Punavihreä painajainen

Viikonlopun Pravda kaikkine liitteineen oli taas tuhti pläjäys punavihreää painajaista.

Historiaan jäänee analyysi, jonka mukaan verotuksen perimmäinen tarkoitus on tulonjaon tasaaminen. Oli tämäkin asia hyvä oppia. Minä idiootti olen luullut veronkannon perimmäisen tarkoituksen olevan kerätä rahaa, millä rahoitetaan yhteiskunnan kannalta tärkeitä yleishyödyllisiä asioita. Mutta ei se niin menekään, tuloja sillä vain tasataan.

Tavattoman mielenkiintoinen oli myös artikkeli köyhistä. Köyhä perhe saa sosiaalitukia nettona yli kolme donaa kuussa käteen. Perheen vanhempien aika meni siihen, että he kuskailevat lapsia harrastuksesta toiseen, mm. ratsastustunneille.

Kukaan ei käy töissä, koska yhteiskunta sortaa tai jotain.

Perhe päätti muuttaa Rovaniemeltä Ouluun, jossa odottikin sitten tilava ja uusi asunto. Ketään perheessä ei töissä käyminen kiinnostanut, sen sijaan köyhyydestä valitettiin kovasti, olihan perheen sosiaalituet ainoastaan hieman yli 3 000 €uroa kuussa. Säälittävän vähän rahaa elämiseen, mutta onneksi kaupunki maksoi sentään autosta puolet.

Kyllähän tuo suututtaa, että miksi yhteiskunta ei maksanut koko autoa, kaiken muun elämisen se kustantaa, mutta ei autoa. Miksi ihmeessä?

Artikkeli voi herättää hieman kulmakarvojen nostelua vaikkapa perheessä, jossa molemmat vanhemmat käyvät vuorotöissä ja tienaavat nettona saman verran kuin nämä köyhät. Suurena erona on ehkä se, että työssäkäyvät maksavat laskunsa itse. He lyhentävät asuntolainaansa joka päivä ja sen lisäksi maksavat tuon sosiaalituilla elävän perheen kaikki laskut.

Verotuksen perimmäinen tarkoitushan on tulonjaon tasaaminen.

Kyllä nyt toisten pitää raataa oikein kunnolla, että köyhät pääsevät ratsastustunneille. En varmaan ollut ainoa, jolle tuli mieleen alkaa köyhäksi, sillä yhteisessä kassassa näyttää olevan loputtomasti jaettavaa.

Punavihreä painajainen on täällä. Ei puutu enää kuin perustulo ja henkilökohtaiset päästökiintiöt, joita kovasti kaivattiinkin jo pläjäyksessä Anu Nousiaisen toimesta.

Sosiaalitukien uudistamista valmisteleva SATA-komitea ehdottaa merkittäviä korotuksia sosiaalitukiin, lapsilisin ja lukuisiin tulonsiirtoihin. Ilmeisesti köyhälle ostetaan kohta koko auto, eikä vaan puolikasta.

Uudistuksen hintalapuksi on arvioitu vähintään miljardi euroa.

Published in: on 10 marraskuun, 2008 at 3:12 pm  Comments (21)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2008/11/10/punavihrea-painajainen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

21 kommenttiaJätä kommentti

 1. Perssskules Octavius, pysytäänpäs taas tiukasti tosiasioissa! On Sinulla varaa kirjoittaa asiat niinkuin ne on, eikä valikoiden: Jollet sitten halua Pravdan tasoisia totuuksia.
  ”… mutta onneksi kaupunki maksoi sentään autosta puolet.”
  Maksoi, koska perheessä oli vammainen pyörätuolia käyttävä lapsi, siitä tuo autoavustus. Eikä autokaan ollut kallis. Vammaislakia tässä ei kai ole tarkoitus nälviä?

  Muuten luin saman kirjoituksen minäkin tarkkaan laskien ja kulmakarvojani kohotellen. Käsittämättömiä nuo lasten harrastusten kustannukset.

 2. Ei ollut tarkoitus nälviä vammaislakia ja myönnän ensimmäisenä, että kyllä vammaiset tarvitsevat muiden tukea.

  Tarkoitus oli nälviä:
  a. Perheen rahankäyttöä, jossa ei oikein tuntunut olevan menojen hallinta kohdillaan.
  b. Hämmästellä sitä miten kolmen donan nettotuloilla voi perhe olla köyhä.
  c. Kummastella miten täydellisesti voi todellisuudesta olla irrallaan.
  d. Ihmetellä sitä miten hyvin Suomessa asiat ovat.

  Juttu oli erittäin hyvin kirjoitettu Ilkka Malmbergin tapaan. Lienee viiden parhaan kirjoittajan joukossa suomalaisista toimittajista.

  Mieleen hiipi kyllä väistämättä ajatus, että Ilkalla oli juttua tehdessään ketunhäntä kainalossa.

 3. Ei mitään uutta itärintamalta. Vasemmistoliitto on jäänne suomettumisesta, ei sellaisella stalinistipuolueella ole sijaa 2000-luvun sivistysvaltiossa.

 4. Näin sen alun otsikon (Köyhä perhe tms.) ja yhden väliotsikon (nettotulot 3.000 tms.) enkä välittänyt lukea enempää. Jos tuo on hyvinvointiyhteiskunnan tavoite, voin rehellisesti sanoa, että vastustan hyvinvointiyhteiskuntaa.

  Tänään tuli päivällä radiosta jotain mokellusta verotuksesta. Saattoi liittyä tuohon samaan aiheeseen, mikä on verotuksen tehtävä. Sen tasaisen papatuksen yli yksi kommentti läpäisi korviini sisäänrakennetut äänenvaimentimet. Joku iäkkäämpi mieshenkilö soitti juuri sellaisella äänellä kuin Kansanradioon aina sunnuntaisin. Jotain se selitti siinä veroasteesta, että 90% ei ole paha, jos sen jälkeen jää vielä kymppidona kuussa käteen. Ei kukaan voi sellaisesta valittaa, kuulemma.

  Pysäytin sorvin (no vasaroinnin) siihen paikkaan ja jäin miettimään, että ilmeisesti noin ajattelevia ihmisiä on paljon. Eihän se ole rikos ryöstää toisia!

 5. Artikkelia lukematta on aika vaikea sanoa mitään, mutta onko se ratsastus perheen terveiden lasten harrastus vai osa vammaisen lapsen kuntoutusta? Ratsastusterapiasta on monille niin paljon hyötyä, että sen kustantaminen verorahoilla tulee pitkällä tähtäimellä yhteiskunnalle rahallisesti kannattavaksi (puhumattakaan siitä, kuinka paljon se voi parantaa vammaisen elämänlaatua). Pelkkänä harrastuksena ratsastus on kuitenkin sen verran kallista, että ihmettelen todella jos ns. köyhillä on sellaiseen varaa.

 6. Itse ajattelin pienentää omaa ”hiilijalanjälkeäni” lopettamalla Pravdan tilaamisen.

 7. Mutta eikös tämän tarinan äiti ollut niin väsynyt että hän ei jaksanut mitään. Ainoastaan pystyi masentumaan. Tuo kolmen tontun tulot kyllä kuulosti aika hurjille. Joten jos lama iskee lomautuksen/irtisanomisen muodossa, minäkin rupean tienaamaan enemmän sosiaalietuuksilla. Tulipas rauhalliset yöunet. Kyllä tämä on hieno maa.

 8. Mutta eikös tämän tarinan äiti ollut niin väsynyt että hän ei jaksanut mitään. Ainoastaan pystyi masentumaan. Tuo kolmen tontun tulot kyllä kuulosti aika hurjille. Joten jos lama iskee lomautuksen/irtisanomisen muodossa, minäkin rupean tienaamaan enemmän sosiaalietuuksilla. Tulipas rauhalliset yöunet. Kyllä tämä on hieno maa.

 9. Tuo vammainen lapsi selittää suuren osan tuosta kolmesta donasta.

  Kuitenkin vastaaviin nettotuloihin pystyäkseen työssä käyvä perhe saa tienata aika paljon.

  Olisit voinut laittaa tähän juttuun sen, mistä tuo kolme tonnia koostuu. Se nimittäin löytyy Pravdasta.

 10. Olen ihmetellyt näitä sosiaalitukia kanssa. Jäin vajaa 4 vuotta sitten työttömäksi ja olen elellyt ihan mukavasti harrastaen kaikenlaista kivaa ja käyden kursseilla. Olen akateeminen ja ei minulta tekemistä puutu. Olen nauttinut todella tästä ajasta. Valitettavasti ansiosidonnainen loppuu ensi keväänä joten minun on pakko mennä töihin. Mutta Suomessa en enää töitä tee. Miksikö? Siksi ettei minua huvita maksaa kaikenmaailman loisten ja afrikkalaisten elämää täällä. Ei huvita maksaa siitä että afrikkalaisnainen saa synnyttää joka vuosi lapsen kun minulle sitä ei sallittu, akateemiselle naiselle, koska valtion poliittinen tahto oli etteivät korkeasti koulutetut hanki lapsia. Se estettiin tehokkaasti pätkätöillä, työmääräykset olivat aina 3-6 kk lähes 10 vuoden ajan.
  Että sellainen poliittinen johto meillä on. Suomalainen akateeminen nainen ei kelpaa synnyttäjäksi mutta analfabeetti afrikkalaisnainen kyllä.

 11. Onneksi en lukenut artikkelia — olisin luultavasti tullut vihaiseksi.

 12. Riikan, sen vammaisen tytön, tuki on 370 euroa ja (mitä ilmeisimmin siihen liittyvä) omaishoidon tuki 278 euroa. Eli muut tuet yhteensä ovat noin 2400 euroa kuussa. Lisäksi perhe saa muita tukia, mm. kylpylälomien muodossa.

  Tyttären pitäisi päästä Tokio Hotel -konserttin Helsinkiin. Yöjunalla olisi tarkoitus mennä ja olla kavereiden luona yötä.

  Joo. Rahan käytöstä saa hyvän kuvan muutamasta esimerkistä. Perheen alfauros saa ensi töikseen parkkisakot Oulussa ja kännylaskuissa (marraskuu 134 euroa) on viivästyskorkoja mukana.

  Aika hulppeaa köyhyyttä, ei todellakaan olla köyhiä eikä kipeitä. Minun hyvätuloisessa perheessäni kännylasku on (vain yksittäisenä esimerkkinä) kaikkineen kolmasosa tuosta kuukaudessa.

  Uusi asunto Oulussa on kuvauksen varmasti laadukkaampi kuin 90 %:lla ensiasunnon ostajia, siis niitä, jotka kantavat vastuun, maksavat lainat ja elättävät nämä köyhät.

  Ihmetteleekö vielä joku miksi verotuksemme maailman taloushistorian 3. korkeinta?

  Asiaan voi reagoida kukin omalla tavallaan ja panoksellaan. Itse kannoin korteni kekoon lopettamalla yrityksessä, jolle teen töitä, yhdeksän eri Pravda-konsernin julkaisun tilauksen tänään.

  Kiitos kaikille hyvistä kommenteista.

 13. Vielä jatkoksi, että se ratsastus liittyi todellakin Riikan vammaan, ja lääkärit suosittelevat sitä. Lystin maksoi Kela. Riikasta se on kivaa, aivan samoin kuin varmaan suurelle osalle tuon ikäisistä tytöistä.

  Kaisalle sanoisin, että on se kammottavaa ollut katsella tuo työketjutusbordelli julkisella puolella. Samaan aikaa höpistään työvoimapulasta ja maahanmuuttajakiintiöistä. Kiintiöistä, jotka faktisesti ovat jo voimassa ainakin Hgin kaupungilla.

  Tunnen tuota lapsi-työ -problematiikkaa myös muualta. Esim Saksassa entiset naiskollegat olivat todella katkeria lapsen hankkimisen estävästä lasikatosta. Jos teet lapsen, ura on usein mennyttä ja olet miehen varassa. Suomessa sama asia on toteutettu noilla pätkätöillä.

  Kumma juttu, ainakin mitä kuulee, koko ajan lisääntyy sama aihe tuttavapiirissä. Pois Suomesta, koska asiat koko ajan huonommiksi niille, jotka lystin maksavat. Luulisi edes jossain kellojen soivan.

 14. Janne, artikkeli kannattaa lukea.

  Artikkelin pitäisi lukea jokaisen suomalaisen, joka kykenee jollakin tavalla ajattelemaan. Artikkelin tulisi lukea jokaisen suomalaisen työssä käyvän sinkun ja nuorenparin, jotka haaveilevat omasta asunnosta ja jokaisen, joka on ottanut niskaansa asuntolainaa.

  Parhaat artikkelit ovat niitä, jotka herättävät tunteita. Tämä ei jätä ketään kylmäksi.

  Kiitos Ilkka Malmberg.

 15. ’Itse ajattelin pienentää omaa “hiilijalanjälkeäni” lopettamalla Pravdan tilaamisen.’

  Kumma ettei hesarin ympäristötoimitus ole vielä tajunnut noin loistavaa ideaa..

 16. ”Anu näyttää sosiaalitoimiston laskelmaa perheen nettotuloista kuukaudessa.
  Anun työkyvyttömyyseläke 597 e.
  Lapsilisät 341 e.
  Elatustuki 389 e.
  Omaishoidon tuki 278 e.
  Riikan vammaistuki 370 e.
  Tuomaksen työmarkkinatuki 532 e.
  Asumistukea perhe saa tällä hetkellä 513 euroa, kun vuokra on vesimaksuineen 755 euroa.
  Paljonkos siitä tulee yhteensä? 3 020 euroa kuussa, netto”

 17. Kiitos kun viitsit kopioida nuo kaikki tuet eriteltyinä tuohon.

  Jäi mainitsematta perheen asenne elättäjiään kohtaan.

  Anu: ’Rovaniemen sossun voisi räjäyttää.’

  Kohtaus Bond-leffasta: Kun mikään ei riitä.

 18. Just. Meikä tienaa 157,5h/kk panoksella noin 1300e netto, vaimo samanverran. Ei me saada mitään tukia, ja niskassa asuntolaina ja eläminen. Kiitti paljon Suomi, kyllä me pois lähdetään.

 19. Joo, mutta luettuani tuon jutun jäi käteen tunne, että tuo 3000 €/kk on toisaalta vankilassa elämistä, koska rahaa ei tienaa itse. En tietyllä lailla koe sen olevan itseltäni pois, koska perhe ei saa rahasummasta henkisesti samaa tyydytystä kuin mitä saisi jos olisi töissä ja tienaisi sen itse. Eli hintansa kaikella, myös yhteiskunnan tukien ja hyvien haltioiden varassa elämisellä.

  Eikä jengi kuitenkaan vaikuttanut olevan alempaa sosiaaliluokkaa, eli ryyppäävää ja rällästävää sakkia. Paska säkä on käynyt, ja tuosta on paha nousta.

 20. Mistä muuten olet saanut käsiisi tuon Pravdan? Kuulostaa lehdeltä, josta saisi inspiraatiota.

 21. ”Jäi mainitsematta perheen asenne elättäjiään kohtaan.”

  Ei ole olemassa kiitollista verojen kautta kierrätettyjen handouttien varassa eläjää. On vain itsekkäitä paskiaisia, jotka purevat ruokkivaa kättä. Rumaa, mutta totta.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: