Pravda: lukuohjeet

Uskoisin, että kaikille maamyyrää älykkäämmille ihmiselle on tullut jo kauan harvinaisen selväksi se, että Helsingin Sanomat tai tuttavallisemmin Pravda ei ole tiedotusväline vaan punavihereliitin propagandakoneiston murtuva osa – nimensä mukaisesti.

Tiedonvälitys on faktojen kertomista ilman poliittista halua vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin. Journalismi kertoo tosiasiat ja kehystää ne taustajutuillaan ja älykkäiden toimittajien analyyseillä ja jokainen lukija voi sitten tehdä asioista omat johtopäätöksensä. Puolueettomana esiintyvä Suomen valtalehti Pravda on jo kauan aikaa sitten menettänyt journalistisen statuksensa, joka on todellinen sääli ja itse asiassa suora rikos Erkkojen perintöä kohtaan.

Hieno esimerkki asiasta on vaikkapa tämä artikkeli, jossa Jaakko Hautamäki niminen toimittaja kirjoittaa täyttä paskaa. Artikkelissa ei ole totuuden kanssa tekemistä yksikään sana. Tämä 235-kiloinen rytmivoimistelija tunnetaan nimittäin jo hänen aiemmista tuotoksistaan journalismin alttarilla.

Yksittäinen esimerkki on aina yksittäinen, niinpä on aika julkaista viralliset Pravdan lukuohjeet. Tässä ne tulevat – oletko valmis?

 • Älä kiinnitä mitään huomiota pääkirjoitussivuihin, koska ne ovat vain mielipiteitä, joille kyseisen julkaisun uskottavuus antaa selkänojan.
 • Kotimaan uutisissa tarkista aina ensin toimittajan nimi ja tarkista taustat. Noin 98-prosenttisella varmuudella saat selville, että uutista ei kannata lukea.
 • Ohita kaikki ulkomaan uutiset, koska noin miljoona kertaa luotettavamman tiedon saat vaikkapa Al-Jazeeralta, RT-comilta tai oikeastaan milta tahansa kansainväliseltä uutistoimistolta. Koomista sinänsä – itse muistan hyvin sen ajan, jolloin en voinut ajatellakaan luottavani Al-Jazeeran uutistarjontaan.
 • Kulttuuritoimituksen tuottama materiaali on ehkä Pravdan arvokkainta. Jokainen sen häiriintyneen porukan tuomitsema historiaa käsittelevä teos on arvokas ja jokainen sen halveksima elokuva on hyvä tai erinomainen. Tämä sääntö on helppo omaksua. Itse toivon, että nykyinen Pravdan kultuuritoimitus jatkaa nykyisessä miehityksessään. He tarjoavat nimittäin täydellisen kontran – koskaan et voi hävitä. Esimerkkinä – Pravdan C-osan toimittajien mielestä parasta mitä Suomen kulttuurissa on tapahtunut sataan vuoteen on Tom of  Finland.
 • Pravdan tiedeosaan kirjoittaa suurimmaksi osaksi toimituksen ulkopuoliset asiantuntijat. Tästä johtuu se, että lehden linjasta poiketen melkein kaikki lintujen tuntomerkit pitävät paikkansa.Toimituksen tuottamia omia artikkeleita ei mistää luonnontieteeseen vivahtavasta ei kannata edes vilkaista. Kammottavana esimerkkinä tästä jo haudatut ruumiit.
 • En kuitenkaan halua leimata Pravdaa kuitenkaan pelkäksi poliittiseksi lentolehtiseksi. Lisäksi haluan antaa tunnustuksen heille, joille se kuuluu. Hesarin urheiluosa on yleensä ihan luotettava lähde. Melkein aina mm. naisten seiväshyppytulokset on raportoitu Pravdassa oikein.

Nyt kannattaa miettiä tarkasti. Saat siis naisten seivähyppytulokset oikein 400 eurolla vuodessa. Kannattaako tästä journalismista oikeasti maksaa?

Advertisement
Published in: on 13 huhtikuun, 2011 at 11:07 pm  Comments (6)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2011/04/13/pravda-lukuohjeet/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 kommenttiaJätä kommentti

 1. Vääristelyn asteita on monia. Iltapäivälehtien täytyy joskus kaupallisista syistä keksiä juttuja tyhjästä. Tämän yleensä huomaa siitä, että raflaavan otsikon alla olevasta jutusta ei löydy mitään todellista sisältöä vaan pelkkiä vihjailuja tai spekulaatioita.

  Pravdaa en sen vasemmistolaisuudesta huolimatta laskenut tähän samaan kastiin. Tästä eteenpäin luotan Pravdan juttuihin yhtä paljon tai vähemmän kuin Iltalehden vastaaviin. Iltalehti valehtelee rehellisemmin.

  Vaalien alla tosin koko valtamedia on tullut hulluksi ja intoutunut käsittämättömään vihakirjoitteluun.

 2. Sinulta jäi puuttumaan yksi asia. Kaupunki-osiosta kannattaa lukea Helsingin Vihreiden etäispäätteenä.

 3. Eikös Pravda elä siitä, että myy lehtensä sivuiltansa kirjoittajille tilaa artikkeleille joita lukijat lukevat. Se on sitten eri asia, mitä jutuissa kirjoitetaan, kunhan jutun asia ei mene ”yli äyräiden”. ”Kerrankin katto Suomessa on korkealla”.

 4. Uudemmista HS jutuista muistuu tässä nyt Jarkko Tontti, maaliskuussa nyt oli? Yrjön blogissa on tuosta kirjoitus.

  Voi kun lukisit pohjoisen lehtiä, viime kuukausien aikana alkaa kyllästyttää tämän lehden kirjoittelu, PS sitä tätä. Näitä PS kommentoivia kirjoituksia ja kauhisteluja, jotenkin kirjoituksista saa sen kuvan ihan kuin nämä PS ohjelmat toteusivat. No onneksi en ole lehtiä tilannut.

  Kokoomus kuitenkin se on suurin puolue.

  Tuleeko nyt sitten vaalien jälkeen muuttumaankaan niin paljon? Äänikynnys kolme prosenttia, mikä estää monen uuden pienpuolueen pääsyn tarkoituksella.

  Täällä Kokoomuksen Eero Suutari oli laskenut, että tulevina vuosina Suomesta katoaa 400 000 työntekijää enemmmän kuin niitä saadaan lisää. Samaan aikaan uusia tarvittaisiin, työntekijöitä tarvitaan 200 000.

  Pitää katsoa totuutta silmiin. Työperäisen maahanmuuton vastustaminen on Suomen turvallisuuden vaarantamista.

 5. Työvoimapula on jotain josta puhutaan vielä 20 vuoden kuluttuakin jotta toivonkipinä palkallisesta duunista eläisi vuodesta toiseen suoraan kortistoon valmistuneella nuorella. Suomestakin löytyy esimerkkejä kuinka työtä tekemään matkustetaan tuhansia kilometrejä (ihan omalla kustannuksella) jos sitä on tarjolla.

  Usko pois, työvoimapulaa ei tule vaan pula palkanmaksajista pahenee vuosi toisensa perään.

 6. Kiitos kommenteista.

  Hammer: hyvä huomio, joka olisi ehdottomasti pitänyt lisätä. Kiitän.

  Perfect: luen kyllä Pohjoisen lehtiä. Olen samaa mieltä – täyttä paskaa. Nuo Välisuomen sanomat ovat vielä kammottavampaa propagandaa kuin Pravda. Isketään seuraavaksi niiden kimppuun. Aiheita on jonoksi asti.

  Tuomas2: työvoimapulasta olen käsittääkseni kirjoittanut aika tyhjentävästi kaikilta ajateltavissa olevista näkökulmista. Jos asian haluaa tiivistää niin suomalainen insinööri menee kortistoon opiskelemaan apinatarhan juttuja, virolainen inssi tekee pitkää päivää pimeällä palkalla ja somali nauraa koko porukalle repiessään sosiaalituet ainakin kahdesta yhtä hyväuskoisesta maasta.

  Kiitos Kokoomus, Keskusta, Vihreät ja RKP, kiitos. Tuhositte tämän hienon maan noin kolmessa vuodessa. Kiitos.

  Voi olla, että emme sitä sen tekijöitä unohda.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: