Espanja – seuraava ruumis?

EU:n talouskriisin yksi leimaava piirre on ollut sen uutisoinnin sekavuus. Epämääräisyys, ilmeisen tarkoituksenmukainen salailu ja valheet ovat leimanneet etenkin suomalaista talousmediaa, jonka taso on suoraan sieltä, missä lukee exit only.

Yritän lyhyesti paikata asiaa tekemällä suppean kriisianalyysin Espanjasta, joka on toinen ehdokas Italian ohella seuraavaksi EU:n tukieurojen kerjääjäksi.

Espanjan talouskriisi on Espanjan valtiotalouden surkeudesta huolimatta pankkikriisi – aivan samoin kuin Irlannissa. Kopio kelteiltä on myös pankkikriisin syy eli täysin käsistä karannut rakennuskupla. Luotettavin arvio Espanjassa pankkien taseissa olevista myymättömistä asunnoista on 2,3 miljoonaa kämppää. Hurja määrä ja esitänkin Espanjan talouskuplan sen kautta. Käytän apuna yhtä maailman suurinta ja kustannustehokkaista pankkia Santanderia.

Vertailu kyseiseen pankkiin on epäreilu, koska se toimii vain esimerkkinä ja on mitä todennäköisintä, että skenaariolaskelmat eivät sitä kosketa, toisin kuin muuta osaa Espanjan pankkisektorista.

Santanderin avainluvut ovat seuraavat:

 • Taseen loppusumma on 1 200 miljardia euroa.
 • Markkinaosuus Espanjassa on 15 %.
 • Pankin omat varat muodostavat 9,7 % taseen loppusummasta. (Suomessa pankkien vakavaraisuus on 14,5 %).

Espanjan aavekaupunkeihin rakennettujen uusien asuntojen markkina-arvoa on tällä hetkellä mahdotonta määrittää, koska markkinoita ei käytännössä ole. Myöskään siitä ei ole tarkkaa informaatiota, millä arvolla kyseiset asunnot pankkien taseissa ovat.

Riskianalyysin voi kuitenkin tehdä arvioimalla myymättömän asuntokannan mahdollisesti pankkien taseissa piilevän arvonalentumisriskin. Käytin arvoja 60 000 – 200 000 euron välillä kuvaamaan yksittäisen asunnon muodostamaa hintakuplaa. Maalaisjärjellä käyttämäni muuttujat ovat siis hyvin varovaisia.

Pankkien taseissa oleva olematon arvo on siis 140 – 460 miljardin välillä. Kun analyysin alinta arvoa suhteuttaa markkinaosuuden kautta Espanjan pankeista ylivoimaisesti vahvimman, eli Santanderin, taseen omaan pääomaan, putoaa se 7,9 %:iin. Luku on siis jo näillä yltiövarovaisilla oletuksilla alle lakisääteisen 8 %:n vakavaraisuusrajan. Vastaavasti haarukan ylärajaa käyttäen Santanderin vakavaraisuus tippuu jo neljään prosenttiin eli pankki olisi mätänevä ruumis.

Tilanteen pelastamiseksi jostain tulisi löytää 2,3 miljoonaa ostajaa koko ajan rapistuville espanjalaisille betonikorsuille. Jokainen voi miettiä, miten todennäköistä tämä on.

Auttaisikohan, jos leikittäisiin vastuullisia haukkatarhan kukkoja ja otettaisiin tukeva niskalenkki markkinavoimista?

Mainokset
Published in: on Touko 27, 2011 at 3:33 pm  Comments (16)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2011/05/27/espanja-seuraava-ruumis/trackback/

RSS feed for comments on this post.

16 kommenttiaJätä kommentti

 1. Itse näen tässä Espanjan asuntoluottokriisissä hyvin vastaavia piirteitä kuin USAn subprime – asuntokriisissä. Kuitenkin syyt joiden USAssa sanotaan aiheuttaneen kriisin (poliittisesti ohjailtu etnisen väestönosan subventoitu asuminen) ei Espanjassa päde. Sen sijaan finanssimaailmassa asuntorakentamisen rahoittamista ohjailevista tekijöistä löytyy jokseenkin sama kuvio. Itse uskon ongelman olevan nykyisissä finanssi-instrumenteissä joiden avulla tyhjän betonikorsun voi arvopaperistaa ikään kuin rahaksi suoraan joilla pankkien nuoret kravatein varustetut geelitukat voivat pelata omia pelejään. Vähän kuin nintendolla pelaisi, yhtä jännää se on. Tämä on johtanut siihen, että pankkimaailma rahoittaa velaksi yhä enemmän ja enemmän asioita joille ei ole reaalimaailmassa mitään kysyntää. Kuitenkin pankit katsovat olevansa rikkaita ja menestyviä kunnes lopulta seinä tulee vastaan. Lopulta sinä maksat kuplan puhkeamisen, spekulantit ovat jo muuttaneet rahoineen Bahamalle tässä vaiheessa. Huvittavinta on se, että kuvion älyttömyyden näkee kuka tahansa kouluttamaton rivikansalainen, mutta älyttömyyden ylläpitämisestä ovat vastuussa maailman huippuopistoista valmistuneet riskienhallinnan superammattilaiset joiden tähän tilanteeseen johtaneesta taidosta on pakko palkita valtavilla bonuksilla. Ero on vaan siinä, kun rivikansalainen katselee asioita vähän pitemmällä aikavälillä, siinä kuin nämä riskienhallinta-ammattilaiset hahmottavat ajan kvartaaleittain. Niin ja ne bonuksetkin saattavat vaikuttaa hahmotuskyvyn vääristymiseen.

 2. Espanja juhlan loppu (osa 1): http://www.youtube.com/watch?v=F6QJTu55IEU

 3. Eräs aspekti jota on tullut myös mietittyä on asuntoluottojen kytkeytyminen finanssiteollisuuteen ja myös maahanmuuttoon.

  Kun asuntojen hinnat nousevat, syntyy ikäänkuin varallisuutta virtuaalisesti. Kun asuntoja rakennetaan lisää, sama se myydäänkö niitä vai ei, ne voidaan arvopaperistaa rahaksi.

  Asuntokupla siis on hyvä bisnes joillekkin, vaikka ikävä ilmiö asunnonostajan kannalta.

  Maahanmuutto on mekanismi, jolla voidaan nostaa asuntojen hintaa valtavasti minkä voi havaita erityisesti Helsingissä. Mitä enemmän jonnekkin maahan tuodaan väestöä, sitä suurempi bisnes asunnot ovat. Espanjaan on tullut valtavasti maahanmuuttajia. Tämä lienee eräs syy siihen, miksi pankit haluavat keplotella juuri asunnoilla ja ylirakentamisella erityisesti juuri siellä. Kun väestö muuttoliikkeen ansiosta kasvaa jatkuvasti, joko asuntoja kannattaa luoda lisää tai olemassaolevien arvot kasvavat jatkuvasti. Tämä hyödyttää asunto- ja rakentamisluottoja tuottavaa finanssiteollisuutta.

  Eräs tekijä on vielä muuttoliikkeen tarjoama halpa työvoima joka on ollut läsnä erityisesti Espanjassa. Se tekee asuntokuplan rakentamisesta liian halpaa, kun rakentajille ei tarvitse juuri maksaa. Ja rakennustyöpaikat vetävät jatkuvasti maahan lisää maahanmuuttajia raksatyöläisiksi, jolle heillekkin pitää rakentaa lisää asuntoja. Kuin ikiliikkuja.

  Harva on tajunnut miten asuntokuplat ja kantaväestön vaihtaminen ovat nivoutuneet toisiinsa. Kuitenkin Suomenkaan rakennustyömailla ei juuri enää Suomea puhuta.

  Kun arvopaperistettuja asuntoja käytetään mukana erilaisissa finanssikeplotteluissa, alkaa maahanmuuton valtava vaikutus talouselämään paljastua. Tämä on läsnä myös Suomessa ja aivan erityisesti pääkaupunkiseudulla, jossa asuntokuplaa onkin keinotekoisella väestönlisäyksellä puhallettu jo pahan kokoiseksi. Siksi ei ole ihme, että joku suurpääomaa ja finanssiteollisuutta edustava kokoomus ajaa myös mahdollisimman laajaa maahanmuuttoa. Finanssiteollisuus mikä sanelee puolueohjelmat on tajunnut jo pitkään ylläolevan kuvion. Valitettavasti Espanjassa alkaa tulla jo seinä vastaan, ja kohta Suomessakin.

  Jenkkien subprime – kriisin kaltainen kuvio on tulossa Eurooppaan. Molemmissa on ollut läsnä etnisen porukan asuttamisen ja virtuaalirahaa asuntobisneksen kautta luovan finanssiteollisuuden yhteenkietoutuma jota ovat luoneet niin mamuja haliva vasemmisto kuin finanssikorporaatioiden asiaa ajava oikeistokin. Jälki tulee olemaan kuin jenkeissä 2008.

 4. Espanja seuraa Portugalia viimeistään 6 kuukauden päästä. Haluatko maksaa senkin kuplan?

 5. Kiitos kommenteista.

  Hattiwatin loistokkaista analyyseistä kommentoisin sen verran, että tuo maahantuotujen määrän ja asuntokuplan välinen yhteys on tietysti itsestään selvä.

  Ehkä en ole sitä tarpeeksi havainnollisesti vielä osannut selittää?

  Pahoittelen asiaa. Ehkä kirjoituksiani pitäisi lukea kronologisesti?

 6. Tuli tuossa eilen illalla tämmöinen uutinen vastaan.

  http://www.talouselama.fi/uutiset/article634192.ece

  Mitenhän en ole lainkaan yllättynyt….

 7. ”Hattiwatin loistokkaista analyyseistä kommentoisin sen verran, että tuo maahantuotujen määrän ja asuntokuplan välinen yhteys on tietysti itsestään selvä.

  Ehkä en ole sitä tarpeeksi havainnollisesti vielä osannut selittää?

  Pahoittelen asiaa. Ehkä kirjoituksiani pitäisi lukea kronologisesti?”

  Sinun blogissasi on toki monia mainioita asuntokuplaa käsitteleviä linkkejä, joita tuli pistettyä viimeeksi eilen tänne:
  http://hommaforum.org/index.php/topic,50697.0.html

  Mutta eipä tämän kuvion laajuudesta kukaan muukaan ole osannut kirjoittaa kunnolla.

  —–

  Kuitenkin kyseessä on nyt niin valtavan laaja asiakokonaisuus, että on haastavaa kirjoittaa artikkeli joka sitä pystyisi selittämään. Sen voi hahmottaa eräänlaisena palapelinä, jossa kukin yksittäinen informaationpalanen on sellaisen poliittisen genren tai tietäjäryhmän omaama joka ei halua kommunikoida muiden ryhmien kanssa ja kieltää muiden näkemyksen. Ne, jotka osaavat hakea tietoa laajalta netin antamien mahdollisuuden myötä omaavat mahdollisuuden tajuta jotain suurta mikä selittää mihin taloutta ja politiikkaa ollaan viemässä ja miksi, ja miten finanssikriisit syntyvät. Koulutusta ei tarvita, päinvastoin eri koulukuntien tahot yleensä juuttuvat omien näkemystensä vangeiksi. Väärä taloutiede on finanssikriisien alkusyy! Siksi en ole nähnyt sitä kokonaiskuvaa vielä missään minkä itse olen alkanut maalaisjärjellä hahmottamaan.

  Asia pitää hahmottaa eri palasten kautta, ja jokaisen palasen koittaa jonkun muun asian tajuava ryhmä ikäänkuin kieltämään ideologiselta pohjalta.

  ————
  Fiksumpi finanssiteollisuuden kepulikonsteja vastustava vasemmisto on kerännyt tietoa miten (yleensä kiinteistöjen mutta yhtä hyvin ihan minkä vaan) arvopaperistamisella, näistä luoduilla johdannaisilla, näiden pohjalta rakennetuilla velkavivuilla ja edellämainistuista kasatuilla uber-monimutkaisilla instrumenteillä on luotu 10-100 kertaa suurempi kupla virtuaalirahaa kuin mikä on koko maailman reaalinen BKT. Ja näin tehdään, koska pahat kapitalistit osaavat vetää siitä välistä omille tileilleen bonuksina. *Markkinaoikeisto yleensä ohittaa tämän aiheen tuosta vaan ja syyttää mielummin valtiollista ohjausta – kuten subprime kriisissä etnisen asumisen tukemista joka on eräs syy, mutta ei kokonainen sellainen:
  http://takimag.com/article/the_diversity_recession

  Subprime – kriisin ja poliittisesti ohjastetun etnisen omistusasumisen välillä on yhteys, sekä myös subprime kriisin ja finanssi-instrumenttibordellin. Mutta moni ei osaa päässään laittaa näitä kahta palikkaa yhteen, vaan poliittisten ideologioiden välilä on vahvat ymmärrys-rajalinjat joissa molemmat ovat omalla tavallaan oikeassa, mutta kumpainenkaan ei tajua näiden kahden yhteenkietoutumaa.

  Nuiva kansallisoikeisto (enemmän käyttäisin termiä lokaalisto vs. globaalisto oikeiston sijaan) tiedostaa maahanmuuton olevan lähtökohtaisesti skeida asia, ja runtelevan taloutta eri keinoin. *Vasemmistoskene taas ohittaa tämän palasen ja jauhaa internationaalia ja vapaata liikkuvuutta. Tämän vuoksi taikavipuinstrumenteistä ymmärtävä vasemmsto ei halua tajuta maahanmuuton vaikutusta näiden kuplien rakentumiseen.

  Vähän fiksumpi nuivisto on myös havainnut juuri finanssitalojen asemaa (vrt. Piaa-Noora Kaupin kuuluisa conflict interest lobbaustapaus) ajavan kokoomuksen olevan kaikkien kiihkein monikulttuuristaja. Myös G.W Bush pyrki edistämään mamujen omistusasumista ja oli myös finanssiteollisuuden säätelyn purkaja * mutta harva tajuaa mistä muusta tämä johtuu kuin halpatyövoiman tarpeesta.

  Tavalliset taloudesta ymmärtävät tappuraiset tajuavat, että asuntojen hinnat ovat sietämättömiä ja jatkuvalla väestönlisäyksellä on kytkös tähän, erityisesti valtion subventoimana.
  *He eivät kuitenkaan ymmärrä miksi tätä politiikkaa ajetaan, ja syyttävät usein moku-vasemmistoa poliittisesta idiotismista. Todellisuudessahan asia ei ole lainkaan idioottimainen vaan finanssitaloja hyödyttävä, eikä vasemmisto ole ainoa asian ajaja!
  Heiltä kuitekin puuttuu finanssianalyysia tekevän vasemmiston ymmärrys siitä millä keinoin perverssillä tavalla tämä kuitenkin finanssi-instrumenteillä nostattaa virtuaalitaloutta pankkiirien iloksi vaikka maalaisjärjellä asia vaikuttaa päinvastaiselta.

  ————

  Kyse on yhdistelmästä jonka jonkun palasen jokainen ryhmä tietää mutta on kyvytön näkemään muita palasia ja tapaa miten ne kietoutuvat yhteen. Tietoa tarvitaan todella laajalta jotta kokonaisuus alkaa hahmottua.

  Etninen asuminen / maahanmuutto, samojen puolueiden ajamana jotka ajavat finanssiteollisuuden asiaa -> joko asuntojen arvo nousee tai niitä voidaan rakentaa lisää -> asuntojen arvojen noustessa syntyy virtuaalirahaa finanssijärjestelmään arvopaperistamisen kautta -> johdannaisilla ja velkavivuilla edellämainistusta voidaan rakentaa aivan käsittämättömiä mutta ulospäin näkymättömiä finanssikorttitaloja, joiden alimmat kortit ovat siis ylihinnoiteltuja asuntoja -> maahanmuutto itsessään luo halpaa laitonta työvoimaa asuntojen rakentamiseen myös maahanmuuttajille -> mitä enemmän halpaa työvoimaa,sitä enemmän rakennetaan mikä luo aina vaan enemmän muuttoliikettä kuplatalouden uhrina olevaan maahan -> pankit vetävät kiinteistörakennus ja hinnoitteluprosesissa välistä rikastuen jatkuasti -> näin luotu raha investoidaan ties minne kuplia muualle talouteen luoviin rahastoihin, jotka usein sijaitsevat Neitsytsaarien kaltaisissa veroparatiiseissä joiden toiminnasta ei tiedä enää kukaan-> talouskupla kasvaa, jonka juurena väestönsiirrollisesti keinotekoisesti arvonnostetut kiinteistöt, mutta virtuaalirahakupla on levittänyt lonkeronsa kaikkialle talouselämään tässä vaiheessa, sekä myös maiden rajojen yli muiden pankkien taseisiin. -> Pankit omistavat toistensa lainoja joka hämärtää kuvion ja tekee ongelman laajuuden tiedostamisen mahdottomaksi -> finanssiriskien hallinnan superammattilaiset ovat siivonneet ongelman kollegoidensa näkymättömiin, sen kasvulle ei ole esteitä. Samaan aikaan tyhjiä DDR-mallisia kerrostaloja katselevat Espanjalaiset tajuavat jonkun olevan pahasti pielessä, mutta tämä informaatio ei löydä tietään sinne pöytiin missä näillä luoduilla virtuaalirahoilla pelataan. -> ongelman kasvu jatkuu. -> blogimaailmassa maallikot kirjoittavat asiasta, poliitikot eivät vieläkään tiedä mitään kun heidän huippuasiantuntijansakaan eivät tiedä mitään-> sitten alkaa rytinä jota kukaan ei osannut arvata ennalta…

  Samaan aikaan reaalitalous alkaa yskiä: Sellaisilla duunareilla joita tarvitaan pyörittämään reaalitaloutta ei ole enää mahdollisuutta asua ylihinnoitelluissa asunnoissa. Tämä vaikuttaa erityisesti Helsingissä. Jos taas liikarakennus on ongelma kuten Espanjassa, työvoimaa ja raaka-aineita on mennyt turhiin asioihin joten niiden arvo nousee ts. resurssit ovat pois sieltä missä niitä oikeasti tarvittaisiin. Kun aivan valtavan kokoiseksi paisunut viipale taloudellista toimintaa hyödyttää pankkien taseita, mutta pyörii työvoimalla joka ei maksa veroja (muuten älytön asuntorakentaminen ei olisi niin voittoisaa) valtion tulopohja rapautuu älytöntä vauhtia. Kuitenkin valtion menopohja kasvaa etnisyyden rahoittamiseksi. Pankkien tätä reittiä luoma virtuaaliraha puskee itsensä reaalitalouteen, luoden ns. hollannin tauti – efektin joka tunnetaan mailla joissa joku rahantuotannon tapa on kaiken muun jyräävä:

  http://takkirauta.blogspot.com/2008/04/luonnonvarojen-kirous.html
  http://takkirauta.blogspot.com/2011/02/akkirikastumisen-kirous.html

  Tämä taas kuihduttaa kestävää ja tuottavaa taloutta spekulaatiotalouden tieltä. Tämä on vaikuttanut kovana nousukautena ennen velkakriisin iskemistä, jolloin rahoja on haaskattu kestämättömiin investointeihin, niin USAn subprime-kriisiä ennen kuin Espanjassakin.

  Lopulta tapahtuu kuvio jossa valtava virtuaalisen rahan korttitalo alkaa horjua kun sen pohjana oleva tuottava talous on lahonnut, kun virtuaalirahatalous on parasiitin tavoin imenyt siitä mehut. Nämä kaksi asiaa eivät voi olla samassa systeemissä loputtomasti ilman yhteentörmäystä ja romahdusta. Romahdus on jo niin suuri, että rahaa joudutaan hakemaan muualta systeemin hengissäpitämiseksi, sitä luodaan matalalla korkotasolla ja keskuspankin setelirahoituksella sillä velkavivuista kasattua korttitaloa ei voi päästää romahtamaan. Näin luotu raha tyhjästä on jo luomassa seuraavaa kuplaa!

  Normaaleille ihmisille ei ole helppo tajuta, miksi joku asuntokupla ei ole muuta kuin vain se, että ne ovat ylihinnoiteltuja ja niiden arvon laskiessa niistä vaan lähtee ilmat pihalle omistajien harmiksi mutta ostajien iloksi. Näinhän se joskus olikin. Finanssi-instrumenttien sairastuttama talouselämä ei enää toimi näin simppelisti, vaan pikkuinen arvonlasku jossain heti alkaa romahduttelemaan velkavipurakennelmia jossain muualla talouselämän alueella mikä pakottaa poliitikot pumppaamaan systeemiin lisää ja lisää rahaa katastrofia torjuakseen. Yhtäkkiä kaikkien johdannaisinstrumenttien arvo tipahtaa nollaan, kun kaikki koittavat myydä niitä samaan aikaan eivätkä riskienhallinnan ja arvonmittauksen superammattilaiset osaa vastata tähän kysymykseen: ”Mikä on taseiden todellinen arvo”. Tässä vaiheessa kupla puhkeaa.

  Tämä selitys on vielä hyvin suttuinen hätäisesti kirjoitettu tajunnanvirta enkä usko monen siitä selkoa saavan. Toivottavasti antaa osviittaa miten laaja aihe on, miten suuri se on, ja miksi kenenkään poliittisen fragmentin on hankala ymmärtää kokonaisuuden yhteenkietoutumista vaikka jokainen tajuaa jotain. Länsimaailman tuho on alkanut subprime-kriisistä, mutta en ole löytänyt siitä ainuttakaan analyysiä missä kaiken kokonaisuuden yhteenkietoutuminen osattaisiin kuvailla, eri koulukunnat vaan koittavat todistella omia näkemyksiään oikeiksi. Sitä ei voida antaa anteeksi läntiselle sivistyspiirille. Taloustieteen kriisi tulee myöntää, jotta voitaisiin luoda jotain kokonaisvaltaisempaa jonka pohjalta länsimaailman talousjärjestelmää voitaisiin ohjailla.

 8. Yksinkertaisimmin tiivistetynä.

  – poliitikot haluavat esitellä kovassa nousussa olevaa BKT:tä uudelleenvalintansa varmistamiseksi.

  – BKT:tä voidaan nostattaa velkaa ottamalla, virtuaalirahaa luomalla tai maahanmuutolla nopeimmin.

  – joten lisätään maahanmuuttoa, velanottoa ja virtuaalirahan luontia – nämä ovatkin yhteenkietoutuneita talouselämän viagroja.

  – BKT on virheellinen tapa kertoa talouden tilaa, kuten globalisaatio ja markkinakriittinen maailmanpankin entinen pääekonomisti Joseph Stiglitz on rautalangasta vääntänyt, ja väittää poliitikkojen tekevän vääriä päätöksiä valheellisen BKT-informaation ohjastamana. Miten oikeassa hän onkaan.

 9. Kiinnostavia lukuja ja vahvistaa käsityksiäni olla valmiina!

 10. Hattiwatti: loistavia kommentteja. Itse en usko folioteorioihin, eli se on tekstisi heikko kohta.

  Toinen asia, josta haluan antaa palautetta, on tiivistäminen. Ota oppia vaikka tuosta blogitekstistä. Siinä on koko valtavan monitahoinen ja useita ulottuvuuksia omaava asia tiivistetty muutamaan kappaleeseen. Lisäksi vielä täysin kumoamattomin numeroin ja faktoin.

  Faktat, mitä toit esille, ilmiöt (pl. foliot) ovat aivan samaa asiaa, jota olen tuonut itsekin esiin.

  Suuri kumarrus ja jatketaan vallankumouksen tekemistä. Kukin tavallaan ja tahoillaan, mutta samalla aaltopituudella ja yhdessä.

 11. Käytännön kuviot on tietysti peitelty kiemuraisen vyyhdin luomaan savuverhoon, jota olen itseltäni yrittänyt hälventää seuraavanlaisella esimerkillä:

  1) Saksalainen pankkirosvo pistää setelipainokoneensa pyörimään.

  2) Syntyy virtuaalirahaa, jolla ei toistaiseksi ole mitään täyttä reaaliarvoa.

  3) Kreikkalainen Aristoteles Konstailijapoulos lainaa tuon virtuaalirahan, koska sitä hänelle auliisti lainaksi tyrkytetään.

  4) Nyt pitäisi Konstailijapouloksen tehdä aitoa reaalityötä, jotta hän saisi luotua sitä oikeata reaalirahaa ja voisi maksaa velkansa pois, korkoineen. Silloin aikaisempi pankin luoma virtuaaliraha muuttuisi reaalirahaksi.

  5) Konstailijapoulos ei kuitenkaan tee mitään sellaista, jolla tuota reaalirahaa syntyisi. Sen sijaan hän ostaa sakemannilta Mersun.

  6) Saksalainen autoduunari saa palkkansa ja omistajat voittonsa, mutta saksalainen pankkirosvo ei toistaiseksi ole saanut realisoitua setelipainokoneensa suoltamaa virtuaalirahaa. Saksalainen pankkirosvo ansaitsee rosvo-nimityksen, koska hänen alan asiantuntijana olisi ainakin pitänyt tietää Konstailijapouloksen taloudelliset realiteetit, eikä antaa tälle lainaa.

  7) Saksalaisen pankkirosvon ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan saatavistaan, koska reaalityöntekijöitä euroalueella vielä toistaiseksi löytyy. Hänelle on yhdentekevää, kuka hänen setelipainokoneensa suoltaman virtuaalirahan realisoi. Pääasia, että joku sen tekee. Ja näitä tekijöitä näyttää olevan myös Suomessa.

  8) Saksalaiset ja lukuisat muutkin pankki- ym. rosvot (mersujen valmistaja esimerkiksi) ovat keksineet saman ”bisneksen” ja pelin hengen oivaltaneet poliitikot ovat antaneet sille siunauksensa, ja he nimittävät sitä markkinataloudeksi: tyrkytetään ihmisille mieluummin heidän koko elämänmittainen liksansa förskottina (virtuaalirahana), niin heidän on pakko paiskia vaikka orjatöitä hamaan hautaan saakka. Ja sitä suurempi loiseläjien joukko heidän siivellään voi viettää makeaa elämää (loiseläjillä en tarkoita sosiaaliturvan varassa eläviä ihmisiä, heistä suuri osa on rosvotalouden uhreja). Tämän elämän alkurahoitus alkaa vuorostaan valtion ottamalla förskotilla, jonka nykyiset ja tulevat veronmaksajat joutuvat myöhemmin realisoimaan.

  9) Systeemin rakentajat eivät kuitenkaan huomioineet konstailijapoulosten/konstailijavaltioiden suurta lukumäärää. Liikkeelle lasketulle suurelle virtuaalirahamäärälle ei nyt kertynytkään sitä toivottua reaalista sisältöä, ja eri kansantalouksien reaalityötä tekevien varaan heittäytynyt loiseläjäjoukon raha ei muutukaan oikeaksi rahaksi. Hirvittävä katastrofi!

  10) Rosvotalouteen perustuva systeemi on siis vaarassa romahtaa ja myös suomalaisia, oikeata työtä tekeviä ihmisiä, tarvitaan sen pelastajiksi. Niin, tämä on silkkaa rosvotaloutta, ei aitoa ja tervettä markkinataloutta.

 12. Jymäjemmarille kiitos.

  Noihan se kuvio menee/on mennyt joillakin tarkennuksilla.

  Perusidea on kuitenkin sama.

  Oleellista olisi kuitenkin antaa markkinatalouden toimia. Se korjaa aina itse itsensä – antaa sijoittajien kantaa riskinsä. En usko, että tästä on kauheaa erimielisyyttä?

 13. Hieno tuo Jyväjemmarin heitto. 🙂

  Tosin mun ymmärrykseni mukaan, niitä rosvopankkeja löytyy Saksan lisäksi ainakin myös Ranskasta ja Englannista. Jaanii, tehdäähän noissakin Pösöjä ja Foorteja. Tai sitten olen käsittänyt jotain väärin.

 14. ave,
  täällä on nyt vallan hienosti tätä mätää asiaa käsitelty ja kirjoiteltu auki.
  kuten Hattiswatti kirjottaa, niin nämä eri poliittisten tahojen toimijat eivät tajua asioiden kietoutumista, niin itsekin sen arvaan menevän. mitähän se Axel sanoikaan….?

  mutta, on olemassa kuitenkin joku valistunut paskasakki, joka tajuaa, ja on tämän kaiken salaliitto-touhun takana. se uusi järjestys, ja sitä muuta paskaa….

  mutta kuten Jyväjemmari lausuu, niin taisi tulla ahne-talouteen liian monta ahnasta moolokin kitaa yhtä aikaa imemään taloutta kuivaksi. paska flaksi, ne joutuu imemään munaa.

  nyt vaan on oikeasti ajan kysymys, mitä tästä puhalletusta, paskanhajuisesta kuplasta puhkeaa? laajat mellakat, kapinaa, sotia, vai sellaisia pikku kahakoita ja ammuskelua, kuten haista-vitun-media heti jokeltaa.

  Soini on sanonut jo joku aika sitten, että tämä ahneuden järjestelmä syö vielä oman päänsä, ja se aika taitaa olla kohta käsillä.

  ei voi kuin jälleen kerran todeta, ne Axelin sanat pojalleen….. mikään ei todellakaan ole muuttunut, sama kusipäisyys jatkuu aina. tätä vallitsevaa markkinatalouttaa ohjaa ääretön ahneus. ja se saa nyt palkkanasa.

  kuulemma metallien hinnat on nousussa, kato saatana. taitaa olla pojat hyvä hetki ostaa sitä nikkeliä oikein varastoon, kun kerran hinnat nousee….

  sitten vielä lopuksi kaikille vitun hyysäreille ja muille helvetin ollirehneille:
  te olette säälittävää omaa kansaanne kusettavaa nilviäis-paskasakkia. ihan nyt oikeasti, te voitte kaikki suksia vittuun! kohta täällä määrää aivan muut voimat kuin teidän kusiset markkinavoimanne, ne on nyt nähty.

  olli rehn, sä olet kaikista eu-nössöistä saatana paskapäisin kyrpä, mitä tämä maa on ikinä perseestään suoltanut. taidat mennä jo ohi tasavallan lepakostakin….

  Parabellum, nyt.

 15. Hei, kiitos kehuista. Tiedostan ettei kommentini ole kirjoitusasullisesti sellainen, että itsekään sitä haluaisin jälkeenpäin lukea. Se tuli kiireellä, ja satun nyt olemaan tälläinen kouluttamaton kestotyötön ammattisyrjäytynyt – pitkälti kai siksi ettei ulosantini ole yhteensopivaa minkään byrokraattisen instanssin kanssa. Tämähän on yleistä omassa ikäluokassani, ja lasipalatsin tiedostavien toimittajien mukaan PS:n nousu johtuu siitä. Koitan kuitenkin lähivuosina opiskella aihetta enemmän ja tehdä toivottavasti lukukelposempia kirjoituksia, sillä eihän näitä peruspointteja ole missään näkemässäni kirjoituksessa kunnolla vedetty yhteen.

  Itse en tiedä mihin viittaat ns. foliolla eli salaliittoteorioilla. On tärkeätä tiedostaa (finanssi)korporaatioiden, etujärjestöjen ja muiden vaalirahoittajien yhteenkietoutuminen vallanpitäjien kanssa. Itse käyttäisin ilmausta klikkiytyminen. Tahdoin kuitenkin vahvasti tuoda esiin näkemystä jonka mukaan kriisien syntyminen johtuu pitkälti siitä kun varsinkin talouselämä on tavattoman monimutkainen aihe, ja kaikki ajavat oman etujärjestönsä, koulukuntansa tai poliittisen fragmenttinsa asiaa. Kaikki ovat siksi hieman tipahtaneita kärryiltä kokonaisuudesta ja asiat menevät päin helvettiä. Toisaalta kaltaiseni maallikot kykenevät internetin aikana tekemään niitä oivalluksia joita ammattilaiset eivät tee, kun ei ole minkään koulukunnan näkemyksiä sisäänrakennettuna vaan muiden luomia tietopalikoita voi yhdistellä luovalla tavalla intuitiivisesti.

  Eräs tuttuni ilmaisi salaliittoteorioista näkemyksensä, jonka mukaan ihmiset saavat niistä psyykkistä turvaa itselleen, kun todellisuuden hahmottaminen ettei ole missään mitään kaikkea ohjailevaa mastermindia vaan kaikki maailman prosessit ovat täydessä vapaassa pudotuksessa vailla kontrollia on niin monin verroin kammottavampi. Olen samoilla linjoilla ja juuri talouteen tämä näkemys sopii. On esimerkiksi selvää, että finanssikorporaatioilla on laaja sananvalta politiikassa ja se on eräs kriisien syitä. Mutta ei se tarkoita minkään mastermindin mukanaoloa, sillä loppupeleissä järjestelmän kollektiivisesti romahtaessa juuri pankit ovat ensimmäisenä siinä kusessa jota ovat itse olleet luomassa. Muutama toimihenkilö on ehtinyt siirtää bonuksensa muualle ja heitä lopputulos ei haittaa. Samoin käytin Joseph Stiglitzin näkemystä BKT:sta viittaamaan siihen, ettei järjettömän politiikan taustalla ole mitään salaliittoa vaan yksinkertaisesti virheelliset talousteoriat ja mittarit jotka näyttävät talousjärjestelmän pohjaa tuhoavan toiminnan positiivisessa valossa, jolla poliitikot voivat sitten varmistaa uudelleenvalintansa.

  Oikeastaan tämä allaolevan kirjan näkemykset voisivat olla kaikkein osuvin opas finanssikriisien syntyyn vaikka ei taloudesta mitään kerrokkaan:

  http://syllogismeja.blogspot.com/2010/06/spontaani-epajarjestys-eli-miten.html

  Kannattaa suositella tutuille taloustieteilijöille jotta näkisivät omia teorioitaan pitemmälle.

 16. […] tulee seuraavaksi euron tukiluukulle. Jokainen enemmän kuin kaksi aivosolua peräkkäin omaava aivovammautunut […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: