Suomi kesäkuussa 2011 – Terijoki II jätti vain rauniot

Valtion lainat ovat tällä hetkellä yhteensä noin 74, takaukset 17 ja muut vastuut 100 miljardia. Kuntapuolella velkaa on taas sellaiset 35 miljardia ja vastuita 70 miljardia. Muihin vastuisiin on rahastoitu eläkevaroja julkisella puolella 43 miljardia.

Verotuloja julkinen sektori kerää yhteensä noin 32 miljardia (ilman eläkemaksuja). Budjetti on valtiolla alijäämäinen 12 miljardia vuodessa, kunnilla taas viisi ja sosiaalirahastoilla vastaavasti kolme miljardia euroa.

Valtiolla omaisuudessa vastuita on kattamassa erilaista infraomaisuutta, mm. teitä, satamia ja rakennuksia. Omaisuutta ovat myös erilaiset lainasaatavat mm. Kreikalta, tuolta luotettavan velallisen perikuvalta. Suurin yksittäinen valtion omaisuuserä ovat erilaiset käyttöomaisuusarvopaperit, joita ovat mm. Altia, Hevosopisto Oy, Finnair Oyj ja Siemenperunakeskus.

Yhteenvetona julkisesta sektorista voi siis todeta, että nettovastuita on 300 miljardia ja ne lisääntyvät kirjaimellisesti hallitsematonta vauhtia. Verotuloilla katetaan vain 64 % vuosimenoista.

Itse asiassa tilanne on vieläkin synkempi, koska sekä valtion että kuntien tilinpäätöksiin sisältyy massiivinen laskentavirhe. Tämä johtuu alimitoitetuista arvioista infran kulumisesta. Käytännössä tämä näkyy esim. suunnitelmina jättää tulevaisuudessa suuri osa Suomen tieverkkoa päällystämättä ja jatkuvana julkisen sektorin omaisuuden myyntinä – rahat eivät muuten riitä.

Asiaa voi tarkastella myös Suomen kansantalouteen virtaavan ansaitun rahan määrällä. Tätä kutsutaan kauppataseeksi. Se näyttää aivan yhtä lohduttomalta kuin julkisen puolen raportoimat tilinpäätösluvutkin. Kansantalouden ansaittu rahamäärä on tippunut pysyvän näköisesti kolmasosaan siitä, mitä se oli vielä neljä vuotta sitten.

Mitä johtopäätöksiä luvuista voisi tehdä?

 • On ällistyttävää, että em. luvuilla Suomen valtio saa vielä lainaa hyvillä luottoehdoilla. Varmaa on, että Suomen valtion luottoluokitus tulee lähivuosina tippumaan. Anekdoottina minua huvittaa tavattomasti, että valtion taseessa oma pääoma on negatiivinen 25 miljardia euroa taseen loppusumman ollessa 57 miljardia. Faktisestihan tämä tarkoittaa lappua luukulle ja lautojen naulaamista ikkunoihin jo nyt.
 • Suomi ajalehtii kohti putousta täysin laput silmillä. Istuva hallitus keskittää energiansa autojen GPS-seurantalaitteisiin ja homoavioliittoihin.
 • Ottaen huomioon sen, että euroalueen maista suurin osa on vielä Suomeakin surkeammassa taloudellisessa asemassa, euroalueen hajoaminen on varmaa.
 • Kunnan- ja kaupunginvaltuustoissa tullaan näkemään mitä koomisimpia näytelmiä, koska istuva hallitus on määrätietoisesti siirtämässä tehtyjen massiivisten virheiden seurauksia kuntasektorille. Suurin osa valtuutetuista ei ymmärrä taloudesta tai numeroista yhtään mitään, joten he eivät millään voi sisäistää, että rahaa ei ole.
 • Suomalaisten ostovoiman kehitys tulee olemaan todella surkea seuraavat 7-10 vuotta.
 • Suomalaisten välinen eriarvoisuus ja katkeruus tulevat lisääntymään merkittävästi.
 • Tämän paskatunkion pääarkkitehdit Jyrki Katainen ja Olli Rehn tulevat jäämään pysyvästi kansakunnan kollektiiviseen muistiin. Heitä ei tulla koskaan unohtamaan – ei koskaan. Ja tapa, millä heidät tullaan muistamaan, on kerrottu edellä.

Mitä yksilö voisi sitten tehdä?

 • Vältä velkaa kuin ruttoa.
 • Siirrä kaikki mahdollinen omaisuus euroalueelta pois.
 • Ota irti kaikki mahdollinen mitä vielä on tarjolla: sosiaalitukia, koulutusta ja mitä tahansa ilmaista julkisen sektorin vielä tarjolla olevaa etuutta.
 • Tee varasuunnitelma ja sen varasuunnitelma.
 • Korosta lapsillesi kielitaidon ja mahdollisimman universaalin ammatin merkitystä.
 • Opettele muuttamaan ajattelumalliasi ja unohda rehellisyys. Esim. veronmaksuun tai mihin tahansa julkisiin liittyvä moraali tulee rapautumaan nopeasti lähivuosina.

Sitä kutsutaan Kreikan tieksi.

Published in: on 22 kesäkuun, 2011 at 3:33 pm  Comments (15)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2011/06/22/suomi-kesakuussa-2011-terijoki-ii-jatti-vain-rauniot/trackback/

RSS feed for comments on this post.

15 kommenttiaJätä kommentti

 1. Lisää neuvoja veronmaksajille:
  Hae viinat ja ruoka virosta.
  Tankkaa autosi venäjällä.

 2. No niin. Kertoisitko, mitä valtion tulisi tehdä? Eikä mielellään mitään kreikkarutinoita, vaan noin pitkällä tähtäimellä kilpailukyvyn ylläpitämiseksi. Eikä tämä ole retorinen heitto, en ole vaan keneltäkään vielä kuullut.

 3. Säästöt varmaan kannattaa siirtää hopeaan, kultaan, metsään tai mihin hyvänsä reaaliarvoiseen asiaan.

 4. Omaisuuden myynti vaikeassa taloustilanteessa on äärimmäisen epätoivoinen tapa ylläpitää tulovirtaa. Lisäksi huonon taloustilanteen aikana ei todennäköisesti saa edes hyvää myyntihintaa kun markkinahinnat ovat laskussa. Mutta tuon lisäksi joku tunari voi myydä alihintaan eli alle markkinahintojen.

  Tuo on verrattavissa siihen että minä myisin toisen jalkani tai jonkin sisäelimeni saadakseni rahaa. Tuolla tavalla voi saada rahaa, hyvällä tuurilla paljonkin, mutta jos se on ainoa keino saada lisää rahaa, ja se on kertaluontoinen toimenpide, ja kun kerta olen menettänyt jotain itsestäni niin hyödyt jäävät lyhtytaikaisiksi.

 5. Heil,
  Täällä on jälleen kovaa tekstiä ja niin saatanan totta ja osuvaa.
  Ei silti kauniit naiset on kanssa hyvä aihe, mutta tässä plokissa olen vaan tottunut kirjottamaan ja lukemaan kovaa asiaa.

  On muuten todella saatanan kuvaavaa, että tässä tilanteessa, missä koko eurostoliitto on, niin täällä tämä hyytelöhallitus puuhaa jotain saatanan homoavioliitoja ja julistautuu niin vitun monikulttuuriseksi. Sama saatanan laulu jatkuu, tämä on terijoki 2.

  Taseet on päin vittua eurostoliitossa ja täällä valtakunnassa, ja lisää vaan kaadetaan rahaa kreikkaan ja muihin paskamaihin.. Ja samaan aikaan mokutrukit hyysää neekereitä ja muita paskaturpia tänne konttikaupalla.
  Lanseeraamme tässä termin MOKUTRUKKI, sitä saa ja pitää käyttää kaikista mokuttaja-nazeista. Mahtaa vituttaa, ainakin vähän, hah….

  Jep, tämän kaiken saatanan sonnan pääpusarit ovat juuri käteinen ja eurosto-olli. Äijä mumisee tvssä kuin joku saatanan tussu, ei kunnolla tahdo kuulla kun olli jokeltaa jotain eurostoliiton pakkopullaa…. voi voi, volumea saa vääntää, ei muuten kuule.

  Niin pitää tehdä, pitää olla varasuunnitelmat, mahdollisuus nopeaan lähtöön ja omaisuutta kannossa. Kuten itsekin olet ennustanut jo pari vuotta sitten, että koko eu pirstoutuu pieniksi ruhtinaskunniksi, niin siltä alkaa näyttämään.

  Täällä lintukodossa kuvitellaan, että ei tällä mitään koskaan tapahdu, ei meillä, muualla vaan. Lisää neekereitä tänne lintukotoon saatana. Olihan meillä jo 2 kouluammunta-tapausta. Jees, olemme maailman paras maa saatana.

  Kreikan tie on kohta edessä, ja mitään ei voida. Samat saatanan kuviot on edessä, miettikää sitä, mitä täällä tapahtuu, kun kansa lähtee kaduille…. se ei ole kaunista aikaa, ei todella. Viimeksi 1918 kansa oli kaduilla, kirjoista voi kattoa, kuinka oli ruumitta pitkin katuja…..

  Siis, Parabellum, edelleen….

 6. Hyvää juhannusta vain teillekin. Katainen muuten varoitteli saapuvasta lamasta. Se voipi olla, että monen ei tarviikaan kesän jälkeen mennä enää töihin.

 7. http://northpole.fi/pol/726335/

  Missäs kohtaa tuon keskustelun aloittavan viestin skanni sitten menee metsään?

 8. No näistähän ei pysty olla maksamatta. No näyttää Suomen rahat muutenkin menevät hukkaan.

  Puoluetukeen tuli tosin 2 miljoonan euron leikkaus, jäi jotain 38 miljoonaa euroa tukea.

  Kevään PS vaalilehdessä oli taulukko Britannian maksu osuudesta mitä Suomi on maksanut, tähänkin menee jotain 100 miljoonaa euroa. Britannia neuvotteli hyvän sopimuksen, muut maksaa.

  + lähialueyhteistyö en tiedä tarkkaa summaa…

  Päivän vitsi, Islanti haluaa €uroon.

  http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/113559-nyt-tama-konkurssimaa-haluaa-mukaan-euroon-%E2%80%93-kansa-vastustaa#comments

 9. ”Vältä velkaa kuin ruttoa.” tämä on varmasti ihan käypä ohje (ainakin hieman lievemppänä) oli aika mikä tahansa, koska riippuvuus instituutioista (pankit, valtio ym.) säilyy tuolloin vähäisenä. Silti minua asuntovelallisena kiinnostaisi näkemys lähivuosien korkokehityksestä (lainat sidottu 12 kk euriboriin). Kun Euroopan talous vaikuttaa joka tapauksessa sakkaavan viim. 3-5 vuodessa pahasti (Kreikka, Portugali, Irlanti, Espanjan tyhjät asunnot, Italia ym. —> joko Euroopan veronmaksajien tai ranskalaisten, saksalaisten ja espanjalaisten pankkien varat loppuvat), niin miten yhtälö vaikuttaa asuntolainojen korkotasoihin? Jos koko Eurooppa ajautuu taantumaan, niin ei kai asuntolainojen korkotaso voi samaan aikaan nousta (vrt. Japanin korkotaso)?

 10. Tilanne saadaan helposti korjattua. Jätetään vain velat maksamatta. Samalla siinä menee kyllä kaikki omaisuus tileiltä ja kassakaapeista. Ei se niin kauheaa ole. Suomessa on hyvät pellot ja asuntoja vaikka kymmenelle miljoonalle.

  Omaisuuden uudelleen jakoa odotellessa.
  1757 Isojako
  2015 IsoIsojako?

 11. Vähemmälle huomiolle on jäänyt miten talouseliitin herrakerho World Economic Forum Sveitsin Davosissa kehotti koko maailmaa ottamaan mahdollisimman paljon velkaa. Itseäni kiinnostaisi Suomen osallistujien nimilista.

  http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/01/26/talousfoorumi-yllyttaa-rutosti-lisaa-velkaa/20111148/12

  ”Toivorikas ja velkavetoisen talouskasvun etuja tai jopa välttämättömyyttä korostava tutkimus jättääkin runsaasti aihetta arvostelulle ja kysymyksille tutkimuksen teettäneen WEF:n työryhmän riippumattomuudesta alkaen.

  Suurin osa työryhmän jäsenistä edustaa maailman suurimpia rahoitusalan yrityksiä.

  Maailmantalouden velkaantumisesta talouden yleiskunnolle koituvat edut ovat tutkimuksen keskeinen mutta epävarma ja kiistanalainen oletus. Varmaa sen sijaan on, että velan kasvu edistää rahoitusalan maailmanlaajuisten suuryritysten etua.”

  ——-

  ”WEF:n yhdessä konsulttiyhtiö McKinseyn kanssa laatima tutkimus katsoo, että velkarahoituksen voimakas kasvu oli välttämätön viime vuosikymmenen talouskasvulle.”

  Mikä taas on konsulttiyhtiö McKinsey, jonka ääni yhteensulautunut WEF:n velkaantumisvaatimusten kanssa? Kyseessähän on vanha tuttu jonka Terijoki II:sen Vanhanen rekrysi kirjoittamaan Suomen hallitusohjelmaa. Kuten Otto Wille Kuusisen aikaan, nytkin hallitusohjelmat kirjoitetaan maamme rajojen väärällä puolen. Aihe on relevantti, sillä tämä blogipostaus taas ruotii tämän hallituskauden tuloksia.

  http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2010/02/hallitus_pestasi_amerikkalaiskonsultin_ideoimaan_seuraavaa_hallitusohjelmaa_1456302.html

  http://turjalainen.blogspot.com/2010/03/skandaali-osa-iii-lisainfoa-valtion.html

  Kuten Turjalaisen linkissä kerrotaan, todellinen missio on valtion omaisuuden yksityistäminen. Mihinkähän muuhun kuin sitten näiden velkojen maksamiseen. Ja yleensä tämä reaaliomaisuutta velkojen pantiksi – operaatio ajetaan läpi sammutetuin lyhdyin ja aivan törkeään alihintaan. Näinhän on toimittu jo pitkään pitkin maailmaa yksityisen omistusoikeuden ja vapaan markkinatalouden mantraa hokien, kohta on runsaita luonnonvaroja omaavan Suomen vuoro.

  P.S en pahastu jos sinä tai muut julkaisevat nämä jutut erillisenä blogipostauksena. Aihe on sikäli painava. Kirjoitus syntyi 15 minuutissa googlen avulla asioita yhdistellen, mutta virallisessa mediassa tälläistä muutaman faktan pikaista yhteenvetämistä ei koskaan nähdä.

 12. kesäkuu 22, 2011 klo 10:47 pm Pomppeius sanoi: ”Niin pitää tehdä, pitää olla varasuunnitelmat, mahdollisuus nopeaan lähtöön ja omaisuutta kannossa.”

  Olisi mielenkiintoista kuulla mihin suuntaan ajattelit lähteä, mikäli muuallakin ottavat maahanmuuttajia yhtä avosylin vastaan kuin sinä.

 13. Thx, hyvää tekstiä, etkä ole ainoa joka näin ajattelee.

 14. Tavallaan on ihme, että Suomi on pysynyt näinkin hyvin pystyssä. Ilmeisesti kuoliaaksi verotetun kansan selkäranka on taipunut vaan ei taittunut, mutta kyllä ”naks” on lähellä. 😦

  Yhdyn noihin neuvoihin, joita blogisti antoi, koska muutakaan mahdollisuutta ei ole. Tai sitten maa jää, mutta kansa lähtee, koska kohta enää vain venäläiset ostavat täältä asuntoja. Jokainen voi sitten myydä kotinsa venäläiselle ja muuttaa sillä rahalla lämpimiin maihin.

 15. Että näin !
  Jumalauta ! Todellinen hengenheimolainen. Toverisielu tuo kirjoittaja. Juurikin tämä katastrofi etenee.
  Veikkaanpa Toverit, että jo tämän vaalikauden lopulla aletaan puhua tosissaan kansallistamisesta. Joka on yksinkertaisesti pakko jos tämä valtio aiotaan pelastaa.
  Energiateollisuus ja kaikki luonnonvarojen kanssa puuhaava teollisuus on otettava valtion haltuun 100 %.sti.
  Samoin kuten rautatiet ym.
  Tämä firma on pyörinyt sotakorvausteollisuudella ihan ok kunnes nämä ”saatanan Tunarit” ihastuivat sokeasti uuslipilaarien vouhotuksiin ja myivät, petturit, meidän kansallisomaisuutemme maailman tuuliin.
  Noin retorisesti voisi udella missähän esim. herrat Käteinen ja tämä toinen ”valuuttanero” aikoo kantaa sitä kuuluisaa poliittista vastuuta ?
  Oisko ehdotuksia 😉


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: