EU valitsi Zimbabwen tien

Euroopan keskuspankki, EKP, toimii EU-alueen talouspolitiikan kovassa ytimessä. Sen tehtäviin kuuluvat mm. euroalueen rahapolitiikka, valuuttaoperaatiot, jäsenmaiden valuuttavarantojen hoito ja euroalueen maksujärjestelmien koordinoiminen.

EKP raportoi taloudellisesta tilanteestaan säännöllisesti ja pyrkii tiedotuksessaan avoimuuteen – ainakin teoriassa. Vuoden 2010 lopussa EKP:n tase oli suuruusluokaltaan noin 160 miljardia euroa, josta varsinaisia likvidejä varoja (lähinnä kultaa ja valuuttasaamisia) oli noin 60 miljardia euroa. Vuosikertomuksesta ei käy ilmi riskilainojen määrä millään tavoin, mutta kohtuullisen luotettavasta lähteestä saadun tiedon mukaan keväällä 2011 on taseessa noin 80 miljardia suorina PIIG-maiden lainapapereina ja taseen ulkopuolisina vastuina noin 500 miljardia takauksina eurooppalaisille pankeille.

Mitä opimme?

 • EKP ei toimi avoimesti. Sen tilinpäätöksestä ei käy lainkaan ilmi taseen ulkopuoliset vastuut, jotka ovat moninkertaiset sen taseen loppusummaan suhteutettuna.
 • EKP ei noudata mitään tunnettuja rahoituslaitoksen kirjaussäännöksiä. ”EKP:n neuvosto päätti, että (riskilainat) luokitellaan eräpäivään saakka hallussa pidettäviksi arvopapereiksi.” Em. lainaus tarkoittaa sitä, että riskilainoja ei ole arvotettu markkinahintaan, eli EKP:n on taseessaan noin 40 miljardia Aku Ankka-rahaa.
 • Kun laskee takausten kautta tulevat 250 miljardin tappiot, lienee realistinen EKP:n taseen arvo tällä hetkellä noin 120 miljardia miinuksella.
 • EKP on jo faktisesti konkurssissa markkina-arvostuksilla laskettuna.
 • Kuriositeettina voinee todeta, että vielä lähikuukausina EKP ostanee mm. Espanjan, Italian ja Belgian, eli seuraavien kriisimaiden lainoja taseeseensa eli kuplaa paisutetaan yhä lisää.
 • Koomisinta koko Euro-ponzin tarinassa lienevät eliitin vakuuttelut kriisimaiden talouden elpymisestä ja tiukasta talouskurista. Niin – keskimäärin kriisimaa tarvitsisi sellaiset 10-15 vuotta yli 5 %:n talouskasvua, jotta se pääsisi taloudellisesti jaloilleen. Sellaista ei ole koskaan Länsi-Euroopan modernissa taloushistoriassa terveellä tavalla tapahtunut.   

Ponzit luhistuvat aina – on vain kysymys ajankohdasta. Tämän Ponzin kaatumisen aikataulun määrittäminen on poikkeuksellisen hankalaa, koska EKP:llä on yksi valtti takataskussaan. Se on setelirahoitus eli Zimbabwen tie. Edessä on siis kaksi vaihtoehtoa.

Toisessa kriisimaiden lainat saneerataan ja otetaan vastaan pankkijärjestelmän rakennemuutos. Muutama suuri pankki Euroopassa kaatuu ja muutama ajautuu valtioiden syliin. Samalla muodostuu uusi valuuttajärjestys roskavaltioiden irrotessa eurosta. Kipeä tie, mutta sijoittajat kantavat vastuunsa.

Zimbabwen tie johtaa taas väistämättä hallitsemattomaan inflaatioon. Edessä on suurtyöttömyyttä, inhimillisiä tragedioita, omaisuuksien täydellistä uusjakoa ja syyttömien rankaisemista. Saamme elää etuoikeutettua aikaa, sillä silmiemme edessä Eurooppaa ajetaan kohti mellakoita ja väkivaltaa.

Mainokset
Published in: on Touko 24, 2011 at 2:50 pm  Comments (7)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2011/05/24/eu-valitsi-zimbabwen-tien/trackback/

RSS feed for comments on this post.

7 kommenttiaJätä kommentti

 1. 60-luvulla syntyneenä peruskoulun kasvattina ihmetteli aina miten toiseen maailmansotaan ajauduttiin. Opetusohjelmassa tätä ei avattu tarpeeksi selvästi.
  No nyt ollaan peruSSkoulun jatkokurssilla ja euroopanlaajuisen sössimisen anatomia alkaa aueta.

 2. Ja vetoa kannattaa lyödä tuon Zimbabwen puolesta. Joskin kerroin voipi jäädä melkoisen pieneksi.

 3. ”Ja vetoa kannattaa lyödä tuon Zimbabwen puolesta. Joskin kerroin voipi jäädä melkoisen pieneksi.”

  En anna koskaan mitään sijoitusvihjeitä. En koskaan.

  Mutta ehkä joku voisi em. lainauksesta sellaiseksi tajuta. Muistakaa, että se oli Hannes.

  Itse ostin norjalaista öljy- ja kaivosteollisuutta viimeksi tänään. Australiassa on pari todella hyvää firmaa, joita seuraan. Muuten investoin lapsiini ja itseeni. Niiden sijoitusten tuottoa ei voita mikään.

 4. =D

  ”Muuten investoin lapsiini ja itseeni. Niiden sijoitusten tuottoa ei voita mikään”

  Juurikin näin…

 5. Onko kenelläkään tietoa, mihin Jyrki ja valkohammas ovat ropojaan tallettaneet?

  Statoil lienee tuo norjalainen öljyfirma?

 6. Euroopassa jyllää velkadeflaatio ja se tulee jatkumaan vielä useita vuosia. Koska velan ei anneta tuhoutua (konkurssit), vaan tuottamattomia yksikköjä (esim. kreikka, useat pankit) pidetään pystyssä tekohengityksen avulla, niin on hyvin todennäköistä, että tulevaisuus Euroopassa näyttää Japanin kaltaiselta. Japanissa kuitenkin velka on keskittynyt vain julkiselle sektorille, toisin kuin Euroopassa, joten hyvinvointi tulee laskemaan Euroopassa rajusti. Puheet setelipainoista ja hyperinflaatiosta sen sijaan ovat täysin naurettavia. Niistä puhuva ei ymmärrä talouden mekaniikasta eikä hyperinflaation anatomiasta yhtään mitään.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: