Suomella on moraalinen velvollisuus auttaa Italiaa

Italian taloudellinen romahtaminen on ollut jo vuosia selvää kaikille laskutaitoisille. Vuoteen 2015 mennessä Italian valtionvelka on noin 2,5 biljoonaa euroa. Valtionvelka kasvaa noin 40 miljardin vuosivauhdilla koko ajan kiihtyen, koska korkokulut tietysti kasvavat koko ajan. Jos katsoo historiaa, ei ilmiö ole mikään uusi – viimeiseen 35 vuoteen Italiassa on ollut ylijäämäinen talous 9 vuotena.

Suomen osuus tulevasta Italian tukipaketista on noin 100 miljardia euroa, eli noin 44 tuhatta euroa jokaista työssäkäyvää kohti. Summa vastaa 9,5 vuoden kaikkia kerättäviä tuloveroja Suomessa. Summa todennäköisesti kasvaa vielä tästä, koska Suomen kansainvälinen luottoluokitus tulee laskemaan. Mutta olisi todella epäsolidaarista, jos Suomella olisi parempi luottoluokitus kuin vaikkapa Ranskalla tai Italialla.

Suomella on moraalinen velvollisuus tukea Italiaa ja eurooppalaisia kanssaveljiämme. Olemme valinneet tulevaisuuden ja aktiivisen kansainvälisen vaikutusvallan tien. Emme voi eristäytyä puskistahuutelijaksi. Olemme valinneet uudistumisen näivettymisen sijaan. Suomalaiset eivät halua jurnuttaa ja protestoida vaan olla aktiivisia ja asiansa osaavia.

Olisi helppo työntää pää puskaan, kun on vaikeaa. Vastuullisuutta sen sijaan on astua esiin ja hoitaa vaikeatkin hommat. Suomi haluaa olla eurooppalainen vastuunkantaja – tuli mitä tahansa vastaan. Me emme pelaile linjallamme. Me emme pelaile suomalaisten työpaikoilla ja hyvinvoinnilla. Suomen EU-jäsenyys, euro ja sisämarkkinat ovat olleet Suomen hyvinvoinnille kullanarvoinen linjavalinta. Hyvinvointimme ja työpaikkamme riippuvat vientiteollisuutemme vedosta. Olemme halunneet ja päässeet vallankäyttäjäksi pöytiin, joissa asioistamme joka tapauksessa päätetään.

Mutta valta ei tule ilman vastuuta. Ei ole ilmaisia lounaita. Välillä tuulee myös vastaan. Silloin mitataan, kenellä on kanttia puolustaa tehtyjä ratkaisuja ja toimia. Hoitakoot itse sotkunsa -asenne osuu omaan nilkkaan. Suomalaiset eivät halua leimautua vastuuttomiksi impivaaralaisiksi metsäapinoiksi. Vastuullisuus vaatii joskus vaikeita toimenpiteitä kuten euromaiden maksukyvyn ja eurooppalaisen pankkijärjestelmän turvaamista. Kriisi on näyttänyt eri toimijoiden todelliset kasvot.

Itsenäisyys tarkoittaa Suomelle valinnanvapautta lopulta päättää siitä, mihin kuulumme ja missä pöydissä istumme. Itsenäisyys tarkoittaa suurinta mahdollista vaikutusvaltaa meihin joka tapauksessa vaikuttavissa asioissa. Juuri eristäytyminen on itsenäisen päätöksenteon luovuttamista toisten käsiin. Niin euroryhmässä kuin Eurooppa-neuvostossakin vaikutusvaltaa saa vain, kun osaa asiat, on aktiivinen, sitoutuu yhteisiin päämääriin, maksaa tarvittavat tukisummat ja kykenee kantamaan vastuuta. Sen sijaan mekkalointi ja passiivinen jurnutus tarjoavat todellisuudessa korkeintaan kuunteluoppilaan tai äänettömän yhtiömiehen statuksen. Itsenäisyys tarkoittaa suomalaisille halua maksaa Italialle sen tarvitsema summa ja halua kantaa vastuuta.

___________

Italian tuloillaan olevan tukemisen perustelut on kopioitu lähes sanasta sanaan Jyrki Kataisen puheesta 13.3.2011.

Mainokset
Published in: on lokakuu 31, 2011 at 4:55 pm  Comments (7)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2011/10/31/suomella-on-moraalinen-velvollisuus-auttaa-italiaa/trackback/

RSS feed for comments on this post.

7 kommenttiaJätä kommentti

 1. Kyl taas olis Irwinille laulun aihetta.

 2. Olipa juttua. En tiedä, miten oikein suhtautua Kataiseen. Toisaalta hän vaikuttaa selvästi alhaisen älykkyysosamäärän omaavalta ihmiseltä, jolle pitäisi inhimillisyyden nimissä myöntää jonkinlainen työkyvyttömyyseläke. Itse en ainakaan päästäisi häntä opettamaan lapsia.

  Toisaalta hänellä on kyky suoltaa valtavasti latteuksia, joilla hän pystyy ilmeisesti vakuuttamaan ja huijaamaan ihmisiä. Jos voisin yhdistää tämän kyvyn omaan älyyni, minusta tulisi miljonääri hyvin nopeasti.

  Toisaalta minun täytyisi päästä eroon moraalistani. Ehkä niin käy, kun riittävästi seuraan Jyrkin ja kumppaneiden toilailuja. Ei tällaista yhteiskuntaa voi pelastaa. Omat mielipiteeni menevät aina vain radikaalimmiksi.

  Lisäksi asioita ei saa enää edes sanoa suoraan, kun se olisi viharikos. Täytyy vain välttää uutisia ja avautua pubissa kavereille, ne ymmärtävät.

 3. Kuuntelin kerran ajaessani radiota ja siellä oli hyvin vakuuttavan tuntuinen nuorehko mies puhumassa. Ohjelman loputtua kerrottiin kyseessä olleen Jyrki Kataisen.

  Minulla on ollut elämäni aikana tilaisuus keskustella poliitikkojen ja ministerien kanssa hieman pidempään. Politiikan ammattilaisilla yhteisenä piirteenä on vakuuttavuus. Sehän on selviö, että heidän asemaansa ei pääse ilman vakuuttavuutta.

  Kerran keskustelin hyvin karismaattisen ministerin kanssa. Kun hän tuli huoneeseen, hän täytti sen. Mutta suuri oli yllätykseni, kun sain jälkeenpäin tietää hänen vähäisestä kielitaidostaan.

  Hypoteesi. Poliittisen päätöksenteon huipulle pääsee ensisijaisesti vakuuttavuudella, ei asioiden hallinnalla tai edes poikkeuksellisen terävällä älyllä. Vakuuttavuus on kaikki kaikessa.

  Seurauksena poliittisten päättäjien joukkoon pääsee lahjattomuuksia, henkilöitä, joiden ei kykyjensä puolesta tulisi olla asemassaan. Muistaakseni George Bush nuorempi päästeli suustaan sammakoita, joiden perusteella häntä on voitu pitää tyhmänä. Ehkä niin on todella ollut ja hän on päässyt asemaansa rahojensa ja esiintymistaitonsa avulla.

  Ehkä Jyrki Katainen on vain hyvin vakuuttava.

 4. Tekstihän oli kuin Kataisen suusta. Nyt vain jännätään kumpi loppujenlopuksi ehtii kerjuujonoon seuraavaksi, Espanja vai Italia (mutta kyllä ne molemmat sieltä aikanaan tulevat). Vai iskeekö musta hevonen ja ensin tarvirtaankin Portugal II tukipakettia…

 5. Vaikka Katainen yrittää olla kuinka vakuuttava niin ei voi olla ihmisiä jotka uskovat hänen valheisiin. Eikös jokaiselle ole annettu aivot, joilla ajatella itse, eikä olla mikään impivaaralainen apina (Kataiselta lainaus), joka seuraa muita, uskoen kaiken sonnan mitä suustaan suoltavat (esim. Katainen)??

 6. vittu,
  otto wille katainen on pelkkä moottoriturpa. turpa jauhaa juttua, niin kauan kuin on jotain punaista lankaa….. ja vaikka se onkin usein hukassa se lanka, niin turpa vaan jauhaa saatana.

  en todellakaan voi enää olla hiljaa ja kuunnella tämän nilviäisen ainaisia samoja saatanan selityksiä, pönttö jankuttaa samaa paskaa viikosta toiseen, kuukaudesta toiseen.

  tämä häikäilemätön patologinen valehtelija, vakuuttava joidenkin mielestä, ei minun, on saatanan vaarallinen psykopaatti. ja hänelle on annettu prokurat hoitaa valtion suuria raha-asioita eurostoliitossa, niissä saatanan kuuluisissa pöydissä. maksulaput tällä rosvolla on aina mukana, kun tulee takaisin reisuiltansa. hienoa todella, saatanan vakuuttavaa joo.

  hänen juttunsa alkavat olla tasolla, jonka tyhmäkin jo näkee ja kuulee. eurostoliiton sairaalloinen puolustaminen ja jatkuva paskan puhuminen alkaa tuntumaan jo suoranaiselta vittuilulta, vittuilulta kansalle, meille. se ei enää käy,

  jätkän touhut ja kavallukset tulevat vielä ilmi ja koko saatanan eurostoliitto hajoaa ahneuteensa, ja antaa mennä koko saatanan paska.

  kuten olen sanonut, tulee vielä tähänkin maahan Vapaussota 2, ja silloin on melko rumat ajat…..

  Parabellum.

 7. Niinpä… miten estää ääliöiden ja psykopaattien pääsy politiikkaan. He ovat vakuuttavia ja siksi saavat ääniä vaaleissa. Ehkä jotkut älyllisiä toimintoja mittaavat testit olisivat paikalleen ennenkuin pääsee asettumaan ehdokkaaksi vaaleissa.

  Psykopaattien poliittisen uran katkaiseminen ennen sen alkua lienee hyvä asia. Sama koskee tyhmyreitä. Joitain meriittejä pitäisi myös löytyä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: