Tapiola – puutarhasta slummiksi vain kymmenessä vuodessa

Tuli pyörähdettyä pitkästä aikaa Suomen virallisessa lepikossa eli Espoossa. Eihän siinä mitään, onhan tervaleppä sekä luonnossa että paneelina Suomen kaunein puu, mutta lepikon kutsuminen kaupungiksi alkaa olla jo jollain tavalla irvokasta.

Espoohan on muutaman metsien saartaman kauppakeskittymän ja niitä reunustavien omakotialueiden kokonaisuus. Se  muistuttaa jonkin ohuen säikeen tavoin USA:n kaupunkirakennetta. Säie on kyllä niin ohut, että sanan kaupunki voinee tässä tapauksessa unohtaa.

Olen aina ihmetellyt Tapiolan, tuon Espoon keskustan, mainetta ja gloriaa, joka sitä ympäröi. Puutarhakaupunginosa? Itse olen pitänyt sitä aina aivan saatanan rumana. Kaiken lisäksi tuo Espoon keskusta eli Tapiola ei edes liene Espoon keskusta, vaan se sijaitsee jossain uuvuttavien lepikoiden takana ja sen nimi on Espoon Keskusta. Heh. Buuaahhaa-hhaaa.

Mukaan Tapiolasta tarttui esite, joka kertoi kaupunginosan uudistuvan ja rakentavan uutta. Uusi ja uudistuvahan tarkoittaa aina parempaa ja sen rumempaa kuin nykyinen Tapiola ei voida enää rakentaa. Eihän?

Väärin! Tapiola uudistuu siten, että sinne tulee metro, vanhat rakennukset jyrätään pois ja tilalle rakennetaan työnimellä kulkeva Länsi-Rikastamo. Esitteestä kävi nimittäin myös selvästi ilmi, että Tapiola tulee rikastumaan todella railakkaalla kädellä. Metrollahan on se kummallinen ominaisuus, että monikulttuuri seuraa raiteita yhtä varmasti kuin HIV seuraa botswanalaista poppamiestä – ja luultavasti Tapiolaan saakka.

Kolmekymmentä vuotta rakennetun ja useiden arkkitehtien suunnitteleman puutarhakaupunginosan kehitys tulee olemaan siis sama kuin Leppävaaralla, joka muuttui hämmästyttävän nopeasti Nokian varjossa kasvaneesta ja modernista kaupunginosasta etnoslummin esiasteeksi.

Ei voi kuin onnitella vanhoja puutarhakaupunginosan asukkaita ja sieltä asunnon ostaneita. Illuusionne idyllistä tulee muuttumaan ja rikastumaan.

Paljon onnea!

Published in: on 9 syyskuun, 2011 at 2:18 pm  Comments (10)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2011/09/09/tapiola-puutarhasta-slummiksi-vain-kymmenessa-vuodessa/trackback/

RSS feed for comments on this post.

10 kommenttiaJätä kommentti

 1. Näin Espoossa…

 2. Se on Espoon keskus, eikä keskusta. Siis se kaupunginosa Espoossa.

 3. Tapiolahan oli aikamme puutarhakaupungina malliyhteisö. Nyttemmin sekalainen kokoelma homeista rakennuskantaa yhdistettynä sekalaiseen seurakuntaan parkkitaloa, tavarataloa ym. Siihen kun yhdistetään kaupungin veronmaksajalille todella kallis maahanmuuton hajauttamispolitiikka, eli samaa paskaa kaikkialla. Kysyisin tässä kulttuuriharmoniassa sitä, että mitäs sitten kun tämä monikulttuurisuus onkin rikkaus, eli kaikki on sitä samaa monikulttuuria. Nouset Pariiisissa junasta on ihan sama kun nouset junasta Kabulissa (jossa ei enää kulje juna) …

 4. Ei hullumpaa, pitänee olla samaa mieltä teidän kanssanne. Monopolisoituminen johtaa yksipuolistumiseen myös kulttuurien ja rakentamisen suhteen. Kapitalismin tendenssi on yksipuolistumisen tendenssi.

 5. Olen kummatellut metron rakentamista Espooseen. Sitä kummasteli myös Paavo Väyrynen taannoin.

  Ymmärtäisin jos Espooseen rakennettaisiin normirautatie, jollaisia on muissakin kaupungeissa ollut tsaarinajasta alkaen. Sellainen jota käytettäisiin joko lähi-, paikallis- ja taajamajunia varten tai sekä noita että muualle maahan meneviä kaukojunia varten.

  Rautateiden ja junien ystävänä tuomitsen jyrkästi rautateiden väärinkäytön mokutuksen välineenä. Jos ratojen luokse sijoitetaan asuntoja, niin ei perkele mitään koirankoppeja. Mieluiten tehtäköön semmoisia idyllisiä huvilatyylisiä asemakyliä joita oli ennen vanhaan.

  Isänäidinisä oli asemapäällikkö Kivennavalla ja vuodesta 1935 alkaen Kajaanissa.

  Wikipedian juttu puutarhakaupungista
  http://fi.wikipedia.org/wiki/Puutarhakaupunki

 6. Ave,
  Asuin 20v. sitten opiskelijana siellä tapiolan kupeessa. Jontekin siitä tapiolasta vaan oppi pitämään, kai kaikkeen tottuu, ainakin nuorena?

  Nyt se on kyllä aika paskaläjä, totta puhut. Ja se espoon keskusta on oikea saatanan getto. Ihana sontaläjä, pitäkää vaan siellä keskenänne.

  Näitä etno-gettoja lisää tänne joka niemeen ja jumalauta kirveellä täyteen sonppuja ja muita vitun hamppuja….

  Rikastetaan vaan kunnolla lisää, annetaan sitä saatanan etnopaskaa kaikille, myös west-endiin ja haukilahteen, saavat kaikki raha-punikit ja siniset sosialistit nauttia tätä monikulttuurista rikkautta….. äläwäbälä.

  Tervetuloa tänne oikeaan Suomeen pois sieltä pk-seudulta, se on menettyä seutua jo, paluuta ei ole siitä etno-pornosta pois. Se paska tungetaan teille kaikille siellä housuunne.

  Täällä ei ole joka kaupungissa vielä neekereitä hillumassa asemalla ja ostareilla, täällä voi vielä kulkea vapaana ja ilman pelkoa, se on hienoa se!

  Voitte myös olla varmoja, että jos sitä pk-seudun ihanuutta aletaan tunkemaan tänne böndelle liikaa, Suojeluskunnat perustetaan uudelleen, ja kansalaiset alkavat hoitamaan itse omaa turvallisuuttaan, vitun yksinkertaista.

  Aivan, kaikkea se kapitalsmi saa aikaan. Niin, ja varsinkin kommunismi, punikit ja bolsevikit…..

 7. Täytyy kyllä myöntää että Pomppeius on erittäin oikeilla jäljillä,
  täällää oikeassa Suomessa on asiat vielä mallillaan ja arvot kohdillaan, täällä ei ns. hipit hillu eikä varjot voimistele…, todennäköisesti muuttoliike tulee voimistumaan etelästä pohjoiseen kun ongelmat kulminoituvat riittävästi, mutta nyt mielenkiinnolla odottamaan miten kreikan lainoituksen hyvät tuotot kongretisoituvat Suomalaisten veronmaksajien hyväksi…? lainatakseni Matti Vanhasta sekä Jyrki Kataista taaannoisista puheistaan.

 8. Espoo = Suomen ainoa moottoritie, joka on saanut kaupunkioikeudet.

 9. Urbiksessa on määritelmä Espoosta.

  http://urbaanisanakirja.com/word/suomen-los-angeles/

 10. Hups. Myönnän virheeni. Se on siis Espoon keskus.

  Häpeän.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: