Paskalain anatomia

Elokuun lopussa tapahtui jotain Suomessa ennen kuulumatonta. Entinen ympäristöministeri Jan-Erik Enestam (r) kertoi Hufvudstadsbladetissa tulleensa virkamiehen höynäyttämäksi, kun hän esitteli lain haja-asutusalueiden jätevesijärjestelmien uudistamisesta vuonna 2004. Asetuksen mukaan jätevesijärjestelmä on laadittava sellaiseksi, että ympäristöön ei pääse tiettyä raja-arvoa enempää jäteveden lika-aineita. Enestam kertoo HBL:ssä ympäristöministeriön virkamiehen antaneen hänelle vääriä tietoja päätöksenteon tueksi.

”Tämä on hieman kiusallista. Minulla ei ole tapana syyttää virkamiehiä, mutta tässä kohdin minua on harhautettu”, Enestam sanoi.

Enestam kertoo saaneensa virkamieheltä laskelmia, jotka vakuuttivat hänet siitä, että veden suodattaminen ei olisi riittävä ja edullinen keino. Vasta kun Enestam rakensi oman kesämökin, hän tajusi miten hullua lakia on soveltaa.

Mistä on kysymys? Miten lakia valmisteltiin ja miten koko järjetön paskalaki syntyi? Kuka on vastuussa? Mitä on tausta ex-ministerin ainutlaatuiselle purkaukselle yksittäistä virkamiestä kohtaan?

Lain pohjana on tämä mietintö. Työryhmän puheenjohtajana ja lain valmistelijana toimi hallitusneuvos Ulla Kaarikivi-Laine. Työryhmän jäsenet olivat pääasiassa ympäristöhallinnon virkamiehiä, mutta jäseninä oli myös henkilöitä, joilta olisi voinut odottaa jonkinasteista asiantuntemustakin. Edustajia työryhmässä oli mm. omakotiliitosta ja MTK:sta. Asiantuntijoina työryhmä käytti luonnollisesti alan yrityksiä, niin puhdistamoiden valmistajia kuin jätekuljetusyrittäjiäkin.

Mietinnössä todetaan mm seuraavaa:

Viemäriverkostoon liittämättömällä alueella asukkaan aiheuttama fosforikuorma vesistöihin oli siten yli 5-kertainen viemäröidyssä taajamassa asuvaan verrattuna… Jätevesien puutteellisesta käsittelystä aiheutuu asuinympäristöön haittoja, jotka saattavat ilmetä muun muassa vesien laadun huonontumisena, ranta-alueiden rehevöitymisenä, kaivojen likaantumisena sekä hajuna tai muunlaisina ympäristöhygieenisinä haittoina.

Mistään ei valitettavasti löydy mitään tietolähdettä tai tutkimustulosta tälle väitteelle. Suomen ympäristökeskus on ilmoittanut haja-asutuksen aiheuttavan 8 % vesistöjen fosforipäästöistä. Tämäkin luku on puhdas arvio, mitään tutkimusta ei ympäristökeskus asiasta ole tehnyt.

Ylivoimaisesti yleisin tapa haja-asutusalueiden jätevesihuollolle on sakokaivo, josta ylimenevä neste imeytyy maastoon. TKK:n vesitalouden professori Pertti Vakkilainen lausunnossa todetaan, että kyseisellä menetelmällä fosforia ei vesistöön pääse käytännössä lainkaan.

Koska asetuksen pohjana olevan mietinnössä ei viitata eikä nojauduta mihinkään tutkimustuloksiin, mietintö todennäköisesti perustuu oletukseen, että kaikki haja-asutusalueen ihmiset paskantavat suoraan järveen, kylpevät järvessä peseytyen kloriitilla ja pesevät hampaansa Kodin putkimiehellä. Mitään muuta vaihtoehtoa ei oikein ole. Oletus tuntuu kyllä hieman oudolta. En ainakaan itse ole koskaan nähnyt missään järvessä kikkareita kellumassa tai ihmisiä paskomassa veneen laidan yli järveen. Myöskään talvella havainnot jään päälle olevista ruskeista läjistä ovat olleet ainakin minulle aika harvinaisia.

Ulla Kaarikivi-Laine on julkisuudessa myös puolustanut asetuksen perustana olevia laskelmia raivokkaasti. Julkisuudessa onnimittäin kyseenalaistettu usealta taholta laskentaperusteet, joilla puhdistustavoitteet on asetettu.

– Tämän väitteen minä kiistän ehdottomasti. Nämä tavoitteet perustuvat sekä kansallisiin että kansainvälisiin tutkimuksiin. Näitä laskentaperusteita on käytetty Suomen jälkeen Ruotsissa, kun siellä on tehty vastaava asetus. Myös Itämeren suojelukomissio HELCOM käyttää näitä laskentaperusteita. (Apu-lehti 24.6.2008).

Missähän mahtavat olla ne kansalliset tutkimukset, joihin Ulla viittaa? Lohjanjärvellä on tehty laaja selvitys asiasta vuonna 2005. Asutuksen aiheuttama kuormitus vesistöjen fosforimäärästä oli vajaa 2 % (ainakin taulukon mukaan, graafissa on ilmeisesti kemialliset merkit menneet sekaisin). Lohjanjärvi lienee kuitenkin yksi Suomen rakennetuimpia järviä rantojen osalta. Jokainen järven rannalla asunut ymmärtää, että järvien jätekuorma tulee paikallisesti teollisuudesta ja yleisesti maataloudesta, metsäojituksista sekä turvesoilta.

Turha lienee mainita, että mietinnössä lasketut asetuksen aiheuttamat kustannukset kiinteistönomistajille oli laskettu aivan päin sakokaivoa, eli noin kuusi kertaa liian alhaisiksi.

Kiistatonta siis lienee, että asetus on tehty virheellisten ja jos ministeriä uskoo niin tarkoituksella valheellisten tietojen pohjalle. Kysymys tietysti kuuluukin, että mikä on virkamiehen vastuu tässä tapauksessa? Miten virkamies voi jatkaa toimintaansa aivan kuin mitään ei olisi tapahtunut? Miksi asetusta ei peruta? Se kuitenkin koskettaa suoraan satojatuhansia suomalaisia ja ajaa kymmeniä- ellei satojatuhansia ihmisiä taloudelliseen ahdinkoon. Eikö koko ympäristöministeriön voi lakkauttaa aivan turhana, jos työn jälki on tätä? Ne hyödylliset toiminnot, eli pari koskien entistämistä vuodessa voisi siirtää vaikka maatalousministeriön vastuulle.

Seuraava hulluus nimittäin odottaa jo nurkan takana. EU-direktiivi tulisijojen päästörajoituksista ovat tulossa voimaan kahden vuoden kuluttua ja kun ympäristöministeriön tason nyt lopullisesti tietää, johtaa se valtavaan bordelliin. Vanhat takat todennäköisesti säädetään purettaviksi ja kunnallisia hiukkastarkastajia alkaa ilmestyä mittailemaan päästöjä. Asiaa koskeva ympäristöministeriön propaganda on alkanut. Tulisijojen hiukkaspäästöistä kertovia juttuja on jo säännöllisesti melkein joka lehdessä.

Asiaan liittyvänä koomisena yksityiskohtana ympäristöministeriö on laatinut ohjeen siitä, miten takka sytytetään. Heillä ei todellakaan taida olla yhtään mitään järjellistä tekemistä. Vastoin satojentuhansien vuosien käytännön kokemusta takka sytytetään ministeriön virkamiesten mielestä päältä. Nämä tyypit varmaan avaavat mehupurkinkin pohjasta.

Paskalain määräysten toteuttamisella on kyllä vaihtoehtojakin.

Voi esim. sijoittaa ne 15000 euroa vaikka Fortumin osakkeisiin. Vuodessa saa aika tavalla riskittä noin 600 euron netto-osingot. Kyllä sillä kassavirralla jonkin aikaa uhkasakkoja makselee.

Toinen tapa on se, minkä kaverini ilmeisesti teki. Hän laajensi mökkiään kesällä. Rakennuslupavaiheessa jätevesiasiat tuli vastaan ja kunnan ympäristötarkastaja oli tiukkana asian suhteen. Kaveri tilasi yhdeltä pöntöntekijältä esitteet, teki itse niiden pohjalta hienot rakennepiirustukset maan sisällä olevine sakokaivoineen kaikkineen ja sai rakennuslupaan leimat. Tupaantuliaisissa elokuussa mökin nurkalle oli levitelty soraa ja nurkkaan oli upotettu ilmeisesti yli jäänyt viemäriputken pätkä. Se oli ilmastointikanava. Soran päällys oli muun pihan tavoin katettu sellaisilla öpaut 100 kiloa painavilla liuskekivillä. En ole asiaa kysynyt, mutta epäilen ettei maan alle oltu mitään pönttöjä nykyisen imeytyskentän lisäksi ole laiteltu. Ainoa suurempi vaiva asiasta oli käsittääkseni pöntöntekijä, jonka myyntiponnistelut olivat olleet viimeisen päälle sinnikkäitä.

Mainokset
Published in: on syyskuu 29, 2010 at 10:20 pm  Comments (19)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2010/09/29/paskalain-anatomia/trackback/

RSS feed for comments on this post.

19 kommenttiaJätä kommentti

 1. Itselläni on se onni, että olen (vaikka haja-asutusalueella asunkin) kunnan vedessä ja paskoissa. Kaverini tossa naapurimaakunnan puolella joutui investoimaan 11.000 euroa, että sai taloutensa kakkapökäleet virkamiesten mielestä tarpeeksi kiiltäväksi.

  Kaverin naapurissa on helvatun isot luomuviljelijän pellot. Luomuviljelijällä on myös melkoisen suuri sikala. Heti kaverin tontin vieressä luomuviljelijä pukkaa tonneittain lantalietettä tonttiin joka kevät.

  Ei mitään pahaa luomuviljelijälle, mutta tarvitsiko kaverini maksaa 11.000 euroa jonninjoutavasta?

 2. Siis 11000 euroa?

  Ei kaverisi sitten harkinnut muita vaihtoehtoja?

 3. Ei kyllä siis voi taivas… tuon kirjoituksen täytyy olla silkkaa parodiaa? Eikö? Va? Nyt Suomi nopeasti pois EU:sta ja aivot omistavia ihmisiä päättäville paikoille.

 4. Museovirasto on toinen instanssi, joka voitaisiin lakkauttaa välittömästi. Toimin itse rakennus- ja kiinteistöalalla, ja välillä tuntuu siltä, että kyseinen virasto on olemassa pelkästään tehdäkseen kiusaa yrityksille ja kansalaisille. Sen virkamiehillä tuntuu olevan sekä aikaa että mielenkiintoa puuttua kaikenlaisiin epäolennaisuuksiin, joilla helposti nostetaan esim. rakennushankkeen kustannukset pilviin, tai estetään se kokonaan. Suuri osa päätöksistä on täysin terveen järjen vastaisia. Näitäkään päätöksiä ei kannata kovin pontevasti vastustaa, koska virkamies on aina oikeassa, ja jos joudut mustalle listalle, olet seuraavalla kerralla varmasti kusessa, kun joudut niiden kanssa asioimaan.

 5. En enää yhtään ihmettele miksi ihmiset aikoinaan lähtivät sankoin joukoin uudisraivaajiksi ameriikkaan.. Byrokraatteja/ eliittiä karkuun?

  Nykytilanne kuitenkin näyttää, että perässä tulivat
  paskalakeineen sinnekin.

  Mikä siinä on, että ihmiset luovuttavat oikeuden itse tai lähiyhteisössään päättää omista ja ympäristönsä asioistaan niin helpolla?
  Annetaan Tsaarin päättää,. On meitä viisaampi.
  ..Ja paskat.

 6. Ei tasan tule yhtään paskansuodattamoa omalle tontille, saa nykyiset systeemit riittää.

  Lainatakseni erästä hienoa kirjallista teosta,

  Byrokratia
  Ei ole koskaan tuottanut mitään, mutta on elättänyt monia. Ja vituttanut vieläkin useampia!”

 7. Mika: tiedän kyllä museoviraston tyypit ja heidän asenteensa. Se on kummallinen ilmiö, jos omassa elämässään täysin epäonnistunut ihminen saa valtaa, hän sekoaa siihen.

  Paskalaista tuore huomio:

  Onko kyeessä Adolf Eichmann-ilmiö? Matti Vanhanen-ilmiö? Jyrki Katainen? Onhan näitä nähty. (En minä, mutta kun käskettiin…)

  Kuuntelin tänään parin ympäristöfasistin mongerrusta Yleltä, alueradiossa oli meneillään kyselytunti paskalain tiimoilta. Olivat muuten Vihreät virkahenkilöt housut innosta märkinä, kun saivat ottaa kantaa.

  ’Kyllä siihen nyt kolmas kaivo täytyy laittaa ja imeytyskenttä, tämän asetuksen tulkinta kun on juuri tässä suhteessa ongelmallinen’. Kyseessä oli soittaja, jonka mökin ympärillä oli n. 30 hehtaaria pelkkää metsää (mökin omistajan omaa) eikä vesistöjä lähimaillakaan. Jätevedet menivät normaalisti kahden sakokaivon kautta maastoon ja kerran vuodessa sakokaivon tyhjennys.

  Aivan umpisairasta porukkaa. Täytyykin kaivaa noiden natsien nimet esiin ja antaa julkista palautetta.

 8. Jees,
  Ei mitään uutta tässä paskamaassa. Siis, tämä paskalaki on jälleen kerran täydellinen suoritus valtiobyrokratialta alistaa kansaa.
  Muistan jo 2000-luvun alkupuolella kun vaimon kotona ihmeteltiin, että mitä pitää kohta alkaa tekemään näiden uhkakuvin takia? Sanoin, että ei vittu tasan yhtään mitään. Eikä tehty, eikä tehdä. Nyt siis joku koittaa jälleen kusettaa maalla-asuvaa.

  Listataan paskat:
  1. Kaupungissa asuvat vihernatsit ja paskaelitti vinkuvat näitä juttuja, miksi?

  2. Olisko jonkun saatanan eliitti-loisen bisnes taas tämäkin paskatorvien ja putkien myynti, ei kai?

  3. Tämä paskalaki on jälleen täydellinen osoitus virkamiesten pakkovallasta, ja väärässähän hei eivät ole koskaan, eihän…?

  4. Ovelaa kuitenkin, tällä kaikella jälleen pakotetaan haja-asutusalueen ihmisiä jopa muutamaan kapunkeihin, kun vittuuntuvat tähän saatanan touhuun.

  Joku joskus sanoi: Saatanan tunarit, ja taas se on niin osuvasti sanottu.

  Ja kukaan ei vittu tee elettäkään, että tämä epäkohta puretaan, ei vittu yhtään mitään. Kaikki pyörittelee paskakikkareitaan kusipäissään ja killisilmiään ympäriinsä, ja jokeltavat jotain utopiaa eu-säännöistä ja ypäristöfisismista.

  Totalitarismia tämäkin, maaseutu kyykkyyn ja rahat pois. Kaikin keinoin, ja neekereitä maa täyteen.

 9. Onko koko asetuksessa kyse ennemminkin haja-asutusverosta kuin mistään jätevesistä? Vihreätkin ovat varmasti mielissään, kun pääsevät potkimaan syntisiä maalaisia kohti kerrostalolähiöitä..

 10. Aivan,
  On tämä niin saatanan maailman paras maa….?!
  Joku ameriikan lehti, siis lehti, kertoi niin, mikähän se oli, Penthouse? Soldier of Fortune?….

  Ja täällä saatana leijutaan heti ilmassa ja ollaan niin orgasmissa, upeeta mutta säälittävää.

  Asiahan on niin, että tällä kuten eurostoliitossa yleensä ameriikka on paska maa, oikea iso paska.

  Mutta, kun sieltä ameriikasta tulee jotain lipevää lirkutusta, niin ollaan heti muna kädessä rähmällään kaikki.
  kuuluu…..? shh, ihan hiljaa nyt, kuunnelkaa…..

  Kuuluu vittu tuhansien takkien kahinaa…. säälittävää paskasakkia.

 11. Erittäin ansiokas kirjoitus.
  Vihreillä on luonnollisesti tavoitteena saada kaikki asumaan neukkukuutioihin (joissa ei ole parkkipaikkoja) pääradan ja metron varteen, mutta tämä paskalaki on kokonaisuutena niin rankka & törkeä farssi, että pelkkä Vihreiden ansaittu suomiminen ja lain kumoaminen ei riitä. Vastuullisten – mm. kepu mukaanlukien – on tultava komeroistaan ulos. Ja jos jostain asiasta vastuullisen virkamiehen pitäisi saada kenkää, niin eiköhän sen paikka ole juuri ja tasan tässä.

  Onneksi ensi keväänä on edes vaalit. Lehtomäellä on tuskin munaa (heh) vetää koko paskalaki vessasta – toki kompostoivasta sellaisesta – alas.

 12. Jou.

  Tämä on vain pieni osa kyykyttämisestä. (Sainhan skanditkin toimimaan täältä käsin…)

  Tulossa on vielä Kokoomuksen, tuon valheellisen läjän, jota olen joskus äänestänyt, läpivalaisu useassa osassa.

  Miettikää, Janne Vapaavuori on muuttunut parin ministerivuoden jälkeen joksikin oudoksi siniviherolioksi, ja joskus oletin, että hänet tunsinkin.

  En halua tuntea enää. Valta turmelee liikaa.

 13. Laissahan ei määritelty varsinaisesti miten koko asia pitää hoitaa vaan ainoastaan määriteltiin prosentuaalisesti kuinka paljon pitää mitäkin vähentää kuten mm. fosfori päästöjä 85% muistaakseni.

  Lisäksi ihmiset ovat itse myös osin alkaneet vouhotuksen asiassa, kaikki olisi ollut uuden lain mukaisia upottamalla yksi umpisäilö maahan ja johtamalla joko kaikki tai pelkät vessavedet sinne ja loput imeytykseen.

  Itse työskentelen nimenomaan lomarakennusten kanssa ja voin sanoa että oli liian sekava laki ja taas kerran annettiin kunnille liikaa harkintavaltaa.

  Viranomaisten pöljyydestä voin sanoa että nykyään viranomaisten toimesta määritellään mm. millainen pitää rantasaunan olla että se on rantasauna.

 14. Mikko:

  Olet oikeassa. Kuntien viranomaisilla on kuula aivan hukassa, eikä yhteistä linjaa löydy.

  Tiedän tapauksia, joissa rakennuksissa on aivan sama rakenne, painevesi, maaimeytys yms. ja ovat olleet kahden kilometrin päässä toisistaan (sama järvi, lomamökki, jne..) ja pikkunatsien kohtelu on ollut aivan päinvastaista. Eri kunta ja eri kommarit.

  Se mitä oikeasti pelkään, on noiden pikkukommareiden eli ympäristötarkastajien vahingoittaminen tai vaino. Tulkitsen aika monen maalla asuvan tuntoja tuossa edellisessä lauseessa ja en todellakaan ihmettele, vaikka jollain yksilöllä läikkyy yli.

  No – ehkäpä se on lain säätäneillä puolueille tarkoituskin?

 15. Minä sanoin myös jo aikoja sitten, että tökkään pihan perälle kivikasaan pystyyn putkenpätkän, ja kas kummaa, siinähän on asetukset täyttävä imeytyskenttä.

 16. Ai niin, tähän oli vielä sanottavaa. Kuten ainakin blogiani lukeneet tietävät, tykkään numeroista ja matematiikasta. Ne kun ovat pirullisia etenkin viherhippien kanssa keskustellessa.

  On fakta, että ihminen tuottaa eritteissään fosforia noin 800 grammaa vuodessa. Vertailun vuoksi kannattaa mainita aina tästä keskustellessa, että yhdessä puutarhalannoitesäkissä on fosforia 8 kilogrammaa.

 17. ’On fakta, että ihminen tuottaa eritteissään fosforia noin 800 grammaa vuodessa. Vertailun vuoksi kannattaa mainita aina tästä keskustellessa, että yhdessä puutarhalannoitesäkissä on fosforia 8 kilogrammaa.’

  Se on fakta. Totta on myös se, ettei haja-asutuksen yleisin jätevesien pudistusmenetelmä, eli sakokaivo tai kaksi ylimenevän veden maahansuodattamisella tuota grammakaan fosforia vesistöihin, koska laskuojassa kasvava yksi pajupuska imaisee ravinteet erittäin tehokkaasti.

  Itse olen käynyt tai tiedän satoja ellei tuhansia asuntoja, joissa kunnallista viemäriä ei ole. Yksikään niistä ei saastuta vesistöjä. Koskaan en ole nähnyt tai edes kuullut tapauksesta, jossa ihmiset syytäisivät jätteensä järveen. Maalla jo pelkkä naapurikontrolli estää edes mahdollisuuden asiaan.

  Kuitenkin paskalain toimeenpanoasetuksessa järviin ulostaminen on oletettu olevan maalla asuvien geneettinen erityispiirre.

  Suomen virkamieskunta tarvitsee täydellisen puhdistamisen.

 18. Kuulun myös paskalakikieltäytyjiin. Vaikka laki olisi kuinka vihreä, vaikka virkamiehille tulisi siitä kuinka hyvä mieli hyvänsä, vaikka Suomi näyttäisi kuinka edustukselliselta sen johdosta, niin täytyy siinä nyt jumalauta jokin järki olla. Huomattava osa päättäjistämme ja virkamiehistämme tuntuu elävän jossain vaihtoehtotodellisuudessa, missä faktoja voi keksiä päästään tuosta vain ja kehittää niiden pohjalta lakeja ja säännöksiä sekä nostaa vielä palkkaa siitä. Millaisia skaifai-kirjailijoita maailma heissä menettikään.

  Sanon tämän aivan rehellisesti ilman mitään sarkasmia, että uskoisin itse pystyväni tekemään paljon paremman lain noin kahdessa kuukaudessa, joka oikeasti vähentäisi vesistöjen kuormitusta. Rahaa ottaisin siitä kertaluontoiset 10 000 € mitä pitäisin melko edullisena verrattuna siihen, että Kaarikivestä ja hänen elättämisestään verovaroilla emme pääse koskaan eroon.

 19. Synttärisankari: olen samaa mieltä kanssasi ja kiitän kommentistasi.

  Itse tekisin paremman lain kahdessa tunnissa. Veloittaisin siitä vain lain tasoa vastaavan ja kaikkia osapuolia hyödyttävien arvojen panostuotos-suhteen mukaisen kohtuullisen veloituksen eli 102.000 euroa nettona, siis verot poislaskien.

  Vesistöjen kuormitus vähenisi noin 75 % nykyisestä.

  Ja kenelläkään ei olisi mitään valittamista, kaikki elinkeinot sekä sidosryhmät jatkaisivat eloaan ja kaikilla olisi selvä käsitys oikeudenmukaisesta ja reilusta pelistä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: