Arvopaperi R.I.P.

Arvopaperi-niminen keskustelupalsta on legenda, joka ei unohdu. Sen kulta-aikoina se oli jopa vakavasti otettavana kirjallisena ilmiönä merkittävä. Erityisen viihdyttävää sen seuraaminen oli Nokian tulosjulkistuspäivänä, jolloin selaimen päivitysnopeus ei tahtonut riittää kommentoinnin seuraamiseksi.

Nyt palsta on kuollut. Siellä kirjoittelee enää lehden päätoimittaja ja muutama viime vuosituhannelle jämähtänyt stalinisti.

Esimerkiksi tänään nimimerkki K+nKn5SGH6QNDb5/7jCS0QXKljUAl… kirjoittaa viiltävän terävää talousanalyysiä: Alempaa on jo viikkoja sitten ilmoitettu ilmoitussysteemillä pari vihakirjoitusta. Siellä ne vaan edelleen killuu. Ylläpito vastaa: kiitos.

Nyt Areenan entinen sisältö löytyy yhden Areenan kirjoittajan kahdessa päivässä koodaamasta Trooli-keskustelupalstalta (trooli.fi). Huomionarvoista on, että menneen Areenan markkina-arvo oli varovastikin arvioiden seitsemän- tai kahdeksannumeroinen. Miksi sitten arvokas brändi ja omaisuus haluttiin tuhota? Syitä oli kaksi.

Ensimmäinen on se, että palstalla arvosteltiin monikulttuuria ja sen tuomia Suomea tuhoavia erittäin negatiivisia ilmiöitä. Suosittu sivusto joutui viranomaisten hampaisiin ja sai sensuurituomion. Toinen syy oli se, että Arvopaperi-lehden kokoomuslainen päätoimittajan luonne ei kestänyt Kokoomuksen ajamaa euroalueen velkahimmelipolitiikan arvostelua.

Suurin opetus tarinasta on se miten kujalla ns. vanhan median edustajat edelleen ovat jo kauan menossa olleesta median murroksesta. Nykyisin median jakelutavalla ei ole enää samaa merkitystä kuin ennen, vaan keskeinen kilpailutekijä on median sisältö. Sisällön tuottavat taas lahjakkaat kirjoittajat. Toinen suuri opetus eliitille on se, ettei sensuuri enää toimi. Neuvostoliittoa ei enää ole ja Eurostoliittokin murenee pala kerrallaan. Sekin on mahdollista, että euronatsit alkavat vainota esim. troolin ylläpitäjää, mutta senkin lopputulema on sama. Palvelu vain siirtyy jonnekin muualle, minne eurokommunistin saastainen käsi ei yllä.

Koko case nostaa esiin tietysti keskusteluformaatin olemuksen liiketoimintana. Mikä on sen toimivin ansaintalogiikka? Tämä korostaa jälleen kerran kirjoittajien merkitystä, joiden tuottamaa tekstiä ihmiset haluavat lukea. Ansaintalogiikka vaatii siis tietyn sopimusverkoston avainkirjoittajien kesken, helpon ja yksinkertaisen alustan, suunnatun ja formaatin toimivuuden säilyttävän mainonnan sekä luonnollisesti sananvapauden.

Noita kaikkia itsestään selviä perussääntöjä Arvopaperi onnistui rikkomaan, joten sen luontainen kohtalo oli kuolla pois.

Ei mennyt aivan putkeen – Eljas Repo – ei mennyt. Lepää rauhassa Areena.

Advertisement
Published in: on 16 toukokuun, 2012 at 2:35 pm  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2012/05/16/arvopaperi-r-i-p/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentJätä kommentti

  1. 11:30-12:45


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: