Pääkaupunkiseudulle rakennetaan valtavaa kuplaa

Pääkaupunkiseudun väestö on nyt 1,35 miljoonaa ihmistä. Koko alueen väestöennusteen mukaan väestö tulee kasvamaan hurjasti. Ennuste kertoo, että varovaisen perusennusteen mukaan väestö lisääntyy 125 tuhannella ihmisellä kahdeksassa vuodessa ja jatkuu väestön saavuttaessa lähes 1,8 miljoonan ihmisen rajan vuonna 2050.

Joku voi ihmetellä, että mistä moinen kansainvaellus tänne saapuu, mutta vastaus lienee ilmiselvä: Afrikasta ja Lähi-idästä. Ihmisten tulee tietysti lähes vuoden ympäri sohjoisessa ja pimeässä Suomessa asua jossain, mutta missä? Helsinki on rakentamassa asuntoja nyt 10 vuoden sisällä kaupungin upeimmille paikoille eli Hernesaareen, Kalasatamaan ja Jätkäsaareen asuntoja 40 tuhannelle ihmiselle. Lisäksi Espooseen Länsimetron varteen on tulossa asuntoja vähintään  30 tuhannelle, Marjaradan varteen Vantaalle 50 tuhannelle ja Helsingin Sipoolta varastamalle alueelle 50 tuhannelle ihmiselle.

Asuntoja rakennetaan siis 170 tuhannelle ihmiselle kymmenessä vuodessa uusille alueille eli täydennysrakentaminen huomioiden voidaan työlukuna pitää 200 tuhannen ihmisen asuntotarpeen tyydyttämistä. Tuosta asuntokannasta yksi kolmasosa rakennetaan vapaarahoitteisesti, yksi kolmasosa erilaisilla tukijärjestelmillä ja yksi kolmasosa vuokra-asunnoiksi. Lienee selvää, että afrikkalaisella tai osa-aikaisessa palvelutyössä käyvällä ei ole muuta mahdollisuutta kuin valita joko tuettu asuminen tai vuokra-asuminen sekä siihen liittyvä asumis- ja muu tukijärjestelmä, jonka kyseisen kunnan veronmaksajat kustantavat.

Koko asuntotuotannon maksajaksi on siis kaavailtu joko duunia painavaa uraohjusta tai hyvätuloista perhettä, jonka bruttotulot ovat luokkaa vähintään satatuhatta euroa vuodessa. Muuten ei uustuotannon vapaarahoitteisen 100 neliön 400-600 tuhannen euron perheasuntoa osteta. Lisäksi laskuun lisätään naapurissa asuvien sosiaalituet sekä kunnan koko ajan kiristyvä piiloverotus kaukolämpö- ja muine pakollisine maksuineen.

Tyhmät kysymykset kuuluvatkin:

 • Onko näissä suunnitelmissa järjen hiventäkään?
 • Mistä ne hyvätuloiset ja saatanan tyhmät maksajat on tarkoitus hankkia?
 • Mistä näille hyvätuloisille ja saatanan tyhmille maksajille löytyvät ne kymmenet tuhannet uudet hyvätuloiset työpaikat?

Vastauksia ollaan saamassa. Todellisuuden airueena voidaan pitää Espooseen valmistuvaa Suurpellon asuinaluetta. Sitä voidaan pitää täydellisenä pienoismallina alussa kuvatuille suunnitelmille. Kaikki on muuten hyvin, mutta pellolle ja 30 metrin mutapatjalle rakennetulta asuinalueelta puuttuvat maksajat. Afrikkalaisia, uusia tieliittymiä, imuputkijärjestelmiä ja uutta valtavaa koulukeskusta pukkaa, mutta maksajia ei näy.

Vastaava kohtalo odottaa niin Etelä-Espoota, Sipoota kuin Vantaan soisia lepikoitakin. Lyödäänkö vetoa?

Advertisement
Published in: on 8 kesäkuun, 2012 at 4:36 pm  Comments (6)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2012/06/08/paakaupunkiseudulle-rakennetaan-valtavaa-kuplaa/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 kommenttiaJätä kommentti

 1. kannattaisko nyt myydä asunto kantakaupungista ja poistua maakuntiin? ennen sitä hyökyaaltoa… vai opettelenko vain uimaan..

 2. Eikös tänään ollut Hyysärissä että velatkin laitetaan verolle. Sieltähän sitä rahaa saadaan.

  http://www.hs.fi/kotimaa/Veronkorotus+nostaa+asuntojen+hintoja+tuhansilla+euroilla/a1339037110772

 3. Kiitos kommenteista.

  Tikka: en anna sijoitusvihjeitä. Itse asun Skattalla ja luulen, että kämppä on vielä 30 vuoden päästä vieläkin minun ja asun siinä. Itse olen kirjoilla aivan jossain muualla kuin Viherkoomuksen hallitsemassa veropiirissä silloinkin. Vain idiootti maksaa näiden hullujen houreita.

  Hababoo: Olisi aika saada myös verojen ALV, koska tuloerot. Eikö totta? Eikö olekin jotenkin vääryys, että toisilla on varaa maksaa veroja ja toisilla ei?

 4. Asuntojen hinnannousulla ei ole vaikutusta asukkaisiin, jotka saavat asuntonsa yhteiskunnan piikkiin. Jos ei tee työtäkään, niin tuloverojen korotustaan ei vaikuta. Ainoa mikä voi hieman vaikuttaa, on ALVin nostaminen, mutta ainahan sitä saa tukia lisää.

  Asunnon myynnistä sen verran, että kun ensimmäiset kurabit ja muukerit näkyvät naapurustossa, olisi aika lähteä pois.

 5. Acc: ensimmäinen ohje kämpän ostamiselle on se, että mitä tahansa tapahtuu, sen saa myytyä.

  Jos kurabeita alkaa hiipailla ympäristössä, niin siinä tapauksessa on epäonnistunut ensimmäisen ohjeen noudattamisessa ja pitää katsoa peiliin.

  Toinen ohje kämpän ostamisessa on se, että se on koti, jossa asuu loppuelämänsä. Toiset haluavat asua kurabeiden keskellä ja toiset eivät.

  Yksinkertaista ja selkeää. Tunnen itsekin ihmisiä, jotka (vielä) haluavat nimeenomaan kurabeita ympärilleen.

  Helppoa ja yksinkertaista – jokainen tekee ja vastaa omista päätöksistään. Itse en voisi kuvitella asuvani jossain kurabitunkiossa, mutta jokainen tekee valintansa.

 6. Minua on jo monta vuotta askarruttanut kysymys: Mitä tuottavaa työtä pääkaupunkiseutu tarjoaa asukkailleen? Alueen suurin vaihdantaa luova työpaikka lienee korealais-venäläinen telakka?


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: