Historian oikkuja – osa I

Historian yksi merkillisimmistä ja samalla sairaimmista tieteellisistä kokeista sai alkunsa Pasteur-instituutissa Pariisissa. Laitoksessa työskennellyt Ilja Ivanov sai 1924 Neuvostoliiton tiedeakatemialta 10 000 dollaria kokeisiin, joiden tavoitteena oli risteyttää ihminen ja simpanssi. Nykyrahassa tutkimusapuraha olisi noin satatuhatta euroa, eli varoja oli käytössä kohtuullinen summa.

Tutkimuspaikaksi valikoitui Ranskan Guinea Afrikassa. Tutkimus kohtasi alkuvaiheessa ongelmia, koska ensimmäisellä matkalla saatavilla ei ollut sukukypsiä simpanssinaaraita. Ivanov palasi Ranskaan, jossa sai neuvoteltua käytännön apua Ranskan valtiolta. Ivanov saapui takaisin Guineaan vuonna 1926 poikansa kanssa ja nyt olikin ranskalaisen kuvernöörin myötävaikutuksella järjestetty asianmukaiset häkit kasvitieteelliseen puutarhaan siirtomaan hallintopääkaupungissa Conakryssä. Apua oli järjestetty myös simpanssien pyydystämiseen.

Vuonna 1927 oli tutkimushanke edennyt vihdoin siihen pisteeseen, että kolme naarassimpanssia kiinni saaduista kolmestatoista oli hedelmöitetty ihmisen spermalla. Hanke alkoi kuitenkin kohdata jostain syystä vastarintaa Ranskan hallintokoneistossa ja koejärjestelyt jouduttiin purkamaan. Ennen tätä oli käynyt jo selville, etteivät simpanssinaaraat olleet tulleet raskaiksi.

Ivanov palasi poikansa kanssa Neuvostoliittoon ja loput kymmenen simpanssia laivattiin Sukhumiin, nykyisen Abhasian pääkaupunkiin, jossa Neuvostoliitolla oli kädellisten tutkimusasema. Ivanov, jolla oli hyvät suhteet kommunistiseen valtaeliittiin ei antanut periksi, vaan kokeita jatkettiin uudella metodilla. Hankkeeseen värvättiin viisi vapaaehtoista naista, mutta tutkimus koki takaiskun, kun siittäjäksi suunniteltu oranki kuoli kesken kokeiden. Lähteet eivät kerro, oliko kuolinsyynä ns. pään räjäyttävä oranki vai mikä.

Joka tapauksessa – voi toiveikkaita naisparkoja.

Ivanov joutui kymmenien miljoonien muiden venäläisten tavoin vankileirille ja päätyi lopulta Alma Ataan, jossa hän ilmeisesti teloitettiin vuonna 1932. Varmistettujen kirjallisten lähteiden kertoma tarina päättyy epäonnisten orangin ja Ivanovin kuolemiin.

_____

Neuvostoliiton hajoamisvaiheessa arkistoihin kiinni päässeet tutkijat saivat viitteitä siitä, että Ivanovin poika (myös Ilja) siirsi tutkimushankkeen ja siitä saadut tulokset 1960-luvulla DDR:ään. Saatujen tietojen mukaan kokeita jatkettiin Hohenschönhausenin organisaatioon kuuluvassa laboratoriossa Etu-Pommerissa. Viitteitä on myös siitä, että kokeissa saavutettiin vihdoin 1970-luvulla läpimurto.

Jotkin historioitsijat yhdistävät tutkimuksissa saavutetut tulokset Vihreän liikkeen nousuun 1980-luvulla juuri Saksassa ja muualla Pohjois-Euroopassa, mutta tästä ei ole täyttä varmuutta. Väitteet ovat jääneet roikkumaan ilmaan, mutta niitä toisaalta tukevat vahvasti empiiriset havainnot mm. Suomen puoluekentältä.

Ivanov juniorin oletettua läpimurtoa tutkimuksissaan on pidetty myös yhtenä mahdollisena syynä saksalaisten naisten tunnettuun karvaisuuteen.

Advertisement
Published in: on 22 syyskuun, 2011 at 5:37 pm  Comments (4)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2011/09/22/historian-oikkuja-osa-i/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommenttiaJätä kommentti

 1. Ruotsin (ja Suomen?) vihreän liiton katsottiin alkaneen Orangin sotavankileiriltä karanneista vangeista.

  http://www.orajarvi.net/kaikenlaista/leiri.htm

 2. Tämä selittää paljon.

  Tutkijatohtori Inari ”Mengele” Sakin tuoreen projektin:
  http://hommaforum.org/index.php/topic,51617
  jälkeen emme enää hämmästyisi, vaikka Suomen Akatemia seuraavalla rahanjakokierroksellaan osallistuisi Ilja Ivanovin tieteellisten kokeiden perinteiden vaalimiseen.

  Pavlovin koiria herätellään kovasti henkiin, joten miksipä ei risteytettäisi gorilla ja suomalainen monikultturisti?

 3. Ajattelin hieman samaa. Jos Inari Sakille näyttäisi Perussuomalaisten kuvia, alkaisiko hän pelkäämään simpansseja ja äänestäisi Vihreiden sijaan SDP:tä. Siinäpä aihetta tutkimukselle. Saisiko tähän Suomen Akatemian kolmevuotisen apurahan?

 4. Täällähän on jo sellainen gorillan ja mokuttajan risteytys:
  isopää-lipponen….. heh 🙂


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: