Suomen taloushistorian suurimmat virheet – Top-5

Suomen taloushistoria on kokonaisuutena arvioiden ollut häkellyttävä menestys. Lähes arktiseen ja luonnonvaroiltaan köyhään maahan on rakentunut kovalla työllä ja yrittämisellä moderni teollisuusvaltio, joka on tarjonnut kansalaisilleen hyvän elintason.

Taloushistoria tuntee myös suuria epäonnistumisia, joista tähän olen listannut viisi suurinta ja valtavimpia menetyksiä suomalaisille tuottaneet virhearviot. Top-5 -lista on koottu yksinomaan poliitikkojen tekemistä tai heidän myötävaikutuksellaan tehdyistä Suomen historian möhläyksistä, jotka ovat vaikuttaneet negatiivisesti tuhansien ja taas tuhansien suomalaisten elämään .

_____

Aloitan sijasta viisi ja hieman vanhemmasta taloushistoriasta. Suomessa oli WWII:n lopputuloksena valtava tieto-taito sen ajan sotateknologiasta. Käytössä oli modernein saatavissa oleva teknologia ja sen osaaminen Saksan ja Neuvostoliiton aseistuksesta. Yhdistettynä vahvaan metalliteollisuuteen sekä korkeatasoiseen suomalaiseen insinööriosaamiseen aseteollisuus olisi voinut kehittyä vahvaksi tukijalaksi Suomen vientiteollisuudelle. Hyviä esimerkkejä tästä saatiinkin, lopputuotteista voidaan mainita vaikka Tampellan tykit, jotka edustivat aikanaan lajissaan maailman ehdotonta kärkeä. Äärivasemmiston vastustuksesta johtuen aseteollisuuden lupaavat versot kuitenkin tuhottiin järjestelmällisesti. Yksittäistä syyllistä on mahdoton nimetä, mutta lähimpänä arvonimeä ovat demarit Emil Skog ja Rafael Paasio. Paasio sai ikuisen rauhan vuonna 1980 ja Skog 1981.

_____

Neljäs tila menee Kokoomuksen Jyri Häkämiehelle, joka myi Kemiran lannoiteteollisuuden ja sen mukana Soklin fosforitehtaan täydellisellä pilkkahinnalla Norjaan. Fosfori nimittäin tulee olemaan yksi suurimmista strategista raaka-aineista tulevaisuudessa. Sen tunnettujen esiintymien määrä on hyvin rajallinen ja se on ja tulee olemaan rajallinen resurssi maailman ruuantuotannossa. Jyri Häkämies toimii nykyään Terijoen III hallituksen elinkeinoministerinä.

_____

Pronssi menee Sonera-kaupoille. Varmaan monen yllätykseksi en tarkoita tässä Soneran aikoinaan tekemiä katastrofaalisia UMTS-kauppoja, vaan puhun huomattavasti megalomaanisemmasta munauksesta. Valtionyhtiö Sonera olisi nimittäin voitu myydä Internet-kuplan aikoihin vuonna 1999 hinnalla, joka vastasi koko Suomen silloista valtionvelkaa. Kaupan esti Demareiden Erkki Tuomioja, joka nykyään toimii Terijoen III -hallituksen ulkoministerinä.

_____

Hopeaa voittaa vahva markka. Nimeä kantanutta politiikkaa edustivat 1980-luvun lopussa demarimiehet nimeltä Mauno Koivisto, Erkki Liikanen ja Markku Puntila. Politiikka ajoi yhdessä Neuvostoliiton romahduksen ja rahamarkkinoiden vapautumisen kanssa Suomen sen toistaiseksi pahimpaan talouslamaan, jonka laskuja moni perhe maksaa vielä tänäkin päivänä. Koivisto viettää eläkepäiviään Helsingin Katajanokalla ja Puntila Kirkkonummella. Erkki Liikanen on nykyisin Suomen Pankin pääjohtaja ja on parhaillaan tuhoamassa Suomen taloutta jo toisen kerran elämässään.

_____

Kisan voittaja on yksinkertaisesti unohdus. Suomen taloushistorian ylivoimaisesti tuhoisammasta virheestä vastaavat Yrjö ja Marja yhdessä, jotka unohtivat ehkäisyn tammikuussa 1971.

Published in: on 9 marraskuun, 2011 at 7:50 pm  Comments (25)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2011/11/09/suomen-taloushistorian-suurimmat-virheet-top-5/trackback/

RSS feed for comments on this post.

25 kommenttiaJätä kommentti

 1. Loppujen lopuksi Soneraan pumpattiin sitten valtion rahaa, jotta se saatiin myyntikelpoiseksi eli käytännössä se lahjoitettiin ruotsalaiselle Telialle. Ihan vain jotta poliitikot saisivat pestyä kätensä. Samassa paketissa myytiin epähuomiossa myös valtakunnan viranomaisverkko tälle Ruotsalaiselle pörssiyhtiölle. Tätä verkkoa on sitten kaikessa hiljaisuudessa rakennettu uudellen satojen miljoonien veroeurojen panostuksella.

  Ja Telia on kiittänyt saamaastaan lahjoituksesta purkamalla pois ihan käyttökelpoisia kaapelipohjaisia kuluttajaverkkoja pakottaen haja-asutusalueen ihmiset hitaiden ja epäluotettavien mokkulayhteyksien varaan. Viiden pisteen kysymys: kukas olikaan vastaava ministeri tuossa kaupassa…?

 2. Erinomainen lista, johon voisi myös lisätä mittaluokaltaan pienemmän töppäyksen. Yleisradion lähetysverkko nimittäin myytiin ranskalaiselle TDF-yhtiölle, joka omistaa verkkoa operoivan Digitan.

  Digita vuolee verkko-operoinnillaan kultaa. Vuonna 2008 Digita teki voittoa 40 prosenttia liikevaihdostaan. Puolet tästä tuli lupamaksurahoitteiselta Yleisradiolta.

  Ei kannata ihmetellä, miksi tv-lupamaksua ollaan korvaamassa kaikille pakollisella mediamaksulla.

 3. Seuraava iso tyräys on lähteminen mukaan Italian tukipaketteihin, joita varmasti kasataan lähiviikkoina.

 4. Tuo viimeisin ei taida kuulua joukkoon kun Yrjö ja Marja eivät ole poliitikkoja. Pahimmaksi nostaisin Niinistön luopumisen puhenjohtajuudesta 2001. Ei varmaan arvannut millaisia papereita Kansallisen Kokoomuksen nimissä allekirjoitellaan nyt..

 5. Muistelen sitä, kun 1970-luvulla nousi tolkuton älämölö siitä, kun valtion kuvaputkitehtaaseen Valcoon tuhlattiin 300 miljoonaa silloista markkaa. Kun vertaa noihin esittämiisi kupruihin, niin kaipa tommonen raha palaa nykyisin pelkällä kädenpuristuksella. Yrjöstä ja Marjasta tuli mieleen se, että paljonkos se yhden kortongin hinta on, ja mitä sillä olisi voinut välttää.

 6. Kondomin puute. Tuosta tuli mieleeni englanninkielinen riimittely, joka ehkä tähän sopisi:

  For want of a nail the shoe was lost.
  For want of a shoe the horse was lost.
  For want of a horse the rider was lost.
  For want of a rider the battle was lost.
  For want of a battle the kingdom was lost.
  And all for the want of a horseshoe nail.

  Ei rikollisen uran päättyminen onnettomasti johdu viimeisestä virheestä ja kiinnijäämisestä, vaan ensimmäisestä virheestä; kääntymisestä epärehellisyyden tielle…

  –Lasse

 7. Yrjön ja Marjan merkitys paljastuu koko karmeudessaan, kun googlaa Terijoki III:n pääministerin vanhemmat.

 8. Suvi Anne Siimes:
  Möi(antoi) 12miljaridin velallisten Arsenal-velat Norjaan ilmaiseksi

  Häkämies / Siimes :
  Myi(antoi) Soklin 40-70 miljardiin arvoidun Soklin Norjaan n. 200milj.

  Kimmo Sasi:
  Möi(antoi) Katsastusmonolin hyvävelivirkamiehille, lopulta Espanjaan.

  Lipponen / Olli-Pekka Heinonen:
  (Möi antoi) Soneran, ja myös Digitan verkot Ranskaan ja Ruotsiin

  Koivisto / Liikanen jne.:
  mafi… inkeriläiset saattaminen suomisossuluukuille, itse aiheutettu 90-luvun lama, oikeuksien ohjeistus pankkimyönteiseksi, velallisten kuppaus pankkiirien hyväveljille ja se lopputeurastus – loppuvelkojen myynti ilmaiseksi Norjaan.

  Maineikkaat yritysjohtajamme:
  – se rajaton kyky kupata suomalaista kartellein, mutta menettää kaikki ylihinnoittelulla saadut voitot ulkomaille normikilpailussa, kyvyt ei riitä.

  Muut vastuunkantajat:
  – valtausoikeudet, luonnonvarojen lahjoitus ulkomaille (vert. Norja)
  – rajaton tonttien myyntioikeus läheltä tärkeitä kohteita (vert. Venäjä)
  – pimeän työvoiman salliminen (vert. virolaiset/puolalaiset vie urakat)
  – missään ei vedetä kotiinpäin, kuten etelämpänä on tapana (kts. ed.)
  – yrittäjäkielteisyys, himoverotus, kyttäys- ja holhoamislainsäädäntö

  Suomalainen, Suomi ja isänmaa ei ole mitään, vastuuta ei juuri ole.
  Samat jarrut on päättämässä, palkintovirassa tai yli-isolla eläkkeellä.

  Näillä päättäjillä Suomi ei ole enä Pohjolan Japani, eikä edes Norja,
  vaan köyhä ylivelkaanut infransa rapauttanut tyhmyyden tiivistymä.

  Ja kaikki nyökkäsivät…

 9. Muistuttaisin arvon herrasmiehiä siitä,että emme ole vielä nähneet mitä tulevaisuus tuo mukanaan. Historian valossa voimme olettaa että nyt nähdyt asiat todetaan myöhäisempinä aikoina loppujen lopuksi ylen vähäisiksi.Valitettavasti.

 10. ave,
  pakko todeta tässä nyt ihan ad hoc, että kyllä tämä saatanan eurostoliiton velka ja raha-bordelli on sellainen saatanan perseily, että ei heti tule mieleen muuta….?

  kannattaa nyt jotenkin saatana huomata se, että täältä härmästä tehdään suora tulonsiirto puolustusvoimilta kreikan sotalaitokselle, he ostavat meidän miljardeilla 400 abramsia, pari sota-alusta, sukellusveneitä….. jumalauta ja täällä punikit on sulkemassa varuskuntia saatana.

  sanon suoraan kaikille tähän vitun euro-bordelliin osallistuville kusipälle: haistakaa saatan paska ja vetäkää vittu päähänne!

  Parabellum.

 11. Hyvä kirjoitus. Nauroin ääneen. Suorastaan kyyneleet silmissä.

  Taaksepäin katsoen on ihmeellistä huomata, että on itse päässyt epähuomiossa elämään kaksi kehittyneen Suomen huippuhetkeä: Ensin 80-luvun lopun hullut vuodet, jolloin joka jätkä oli bisnesmies, naiset olivat nuoria ja AIDSia ei oltu vielä keksitty. Pula-ajan lapset löhösivät huviristeilijän kannella VIP-kortti kaulassa shampanjaa juoden ja ajattelivat, että juuri tällaista elämän pitää olla. Toiseksi sitten tämä syvä sukellus, jossa mutapohja alkaa vasta häämöttää.

  Elämä on ihmeellinen asia.

 12. Ne kortongin unohtaneet olivat kyllä Kari ja Pirjo ja vuosi oli 1974

 13. tarkemmin tietenkin joulukuu 1974 ja paikka Kokkola

 14. Neljännellä sijalla oleva ei ole munaus.

  Yara Internationalin (joka omistaa Suomen Yaran) liikevaihto oli viime vuonna n. 8 miljardia euroa ja voitto n. 1 miljardi.

  Yhtiöllä on hyvä markkina-asema Pohjoismaissa, ja kohtuullinen markkinaosuus maailmanlaajuisesti, onhan yhtiö maailman suurin kivennäislannoitteiden toimittaja.

  Tämänhetkisellä kurssilla (n. 35 euroa/osake) ja 291 miljoonalla liikkeelläolevalla osakkeella markkina-arvoksi tulee 10,2 miljardia. Tämä olisi kohtuullinen hinta kyseisestä firmasta, vaikka firmalla ei olisi lainkaan raaka-ainevarantoja.

  Eli käytännössä Soklin raaka-ainevarat saa ostettua takaisin lähes ilmaiseksi ostamalla osakkeita pörssistä.

  Jos markkinat eivät tälläkään hetkellä laske Soklin malmiolle juuri minkäänlaista arvoa, ei Häkämiehen saamaa myyntihintaa voida pitää huonona.

 15. Tuohon virheisiin pitäisi laittaa se kun 1980-luvun lopulla suomalaiset yritykset luopuivat kaivostoiminnasta, kun silloin ajateltiin että se ei ole seksikäs ala kun kerta IT-ala:n ovet olivat aukeamssa. Tämä johti siihen että merkittävä määrä kaivos-ja mineraalialan tietotaitoa hävisi kun kaivosyrityksiä myytiin ulkomaisille firmoille. Nyt näitä suomalaisomisteisia tarvittaisiin hoitamaan mineraalien etsintää ja louhintaa. Se on riskitekijä jos vain kanadalaiset, australialaiset tai eteläafrikkalaiset firmat voivat sijoittaa mineraaliesiintymiin. Tällä hetkellä vain Talvivaara taitaa olla selkeä suomalaisfirma joka kerää mineraaleja. Muitakin tarvittaisiin.

  Toinen on 1990-luvulla toteutettu valtionyritysten yksityistäminen ja myynti. Yksityistäminen on aina kansallisomaisuuden myyntiä. Yksityistämistä ei pidä pitää minään itsetarkoituksena. Yksityistämistä, joko osittaista tai kokonaan, ei pidä toteuttaa niin että siitä saa halvan hinnan. Päinvastoin, jos yksityistää yhtään mitään, se on tehtävä niin että siitä saa mahdollisimman korkean hinnan. Muutenkin yksityistämistä ei tule toteuttaa kevein perustein, ja sitä tulisi harkita perusteellisesti joka kerta erikseen. Tietyillä strategisilla toimialoilla toimivissa yrityksissä valtion omistus, joko kokonaan tai osittain, on perusteltua.

 16. Ei se mitään auta, että yksi kusipää olisi jäänyt syntymättä. Esim Kokoomuksessa niitä on ehtymättömät varastot. Jos yksi poistuu näyttämöltä, toinen astuu takuuvarmasti tilalle. Minkäs sille voi, että puolueen jäsenet haluavat olla tällaisten tyyppien johdettavina.

 17. Tampellan putket osti pojun isä.

  Wikipedia kertoo

  Chaim ”Poju” Zabludowicz (s. 6. huhtikuuta 1953 Helsinki[1]) on suomenjuutalainen liikemies ja suursijoittaja. Hän on rikkain suomalainen yli 3 miljardin euron omaisuudella.[1]

  Zabludowicz johtaa Tamares Group -yhtiötä.

  Pojun isä Shlomo Zabludowicz loi uransa asekauppiaana. Hän oli perustamassa Soltam-yritystä, joka alkoi Israelissa valmistaa lisenssillä Tampellan suunnittelemia kranaatinheittimiä. Opintojen jälkeen Poju Zabludowicz oli töissä muun muassa saksalaisessa liikepankissa kunnes ryhtyi isänsä liikekumppaniksi. Shlomo Zabludowicz kuoli vuonna 1994, ja Poju Zabludowicz ja hänen sisarensa Rebecka Belldegrun saivat isältä huomattavan perinnön,

 18. tosi osuva tuo juttu pojusta tässä kohtaa täällä blogissa?
  no, otetaan toinen aika osuva juttu kanssa tähän samaan läjään….

  tasavallan lepakko on taas avannut sanaisen perseensä.hän lausuu, että perussuomalaiset ovat keskimäärin rasistisempia kuin muut….

  vai niin, näin siis sanoo ddr:n kätyri ja maanpetturi. onneksi tästä saatanan tuholaisesta päästään kohta eroon, hän voi saatana haihtua jonnekin siinne UN katakombeihin, loppuelämäkseen. ei tarvi tulla lärväilemään tänne noita sataanan demlaoppejaan enää ikinä.

  jumalauta minkä tuhon tämä ämmä on saanut aikaan tässä maassa, niitä vihreitä korjaataan vielä muutama vuosikymmen, kunnens viimeinenkin bolsevikki-virkamies saadaan kammettua pois virasta.

  eläköön eurostolitto! tää on viimeinen taisto,… jne plää plää….
  niinpä, tämä on kohta viimeinen taisto…..

  Parabellum

 19. Jan Hurri parantaa analyysejään entisestään:

  http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/11/13/eurokraattien-vallankaappaus-paattyy-viela-kyyneliin/201116675/12?ref=tf1

  Jan on paitsi taloustoimittajien ylivoimaisesti kirkkan tähti, omaa myös ilmeiset kyvyt nousta politiikan toimittajien ykköstähdeksi. Toki on mainittava, että jälkimmäisessä kategoriassa rima ei Suomessa ole järin korkealla, mutta silti.

  On mielenkiintoista se suomalaisten federalistien ja eurokraattien eli maansamyyjien ja -pettureiden (= Terijoki-hallituksen) kiima, millä EU-jäsenyys piti kalkkiviivoilla ennen federaation romahdusta saada kirjatuksi Suomen perustuslakiin. Historia tuomitsee heidät, kuten se tuomitsi Vidkun Quislingin.

 20. Octavius olikin näköjään ehtinyt postata Hommafoorumille linkin Jan Hurrin tuoreimpaan huikeaan tykitykseen. Hienoa; itse tulee nykyään aiempaa huomattavasti harvemmin käytyä tuolla junakohtausten poliittisen korrektiuden nimissä johanneskrausereille, ruuskille & co. vapaat kädet antaneella foorumilla.

 21. Kiitän kommenteista jälleen kerran.

 22. http://fi.wikipedia.org/wiki/Jyrki_Katainen

  Jyrki Tapani Katainen (s. 14. lokakuuta 1971 Siilinjärvi)

  Jyrki Kataisen isä Yrjö Katainen on eläkkeellä oleva lentokonemekaanikko ja äiti Marja (o.s. Kinnunen) toimii Siilinjärven kunnanjohdon sihteerinä..

  Joo onse tammikuussa tapahtunut se vahinkolaukaus…

 23. tähän samaan läjään lausun vielä seuraavaa:
  jos tässä maassa alkaa ns. kommunisti-aktivistit käymään isänmaallisten päälle, saatte saatana kaikki turpaanne!

  tämä ilmiö on nyt alkanut ruåtsissa, kaikkien persepanijoiden toivemaassa, just de.
  täällä on ennenkin käyty Vapaussota, ja sopii koittaa ottaa revanssi siinä lajissa, turpaan saatte, ja tällä kertaa homma ei jää kesken……

  kannattaa kattoa vanhoja kuvia tampereen kaduista täynnä ruumiita…. vitun kaunista?

  Veljet, olkaa valppaina, punikit hiipii varjoissa, stasi katselee ikkunoista, kgb kuuntelee puhelintasi….. eurostoliitto kiristää otetaan, verkko kiristyy, kansalaista kuritetaan, alistetaan, kynitään rahoista kaikkien saatanan ahneiden pankkiirien ja muiden bolsevikki-sosialistien äärettömän rahanhimon takia.

  Parabellum, Amen.

 24. Nimimerkki sattuman kommenttiin Poju Zabludowiczista vastaisin, että olen lukenut jonkun verran Tampellan historiasta, ja lukemastani sain vaikutelman, että Chaim Zabludowicz lähestulkoon sai Tampellan aseteollisuuden, vain jotta yhtiö pääsisi eroon siitä, kun vasemmistolaiset painostivat. Ilmeisesti myös Octavius tuntee tämän historian, koska nimeää syyllisiksi demareita.

 25. On se hienoo perkele. Kansalaissottaa ootellesa terotanpa tuon kauhavalaisen ja löysään tuppee senverran että sämäkästi lähteepi siitä. ja sen verran sanon notta ose kumma homma että miten täsä näin kävi., varmaan unohtu ryypätä


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: