Pakolaisbisneksen löyhkäävä tunkio

Kirkkonummelle puuhataan kovaa vauhtia vastaanottokeskusta pakolaisnuorille. Hankkeen taustalla ovat SPR, Sisäasianministeriö ja Uudenmaan TE-keskus. Kirkkonummen kaupungin virkamiehille ei asiasta oltu hiiskuttu mitään. Varsinainen Puuhapete hankkeessa on kaveri nimeltä Matti Jäntti. Linkki: Evitskogiin suunnitteilla pakolaiskeskus.

Hehku Consulting Oy:n puolesta tilojen välittäjänä toiminut toimitusjohtaja Matti Jäntti muistuttaa, että Suomi on kansainvälisen yhteisön jäsen ja velvollinen kantamaan oman osuuteensa pakolaisvirrasta.

Tyhmä kysyy tietysti ensimmäisenä, että miksi Matti Jäntti on näin kiinnostunut perustamaan pakolaiskeskuksen?

Pakolaiskeskus on tarkoitus perustaa Kirkkonummen Aktiivikeskus Kiinteistö Oy:n omistamaan kiinteistöön.

Yrityksen viime tilikausi osoittaa, että kyseinen yritys tulisi asettaa selvitysmenettelyyn. Tilinpäätös nimittäin kertoo, että taseen loppusumma on 1.398,5 t€, josta velkaa on 1.725,6 t€. Yritys ei ole kovin kannattava, vajaan 100 t€:n liikevaihdolla yritys tekee yli kahdensadantuhannen euron tappiot vuodessa. Liikevaihto on ilmeisesti Kirkkonummen kaupungin maksamia koulutilojen vuokria.

Aktiivikeskuksen omistaa taas puoliksi NVD Invest Oy ja Pyhänseita Oy. Jälkimmäinen on Pelkosenniemeltä kotoisin oleva pöytälaatikkofirma, joka on toiminut ilmeisesti kiinteistön rakennuttajana. NVD Invest Oy:n taloudellinen tilanne on taas aivan vastaava kuin Aktiivikeskuksen, omat pääomat ovat miinuksella.

Yhtiöketjujen hallituksessa toimii eräs hyvin menestynyt espoolainen liikemies. Hehku Consulting Oy on taas kesällä 2008 perustettu HR-asioihin keskittynyt yritys. Mitään taloudellista informaatiota siitä ei ole luonnollisestikaan saatavissa. Yrityksen nettisivuilta kuitenkin paljastuu mikä Matti Jänttiä ja Hehku Consultingia asiassa todennäköisesti kiinnostaa.

Järjestämme suomen kielen peruskoulutusta (88 h), jatkokoulutusta (50 h) ja tiiminohjaajan koulutusta yritysten maahanmuuttajataustaiselle henkilöstölle.

Tyhmä voisi ajatella näin:

 • Sisäministeriö haluaa epätoivon vimmalla saada sijoituspaikkoja maahan sen omasta halusta tulviville turvapaikanhakijoille.
 • Käsikassarana asiassa toimii Uudenmaan TE-keskus.
 • SPR haluaa valtion rahaa, jota sen kassaan kilahtaa läjäpäin per turvapaikanhakija.
 • Aktiivikeskus Oy:n omistajat haluavat jostain rahaa uppoamassa oleville yrityksilleen, tässä tapauksessa valtiolta.
 • Puuhapete Matti Jäntti toimii joko kuin suuri humanisti ja vastuunkantaja tai vaihtoehtoisesti kuin kylmän nihilistinen liikemies, joka haistaa pakolaisbisneksen rahavirrat.

Matti Jäntti, Hehku Consulting Oy:

Jäntin saaman tiedon mukaan nuoret kuljetettaisiin saamaan sopeuttamiskoulutusta jonnekin muualle eli päivisin he olisivat poissa paikalta.

Minusta tuntuu, että voisin melkein arvata sen yrityksen, joka tätä sopeuttamiskoulutusta antaisi.

__________________________

Mitä voimme asiasta oppia?

 • Pakolaisbisneksessä  pyörii valtavat rahavirrat valtiolta SPR:n ja eräiden tahojen taskuun.
 • Suomalaista tutkivaa journalismia ei ole. Tämä juttu taustatietojen keräämisineen on kirjoitettu 15 minuutissa. Mistähän sanomalehtien toimittajille oikein maksetaan palkkaa?
 • Potkaiskaa se SPR:n punainen tötsä kumoon, kun sen seuraavan kerran näette.
Advertisement
Published in: on 22 marraskuun, 2008 at 11:18 am  Comments (15)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2008/11/22/pakolaisbisneksen-loyhkaava-tunkio/trackback/

RSS feed for comments on this post.

15 kommenttiaJätä kommentti

 1. Toimintatapa muistuttaa läheisesti lamanaikaisia työttömille järjestettyjä huuhaakursseja, joista eräät hämärät liikemiehet vetivät hyvät rahat omaan taskuunsa.
  Näistä asioista kirjoitettiin lehdissä muutama vuosi tapahtuneen jälkeen.

  Mitä jos Octavius antaisit asiasta vihjeen MOT-ohjelman toimittajille?

 2. Pisteet kotiin erittäin asiallisesta tekstistä. Juuri tämän kaltaista tutkivaa journalismia kaipaisin Suomen medioilta, mutta turha odottaa.

  Sitten kun vielä määrittellään joltain pakoilaistoimintaa harjoittavalta yritykseltä kate tilinpäätösanalyysillä niin palliote on aika vahva. Olisi ikävä havaita että jokainen pakolainen tuo jollekkin 40 % voitot.

  Homma on ^^^!

 3. ”Potkaiskaa se SPR:n punainen tötsä kumoon, kun sen seuraavan kerran näette.”

  Aamen.

  Toimin aikoinani rauhanturvaajana Kosovossa -99, jolloin paikan mediavetovoima oli suurimmillaan. Olin hämmästynyt näiden avustusjärjestöjen ”toiminnasta”. Avustustyötä voisi kuvailla sanalla mediahuoraus. Ainut tarkoitus oli saada mahdollisimman paljon medianäkyvyyttä eikä tarkoitus ollut ollenkaan tuottaa hyvää sodan runtelemalle alueelle. Medianäkyvyyshän on sama kuin mainostila. Oli erittäin surullista, että esim. Unicefin ruokavarastot mätänivät kun ruokaa ei saatu jaettua, vaikka sotilaat lupautuivat hoitamaan asian. Punaisen ristin autoja kyllä tuli teillä vastaan, mutta varsinaista avustustyötä en heidän nähnyt tekevän. Tosin, kun sotilaat kunnostivat koulun lapsille, niin olipa kumma, että PR ilmestyi paikalle toimittajien kanssa ja laittoivat lippunsa liehumaan. Kun Kosovon mediahuomio laski, niin järjestöt hävisivät paikalta. Ainut toimiva järjestö oli Kirkon ulkomaanapu, joka osti polttopuuta ja toi sen alueelle. Sotilaat hoitivat heidän puolestaan jakamisen. Samoin toimi jokin kristillinen avustusjärjestö Saksasta. Avustustoiminta näiltä tahoilta oli vastikkeetonta, siihen ei sisältynyt käännytystyötä.

  Eräs palvelustoverini oli juuri aikaisemmin ollut autonkuljettajana Albanian puolella SPR:lle. Hän kertoi saaneensa parempaa bruttopalkkaa kuin nyt rauhanturvaaja-luutnanttina Kosovon puolella. Rauhanturvaajahan on lisäksi verovelvollinen kotimaahansa. Ihmisten kannattaisi käydä SPR:n sivuilla selvittämässä montako senttiä eurosta menee todelliseen avustustyöhön. Avustuksiin rahaa laittavat eivät tunnu ymmärtävän, että SPR:n kaltaiset järjestöt tekevät bisnestä, jonka tarkoituksena on pienemmän piirin rikastuminen, ei auttaminen. Usein naurattaakin katsoa niitä nuoria tyttöjä seisomassa räntäsateessa kansioidensa kanssa tarkoituksenaan saada SPR:lle lisää rahaa ja jäseniä. Nämä tytöt toimivat vastikkeetta, kun alhaalla toimivat ihmiset nauttivat kovaa liksaa samalta firmalta täysin turhasta työstä.

 4. Mahtavaa! Pistä(kää) ihmeessä vinkkiä useammallekin edes vähän vakavasti otettavalle taholle, niin alkaa tapahtua.

 5. Hyvä kirjoitus. Tästä lauseesta kuitenkin ilmeisesti joko puuttuu pari ”kuin”-sanaa tai sitten siinä on jotain muuta vikaa:

  ”Puuhapete Matti Jäntti toimii joko suuri humanisti ja vastuunkantaja tai kylmän nihilistinen liikemies, joka haistaa pakolaisbisneksen rahavirrat.”

 6. Octavius liittyy kirjoituksellaan niiden henkilöiden alati kasvavaan pantheoniin joiden kättä haluan kiittäen puristaa.

 7. Mykistävä kirjoitus. MOT on muistaakseni aiemminkin tutkinut juuri tämänkaltaista toimintaa. Nyt pidätän siis hengitystäni ja odotan pikaista viiltävää reportaasia lupamaksuni katteeksi.

  Ja, koska maahanmuuttoasiat koskettavat mitä suurimmassa määrin kuntalaisia, tässä tapauksessa kirkkonummelaisia, on käsittämätöntä, mikäli heidät on päätöksenteossa sivuutettu tyystin.

  Kunta ja kaupunki koostuvat ihmisistä.

 8. Kiitoksia kommenteista ja palautteesta ja kirjoituksen lapsukset on nyt korjattu.

  Hammer & co: juttuvinkkejä ei taida kannattaa lähetellä. Blogia seuraa aika paljon tiedotusvälineiden edustajia. Ja aihe on tietysti liian arka, jotta se esille nousisi.

 9. Iliö on ollut havaittavissa jo hetken aikaa että suomalaisille stalinistisesta uudelleenohjelmointilaitoksesta ”valmistuneille” toimittajille maksetaan vain APn ja AFPn juttujen referoimisesta , nekin saksitaan vastaamaan omaa subjektiivista maailmankuvaa unohtaen sen journalistisen objektiivisuuden kertoa kolikon molemmat puolet. Edes referoiden.

 10. Kiitos loistavasta kansalaisjournalismista. Tuuppaa tämä juttu ainakin tuonne Uutiskynnykseen…

 11. ”Potkaiskaa se SPR:n punainen tötsä kumoon, kun sen seuraavan kerran näette.”

  Koskakohan joku nostaa porun, että tässä yllytetään rikokseen :-).

 12. Nyt aiheesta uutisoi myös Länsiväylä:

  http://www.lansivayla.fi/Uutiset/Jutut/Paauutiset/Entinen-Aktiivi-instituutti-karsii-kayttajapulasta

  ”Sisäasiainministeriö kuitenkin keskeytti hankkeen kunnasta tulleen kielteisen palautteen seurauksena.

  Aktiivikeskus on tuohtunut Kirkkonummen kunnan esittämistä epäilyistä ja selvityksistä, jotka ovat kohdistuneet kiinteistön muuttamiseen pakolaisten vastaanottokeskukseksi.”

  Löyhkäävä tunkio, todellakin.

 13. […] asukkaillensa. Vastaavanlaisia hämäriä viritelmiä tuntuu olevan muuallakin Suomessa, kuten Kirkkonummella. Pudasjärvellä asia jopa myönnettiin suoraan: pakolaiset ovat hyvää bisnestä kaupungille. […]

 14. Kyselin aikanaan näistä vastaanottokeskuksista SPR:ltä ja sain vastauksen, joka tapahtuneiden tosiasioiden valossa pistää vieläkin ihan naurattamaan.

  Tässä on se vastaus.

  Hei,

  Kiitos palautteestasi. Olemme ihan samaa mieltä, että turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen saapuminen kuntaan on iso muutos ja sillä on luonnollisesti vaikutuksia paikallisten ihmisten elämään.

  Vastaanottokeskusten sijoittaminen paikkakunnalle tapahtuu aina yhteistyössä paikallisviranomaisten kanssa ja paikallisille asukkaille järjestetään tiedotustilaisuuksia, asukasiltoja yms. sijoittamisen yhteydessä. Toimintaa kehitetään asukkaiden ja paikallisten vapaaehtoisjärjestöjen kanssa.

  Viime keväänä tarve vastaanottokeskusten perustamiselle oli erittäin suuri ja aikataulut tiukkoja, kun hakijoita saapui maahan ja heidät piti majoittaa. Varmaan juuri Kontioniemi oli sellainen paikkakunta, jossa aikaa jäi turhan vähän käydä keskustelua paikallisen väestön kanssa, vaikka toki asukastilaisuus pidettiin ennen toiminnan alkamista. Asukastilaisuus sujui kuitenkin hyvin ja siellä päätettiin yhteistyön käynnistämisestä keskuksen ja paikallisten välillä.

  Kontioniemellä on keskuksen perustamisen jälkeen tehty tiivistä yhteistyötä ja yhteistoimintaa on kehitetty. Siellä on tarkoitus nyt entisestään tiivistää ruohonjuuritason yhteistyötä, jotta yhteiselo sujuisi hyvin keskuksen ja asukkaiden välillä.

  Ystävällisin terveisin,

  Leena-Kaisa Åberg
  SPR/Pakolaistiimi

 15. SPR:n rahanhajuista Suomen tuhoamistoimintaa ymmärtää paremmin siten, että järjestön pääjohtajahan on 2008 alkaen ollut Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikanen, joka juuri valittiin kolmeksi vuodeksi eteenpäin samaan virkaan.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: