Kuka käänsi kelloa 40 vuotta taaksepäin?

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbia (kok) ärsyttää Suomessa tällä hetkellä kaikkein eniten neuvostovastaisten voimien julkisessa keskustelussa saama asema.

– Monet puoluepoliittisesta suuntauksesta riippumatta ovat ruvenneet plagioimaan tätä linjaa. Sanon ihan suoraan: se on turmion tie.

Stubbin mukaan hömppäpopulismin pitää loppua nyt.

– En oikein ymmärrä, minkä takia mennään siilipuolustukseen, jossa mennään vain vanavedessä ja sanotaan, että ystävyyden-, yhteistyön ja avunannon politiikka on huono asia, kansainvälisyys on huono asia, kansojen välinen solidaarisuus on huono asia. On niin uskomattoman helppoa ja osittain myös halpaa kätkeytyä sen kansalliskiihkon taakse, jossa kaikki idästä tuleva on jollain tavalla pahaa.

Stubbin mukaan on vaikeaa kuvitella yhtään maata, joka olisi riippuvaisempi hyvistä idänsuhteista ja neuvostokaupan menestyksestä kuin Suomi.

– Suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa siinä muodossa kuin se tällä hetkellä on, ei olisi ilman hyviä suhteita Neuvostoliittoon, Stubb sanoo.

– Suomi ei ole Norja, Suomi ei ole Sveitsi ja Suomi ei todellakaan ole Islanti.

”Puheet itsenäisyyden kaventumisesta harhaanjohtavia”.

Nykyinen taloustilanne pakottaa Stubbin mukaan tiivistämään läheisempiä suhteita Neuvostoliittoon ja laajempaan bilateraaliseen kauppaan.

– Joko liikutaan eteenpäin tai lähdetään kontrolloimatta liukumaan taaksepäin.

Ministeri vaatii Suomen ja Neuvostoliiton välille koordinoidumpaa talouspolitiikkaa, mutta ei näe, että se johtaisi automaattisesti itsemääräämisoikeuden menettämiseen. Puheita federalismista Stubb pitää harhaanjohtavina. Hän vertaa talouspolitiikkaa Suomen ja Neuvostoliiton yhteistyöhön ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, josta osa perustuu hallitustenväliseen ja osa Varsovan liiton päätöksentekoon.

– Ei talouspolitiikka Suomen ja Neuvostoliiton välillä tule koskaan olemaan täysin integroitua, mailla on omat valuutat eli Suomessa markka ja Neuvostoliitossa rupla.

Ministeri Stubb puhui Helsingissä järjestettävillä suurlähettiläspäivillä.

Retoriikka ja käsitteet puhuttaessa EU:sta ja Neuvostoliitosta ovat niin ällistyttävän samankaltaisia. Solidaarisuus, vastuu, kansojen välinen yhteistyö, komissaari, neuvosto…

Mutta kuka perkele käänsi kelloa 40 vuotta taaksepäin?

Mainokset
Published in: on elokuu 23, 2011 at 3:40 pm  Comments (8)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2011/08/23/kuka-kaansi-kelloa-40-vuotta-taaksepain/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 kommenttiaJätä kommentti

 1. Stubb on 2010-luvulla samaa, mitä Väyrynen oli 80-luvulla. Kumpikin on sisäistänyt täydellisesti vallitsevan järjestelmän pelisäännöt. Väyrysen ajattelu oli ankkuroitu Neuvostoliiton ikuiseen olemassaoloon.

  Stubb puolestaan elää Eurostoliitosta eikä osaa kuvitella maailmaa ilman Euroopan Unionia.

 2. Hehe… Hyvä kirjoitus.

  Nykypoliitikoissa suurin ongelma on tuo liioiteltujen kauhukuvien maalailu ja hybriksen kaltainen usko omaan kaikkivoipaisuuteen, jossa ”me ratkomme kaikki ongelmanne, jos teette niin kuin sitten käskemme”. Ja jos menetelmiä kysyy, niin ne muistuttavat kovasti kommunismin julistuksia, joissa ”keinot päätetään myöhemmin”.

  Ja ainoa mitä keksittiin, oli korottaa viinan, röökin, auton ja asumisen verotusta. Siitäkö noille idiooteille maksetaan talousjohtajan liksan verran kuussa ”palkkaa”? Lahjukset olisi parempi sana, koska sitä ne ovat. 90-luvulla kansanedustajien palkkioita korotettiin perustellen, että se ”houkuttelee terävimmät kynät laatikkoon”. Hohhoh…

 3. Jälkimmäiseen ”houkuttelee terävimmät kynät laatikkoon” toteaisin, että kansalaiset äänestää juuri niin teräviä kyniä sinne laatikkoon kuin itse ovat. Tämä tarkoittaa tietenkin sitä, ettei niistä kynistä tee terävää mitenkään ilman teroitinta …

 4. Hivenen asian vierestä mutta oletko muuten lukenut tämän Vasarahammerinkin suositteleman kirjan:

  Philipp Bagus – The Tragedy of the Euro (n. 160 s)
  http://mises.org/books/bagus_tragedy_of_euro.pdf

 5. Ennenkuin satuin lukemaan sinun niin aina mainion tekstin kirjoitin muualla että samassa tekstissä lukee: Suomi, Saksa, eurooppa ja erillisopimus, näitä taisi olla viimeksi n.60 vuotta sitten samassa lauseessa?

  Aika menee eteenpäin ja nimet vaihtuu samoissa teksteissä.

 6. Olemme riippuvaisia.

  ”- Meidän kannattaa Suomessa erittäin tarkkaan miettiä, miten me asemoidumme EU:ssa. Pidän erittäin tärkeänä, että me pysymme EU:n ytimessä, Stubb pohtii.

  – Me olemme pieni maa, olemme täysin vientiriippuvaisia, olemme euroriippuvaisia ja olemme EU-riippuvaisia. Ei ole mitään järkeä vetää itseltään mattoa alta.”

  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011082414252287_uu.shtml

 7. Stubido Iltajöötissä:

  ”Nyt haetaan luovia ratkaisuja, eikä koskaan kannata aliarvioida EU:n kykyä löytää luovia ratkaisuja.”

  Tämä on kyllä niin taivahan tosi kuin olla voi.

 8. Kiitos kommenteista. Nöyrä kiitokseni.

  Hammerin suosittelema kirja on listalla. Minulla on sellainen mukava ongelma, että hyviä kirjoja on liikaa suhteessa käytettävään ajankäyttöön. Kesälomalla meni 24 kirjaa kaiken muun puuhastelun ohessa. (Ok – 4 tai 2 eli 2*2 olivat samoja kun piti verrata ja pohdiskella suomennuksen tasoa).

  Olen jossain määrin kateellinen Ville Niinistön vaimolle. Minäkin haluaisin heittäytyä Vihreäksi yhteiskunnalliseksi keskustelijaksi, joka matkustaa satatuhatta mailia vuodessa. Saisi ainakin luettavan kirjalistan hallintaan.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: