittajille voi kuin nauraa paskaisen epäuskoisesti. Maikkarin taloustoimittaja Jussi Kärki ilmoitti puolitoista tuntia sitten, että Japanin BKT on 5,5 miljardia dollaria.

Virhe ei ole kuin tuhatkertainen. Jutulle voi nauraa vedet silmissä kunnes ymmärtää, että ihan perusasioiden osaamisen taso on samaa luokkaa kaikilla toimittajilla ja ikävä kyllä myös poliitikoilla. Maikkarin hemmo hakkaa numerosokeudessaan jo Suomen valtiovarainministerin legendaarisen Venäjän BKT-arvionkin.

Suomessa taloudesta kirjoittaa asiantuntevasti muutama bloginpitäjä ja siinä onkin kaikki. Ainoa lehti, jolla on edes alkeellista ammattitaitoa on Talouselämä. Kaikki muu informaatio täytyy hakea muualta. Säälittävää ja mitä se kertookaan suomalaisten toimittajien koulutuksesta ja ammattitaidon tasosta.

Nolla mikä nolla.

Published in: on 13 maaliskuun, 2011 at 11:35 pm  Comments (13)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2011/03/13/toimittajien-ammattitaidosta-osa-i/trackback/

RSS feed for comments on this post.

13 kommenttiaJätä kommentti

 1. Samaa tasoa oli Hyysärin toissapäiväinen uutisointi, jossa pokkana kerrottiin että Fukushiman ydinvoimalan JÄÄHDYTYKSESSÄ käytetty VETY oli räjähtänyt…

 2. Talouselämässä on esiintynyt toimittajien kolumneissa mokuliturgiaa. Olen siitä pariin otteeseen huomauttanut heille juttujen kommenttiosiossa. On ärsyttävää, kun toimittaja opettaa lukijaa ajattelemaan ”oikein”.

 3. Tuon virheen syy saattaa olla vaikea käännössana biljoona.
  Kuinka moni tietää Suomen BKT:n?

 4. Moni ei ehkä tiedä Suomen bruttokansantuotteen suuruutta, mutta aika moni tietää, että tällaiset asiat voi tarkistaa, jos ei ole tietoa. Poliitikot ja toimittajat nyt vain eivät osaa käyttää verkkoyhteyksiä tai jos osaavat, eivät osaa hakea sieltä tietoa.

 5. ”Kuinka moni tietää Suomen BKT:n?”

  Tarkkaa lukua ei monikaan muista, mutta suuruusluokka pitäisi kenen tahansa normaalin aikuisen ymmärtää ihan yleistiedon pohjalta.

  Ajatellaan vaikka näin. Muistetaan peruskoulupohjalta, että Suomessa on 5 miljoonaa asukasta, ja arvellaan yleistiedon pohjalta, että ehkä 20 000 euron kieppeillä olisi BKT henkeä kohti. Ehkä enemmän, ehkä vähemmän, mutta ei varmastikaan esim. 20 euroa tai 20 miljoonaa euroa henkeä kohti.

  Normaalijärkinen aikuinen voi tuolloin laskea 5 miljoonaa kertaa 20 000 = 100 miljardia euroa.

  No, Tilastokeskus kertoo, että 171 miljardia euroa (vuonna 2009) eli 32 000 euroa per asukas. Vähän meni pieleen, mutta ei tuhatkertaisesti. (Väkilukukin on nykyään jo päälle 5,3 miljoonaa.)

  Sama Japanin kanssa. Toimittaja varmasti tietää Japanissa olevan suuruusluokkaa 100 miljoonaa asukasta. Jos hän pitää 5,5 miljardia dollaria vähääkään uskottavana BKT:nä, niin se tarkoittaa noin 55 dollaria henkeä kohti. Vuodessa. Kuka tahansa normaalijärkinen aikuinen suomalainen ymmärtää välittömästi, tarvitsematta muistaa tai tarkistaa tarkkoja lukuja, että luku on täysin pielessä.

  Mutta en tiedä, voidaanko suomalainen toimittaja lukea em. käsitteen piiriin.

 6. Samoin tuntuu olevan kirjoittelu työvoimapulasta…

  Viime aikaisista lehdistä. KS on viime viikkoina ollut aktiivinen ote työvoimapulasta.

  KS 27.2

  Ulkomaalaista työvoimaa käytetään paljon esimerkiksi ravintoloissa, siivouksessa, rakennustöissä sellaisissa tehtävissä, mihin suomalaisia ei enää saada.

  Niin olisihan sitä joku varmasti pitempääkin kuin yli vuodeksi. KS 23.2

  Yrittäjä etsii vuokratuolipaikalle parturi-kampaajaa.
  Sopimus tehtäisiin yli vuodeksi. Paikka ollut auki vuodenvaihteesta.

  KS 27.2.

  Palvelualoilla tehdään hyvin paljon osa-aikaisia työsopimuksia. Ne eivät nosta ihmisen toimeentuloa eivätkä ansiosidonnaisenpäivärahan suuruutta.

  HS 13.2 A9

  Toivoa on. Olin siellä ja sain kuussa 400 euroa puhtaana käteen. Siivoamassa Suomessa, jutun virolaiset olivat köyhiä joille 400 oli varmaan suuri summa.

  Suomessa nyt on vaan pätkä- halpatyövoimapula.

 7. Joskus on mykistäviä otsikoita. KS 8.3

  Ulkomaalaisten määrä kasvaa pohjoisessa hitaasti.

  No mitä mahdollisuuksia täällä pohjoisessa olisi sen suuremmin maahanmuuttajalle, paljon pieniä kuntia joissa paikallisellakaan sen paremmin työtä.

  Sinnehän etelä-suomeen muuttavat.

 8. Eikös talouselämä kuulu erkkolaiseen hyysäri-kustantamoon…? ei ihme, että siellä ihaillaan neekereitä. Kyllä ne paskaturpat on sellaisia ihania kultamunia, tulevat tänne tekemään kaikkea hommaa, joka on hinnoiteltu niin, että se ei todellakaan houkuta suomalaista. Siinä syy kaikkeen paskaan.

  Tästä onkin ilmeisesti aivan puhtaammin kyse. On luoto maahan työpaikkamarkkinat, joissa maksetaan niin vitun perseestä palkkaa, että siihen kannattaa hinata se islamisti tai neekeri tekemään se.

  Ja suomalainen työntekijä pidetään työttömänä, eihän tämä asia näitä rikkaita työnantajia koske, työttömät suamalaiset saa korvausta liitosta, jonka jäsenmaksut me suomalaiset siis maksamme, ei työnantajat. Vitun ovelaa sanoisin. Ollaanko me hei suomalaiset vähän tyhmiä?

  Kannattaa miettiä tarkkaan, ketä äänestelee huhtikussa!

 9. Talouselämä kuuluu Talentum Oyj:hin http://www.talentum.com/fi/

 10. […] Mikähän muuten MTV3:n uutistoimituksen tupakkahuoneessa on suosikkibrändi? Mahtaisiko se olla Rizzlaan kääritty luomutuote – se ainakin selittäisi viimeaikaisen uutisoinnin tason. […]

 11. Talousuutisoinnista en tiedä, mutta omakohtainen – onneksi jo taakse jäänyt – yhdeksän vuoden toimittajakokemus näytti, että kaikenlaisia on, ihan toimituksesta riippumatta. Enemmän löytyykin sitten niitä, joilla ei todellakaan ole aavistustakaan siitä, mistä juttua tekevät, mikä on jutun näkökulma ja että pitäisikö jutuissa ylipäätään jokin näkökulma olla. Puhumattakaan vähintäänkin vaillinaisista kirjoittajanlahjoista tai siitä, miten paljon toimittajan oma mielipide tai asenne saa jutusta näkyä.

  Poikkeuksiakin tietenkin on, löytyy lehdistöstä paljon erinomaisiakin kirjoittajia, mutta vähän joutuu etsimään. Kaiken kaikkiaan olen kanssasi samaa mieltä, että suomalaisen journalismin taso on huomattavasti huonompi kuin mitä haluttaisiin uskoa: joko osaamattomuudesta tai välinpitämättömyydestä johtuva ammattitaidottomuus kukoistaa.

 12. Kiitos tuhannesti taas kommenteista.

  Jos talousasiat kiinnostaa, lukekaa tuota sivussa linkattua Euroetanaa. Hieno mies.

  Tuo yksi kaveri hakkaa KAIKKI Suomessa julkaistavan taloustoimittajien tuottaman materiaalin 6-0.

 13. Vastauksena Perfect Privacy:lle

  Suomessa on huutava työvoimapula kun tällaisiakin työpaikkoja on tarjolla: ”osa-aikaista myyjää toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen. Työ alkaa toukokuun alusta. Keskimääräinen vähimmäistyöaika on 8h/vko.”

  Tuon kun (pahimmassa tapauksessa) jakaa 6 päivälle, niin työnteko todella kannattaa;)


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: